• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON
Fotó: KultPince

GAZDAÉLET – Vizsgáltassuk meg a húst!

A 2018 december 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Itt a disznóvágások szezonja. Vizsgáltassuk be a levágott állat húsát egészségünk érdekében. Dr. Antal Zsolt szovátai állatorvost kérdezzük. Jól jön a támogatás, de hatékonyabb lenne ha teljesítmény után kapnák a gazdák. Csatlós Csongor fiatal székelyvajai gazdálkodóval beszélgetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Ha magának dolgozik az ember jobban odaáll a munka mellé. Hegyi Csaba fiatal homoródszentpáli gazdálkodó válaszol kérdéseinkre. Itthon is meg lehet élni, csak szeretni kell a munkánkat. Gál István Zoltán fiatal nagygalambfalvi juhász erről is beszél mikrofonunk előtt. A gyergyócsomafalvi Sándor Szilveszter kézműves csokoládét készít és egyre nagyobb sikerei vannak. Ezt követően méhészkedő hallgatóinkat a decemberi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Majd sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

2018 januárjában, márciusában és novemberében összesen öt alkalommal bevizsgált főút melletti szejkei borvízforrás vize egyik alkalommal sem bizonyult ihatónak – derült ki a Sapientia egyetem csíkszeredai laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok során. A januári és a márciusi mintavétel során is a vízmintákból kimutathatóak voltak az ún. coliform baktériumok és a fekális eredetű enterokokkuszok, amely mikrobacsoportok a hatályos törvények szerint nem lehetnek jelen ivóvizekben. A 37 Celsius fokon kitenyészthető baktériumok összcsíraszáma az összes vizsgálat közül márciusban volt a legmagasabb: egy milliliter vízmintában 49 baktérium volt, ami két és félszerese a megengedett maximális határértéknek. (Székelyhon/Gazdaélet)

Több pénz maradhat a juhtenyésztőknél, ha az eddigiekhez képest gyakrabban féregtelenítik a jószágaikat, a többletbefektetés megtérül, így ugyanis csökken az a tejhozam-veszteség, amelyet a paraziták okoznak. A túl gyakran használt féregirtó szerek egy idő után már nem működnek, mert a kérődző állatokon élősködő paraziták előbb-utóbb rezisztensek lesznek ezekre a szerekre. Célszerű egyszerre két különböző szert is használni és megismételni a kezelést, ugyanis előfordul, hogy a féregirtó szerek csak a felnőtt parazitákat irtják ki, de a tojásaikat nem. Érdemes előre megvizsgálni az állatokat, hogy külső vagy belső élősködők támadják, vagy éppenséggel mindkettő, ilyenkor célszerű egyszerre kívülről és belülről is féregteleníteni a juhokat. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az unió valamennyi tagállamában – így Romániában is – tilos a szántóföldeken neonikotinoid hatóanyagú növényvédőszereket használniuk a gazdáknak. Az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxam – valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság. A tömeges méhpusztulásért felelős szerek ezután csak és kizárólag az üvegházakban alkalmazhatók. Ez azt is jelenti, hogy a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházakban kezelt növényeket tilos lesz szabadföldre kiültetni. Az Európai Unió éves mezőgazdasági termelésének jelentős, közel 15 milliárd euró összértéket képviselő hányada tulajdonítható közvetlenül a beporzó rovarok teljesítményének. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A kutyatulajdonosok az országos stratégiai program keretében térítésmentesen oltathatják be évente házőrzőiket, azonban csak akkor, ha néhány feltételnek eleget tesznek: ebből az egyik a kutyák egyedesítésére és azonosítására vonatkozik, de az ingyenességhez elengedhetetlen a helyi állatorvossal való együttműködés is. Ha valaki kutyáját az oltás napján nem hajlandó elvinni az e célra kijelölt helyre, vagy a portát felkereső állatorvost több ízben is zárt kapukkal fogadják, akkor előfordulhat, hogy az állatorvos ismételt kiszállásának költségei már a kutya tulajdonosát terhelik. Az országos stratégiai programból azonban csak a házőrzők veszettség elleni oltását finanszírozzák: a kutyák gilisztahajtása, féregtelenítése, parazita elleni kezelése már nem tartozik az ártámogatott szolgáltatások közé, vagyis ennek költségeit már a kutyatartó gazdáknak kell fizetniük. (Hargita Népe/Gazdaélet)

December 6-a és 9-e között Adventi vásárt tartanak Csittszentiván főterén. Minőségi kézműves termékeket, kézműves sajtokat, mézet, péksüteményeket valamint adventi és karácsonyi dísztermékeket vásárolhatnak. Ezen kívül koncertek színesítik a programot. (Közlemény/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro