• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – X. Küküllő parti dísznövény kiállítás

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 május 16-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Május 11-e és 14-e között X. alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen a Küküllő parti nemzetközi dísznövény kiállítást és vásárt. Ott készült összeállításunk. Ezt követően a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Levendula-termesztéssel foglalkozik a koronkai Bodoni Sándor. Vele készült interjúnk. Hargita megyében összefogtak a fekete ribizli termesztők. Török Jenő mérnök a megyei Vidékfejlesztési Igazgatóság vezérigazgatója válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) adatai szerint országos szinten 601.172 támogatásigénylést iktattak, összesen 3,46 millió hektár területre. A támogatásokat az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, az Európai Vidékfejlesztési Mezőgazdasági Alapból, illetve az országos költségvetésből biztosítják a mezőgazdasági minisztérium költségvetésén keresztül. „A gazdáknak 2,23 milliárd eurónyi támogatást adtunk. Pillanatnyilag az első helyen állunk az unióban, és ez első alkalommal történt meg. Az unió 1,8 milliárd eurót számol el a 28 tagország felé, Románia részesedése 402 millió. Ez azt jelenti, hogy országunk megelőzi Lengyelországot, amely 344 millió eurót, Spanyolországot, mely 260 millió eurót, és Olaszországot, mely 180 millió eurót kap” – nyilatkozta Petre Daea mezőgazdasági miniszter az Antena 3 tévéadón. (Háromszék/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Az idei első negyedévi termelésük 17-18 százalékát továbbra is külföldről vásárolt nyers tejből biztosítják a romániai tejüzemek, de márciusban nőtt a hazai gazdáktól begyűjtött tej mennyisége is – derül ki az Országos Statisztikai Intézet jelentéséből. A tejüzemek a márciusban átvett 85 ezer tonnányi nyers tejből 26.425 tonnát palackozott vagy dobozolt kiszerelésben fogyasztási tejként, 5.281 tonnát tejfölként, 17.199 tonnát savanyított tejtermékként, 1.151 tonnát vaj, míg további 7.473 tonnát sajtok formájában értékesítettek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A hazai mezőgazdasági parcellák elaprózottsága miatt a jelenlegi területalapú támogatási rendszer megőrzése mellett érvel Románia – állítja Achim Irimescu, volt mezőgazdasági miniszter. Az Európai Bizottság ír agrárbiztosa viszont olyan farmalapú támogatási rendszert szeretne, amiben évi 150 ezer euró direkttámogatásnál többhöz a nagyfarmok sem juthatnának, az így megsporólt támogatási összegeket pedig a kisgazdaságok között osztanák szét. (Hargita Népe)

2013-ban az EU-tagországok mezőgazdasági üzemeinek 3 százaléka a rendelkezésre álló összes földterület 52 százalékán gazdálkodott. Ezzel szemben az üzemek 76 százalékának csak a terület 11 százaléka jutott. Ez az aránytalanság márpedig az Európai Parlament szerint veszélyt jelent. Az uniós szerv jelentéstevői rámutattak, a birtokmegoszlás az EU-ban ugyanolyan aránytalan, mint Braziliában, Kolumbiában vagy a Fülöp-szigeteken, és ezért a földhöz nagyobb hozzáférést kell biztosítani a kisüzemek számára. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Egy szentkatolnai gazda portáján közel 50 juhot pusztított el a közelmúltban egy ismeretlen állat. A szakemberek a térségben ritka sakálra gyanakodnak. Összesen 42 birka pusztult el, a gazda kára 16 ezer lejre tehető. Pár napra rá egy másik szentkatolnai gazda a falu másik végében is hasonló esetet jelentett, ez esetben a vadon élő állat 2 juhot ölt meg és 28 birkát megmarcangolt. A felsőháromszéki községben tevékenykedő Vad Természet Vadászegyesület kilövési engedélyt kért sakálra és a vadászok folyamatosan figyelik a területet. (maszol.ro/Gazdaélet)

Rajtra kész a gyergyóremetei gyümölcsfeldolgozó. Az önkormányzat egymillió eurós beruházásaként épített csutakfalvi közösségi házában felszerelt gyümölcsmanufaktúra mellett egy gombaszárító is helyet kapott. A tervek szerint a község erdeiből begyűjtött gyümölcsökből idéntől akár már értékesítésre is kínálható természetes, egészséges levek, szörpök, lekvárok készülnek, a szárított gomba pedig a község két közösségi konyháján hasznosul. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szervezték meg a Küküllő parti nemzetközi dísznövény kiállítást és vásárt Székelyudvarhelyen?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 május 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro