• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Virágözön a Sapientian

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 május 9-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén, első alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen a nemzetközi dísznövény kiállítást és vásárt. Ott készült összeállításunk. Ezt követően a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre kevesebb a krumplival beültetett terület Hargita megyében. Török Jenő mérnök, a megyei Vidékfejlesztési Igazgatóság vezérigazgatója válaszol kérdéseinkre. Meggazdagodni nem, de megélni itthon is meglehet – véli Szennyes Attila csíkszentgyörgyi fiatal gazdálkodó. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Jelen pillanatban az egységes támogatási kérelmeket fogadja a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). A gazdák május 15-ig igényelhetik a részben állami kiegészítő és részben európai uniós támogatást, mind a mezőgazdasági területek, mind pedig az állatok után. A támogatási kérelmeket a gazdáknak a körzetükbe tartozó APIA-irodában kell benyújtaniuk. Azon gazdáknak, akik 50 hektárnál nagyobb területre igénylik a támogatást, csak a megyeszékhelyen található irodában fogadják az iratcsomóját. Ugyanez az előírás vonatkozik azokra, akik csak állattenyésztési támogatást igényelnek, mezőgazdasági területre vonatkozót nem. (maszol.ro/Gazdaélet)
A hétvégén, szombaton és vasárnap is hétköznapi munkaprogram szerint dolgoznak a Kifizetési és Intervenciós Ügynökség munkatársai, hogy a május 15-i határidőig minél több gazda igényelhesse a területalapú és állattenyésztési támogatásokat. Határidő hosszabbítás nem lesz, így aki ezen a héten nem nyújtja be kérelmét, idénre búcsút mondhat az uniós támogatásnak. Eddig országosan közel 4,1 millió hektárnyi mezőgazdasági területre igényeltek támogatást. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

2018-tól megvonják a mezőgazdasági támogatásokat azoktól a gazdáktól, akiknek földjeik nincsenek telekkönyveztetve – figyelmeztetett Klaus Iohannis. Az államfő hangsúlyozta, hogy hivatalába lépése óta egyetlen kormány se tett semmit a mezőgazdasági területek kataszteri nyilvántartásba vétele érdekében. (Híradó/Gazdaélet)

Izraeli és az Amerikai Egyesült Államokban székelő cégek fektetnének be a hazai öntözőrendszerek felújításába. A romániai fő öntözőrendszerek felújítását célzó országos program egymilliárd eurós felhasználható alappal rendelkezik a 2016-2020-as időszakban. A program szerint kétmillió hektárnyi öntözési kapacitással 110 szivattyúzó és 137 vízátemelő-állomást, kétmillió méternyi vízvevőcsatornát, közel hárommillió méternyi elosztócsatornát és ötezer hidrotechnikai építményt újítanának fel. (Háromszék/Gazdaélet)

Rajtra kész a gyergyóremetei gyümölcsfeldolgozó. Az önkormányzat egymillió eurós beruházásaként épített csutakfalvi közösségi házában felszerelt gyümölcsmanufaktúra mellett egy gombaszárító is helyet kapott. A tervek szerint a község erdeiből begyűjtött gyümölcsökből idéntől akár már értékesítésre is kínálható természetes, egészséges levek, szörpök, lekvárok készülnek, a szárított gomba pedig a község két közösségi konyháján hasznosul. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Május 11-e és 14-e között immár tizedik alkalommal szervezik meg Székelyudvarhelyen a “Küküllő parti” dísznövény kiállítást. A jubileumi rendezvényen mind a szakmai, mind a szórakoztató programok bőséges kínálattal várják a kiállítókat és a látogatókat a Városi Parkba. A szakmai programok között különösen nagy érdeklődésre számíthat a Naturalgarden képviselőjének péntek délután három órakor kezdődő, a magánkertek gondozásáról szóló, hasznos szakmai tanácsokkal is bővelkedő előadása, valamint a szombat délután egy órakor kezdődő, egyórás virágkötészeti bemutató, amelynek keretében, a Magyar Kertészeti Szakiskolák díjnyertes virágkötő hallgatói mutatkoznak be, tanáraik közreműködésével. A számos, érdekes szórakoztató programok között minden kétséget kizáróan a szombat este hét órakor kezdődő szépségverseny jelenti a legnagyobb várakozást, ahol nem csak azt tudjuk meg, hogy ki lesz Erdély szépe, de azt is, hogy a program keretében lebonyolított tombolasorsoláson ki nyeri meg a SMART típusú személygépkocsi fő díjat. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Mekkora területen szervezték meg a nemzetközi dísznövény kiállítást és vásárt Marosvásárhelyen, a Sapientia EMTE arborétumában?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 május 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro