• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

GAZDAÉLET – Vidék Kaland, Lőrincz É, Kistérségi kiállítások

Antal Zoltan

A 2015 július 28-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A héten újabb magyarországi kalandorok barátkoznak a gazdálkodással a Nyárád mentén a Vidék Kaland program keretében. Majd a július végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Nagyon sok erő és energia szükséges egy új növény előállításához. Azonban vásárláskor legtöbben erre nem is gondolunk. Lőrincz Éva sepsiszentgyörgyi kertészmérnök válaszol kérdéseinkre. A hétvégén a Nyárád menti- és Kis-Küküllő menti napok alkalmával térségi kiállítások is lesznek a kulturális programok mellett. Méhészkedő hallgatóinkat az augusztusi tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Lörincz Eva Sepsiszentgyörgy

Gazdahírek:

Idén szeptemberig akár már meg is születhet az a kedvezménycsomag, amely a mezőgazdasági szövetkezéseket célozná, és amelyről már egyeztetett is a román agrártárca vezetője Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel. „Az egyik ilyen intézkedés a szövetkezés keretében működő mezőgazdasági tevékenység számára nyújtott adókedvezmény. Ezzel egy időben hitelcsomag létrehozását is tevezzük, hogy segítséget nyújthassunk azoknak a gazdáknak, akik például uniós alapokra szeretnének pályázni és szükségük van társfinanszírozásra. Egy olyan fejlesztési bank létrehozásában gondolkodunk, amely a gazdák és a kis- és középvállalkozók projektjeit támogatná” – mondta Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. (Híradó)

Az ország nagy részén kiszáradtak a szántóföldek – jelenti a meteorológiai intézet. Egy méter mélységig a kukoricaföldek kifejezetten szárazak, kivéve Erdély egy részén és a munténiai térségben. A Partium, a Máramaros, valamint Moldova, Havasalföld és a Bánság termőföldjei kifejezetten aszályosak. A magas hőmérséklet miatt a növények kiszáradásától kell tartani – közölte a meteorológiai intézet. (Hotnews)

Az állattartó gazdák kötelessége, hogy a nyári hőségben is biztosítsák a jószágoknak a minimális jólétet, menedéket a tűző nap elől és elegendő vízmennyiséget, ellenkező esetben bírságra is számíthatnak, hiszen az állatkínzást bünteti a törvény, hívja fel a figyelmet a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. Dr. Sikó Barabási Sándor hangsúlyozta: eddig nincs tudomásuk, hogy több állat elhullását okozta volna a kánikula, de gyakran tapasztalják, hogy a gazdák felelőtlensége miatt szenvednek az állatok. A szakember a napokban szemtanúja volt, amint Sepsiszentgyörgy környékén délben a tűző napon egy villanypásztorral körülkerített legelőn álltak a tehenek, miközben a közelben nem volt semmi árnyék, egy fa sem, ami alatt menedéket találtak volna. „Harminc fokos hőségben ez kegyetlenség az állatokkal szemben.”- fogalmazta meg az igazgató. Hozzátette, a legnagyobb veszélyt a kánikulában az jelenti, hogy az állatok kiszáradnak a vízhiány miatt, ez a pusztulásukhoz is vezethet, ezért gondoskodni kell a megfelelő ellátásukról, vízzel és jó minőségű takarmánnyal. Ha a kinti hőmérséklet árnyékban meghaladja a 25 Celsius fokot, az igavonó állatokat 12 és 18 óra között nem szabad dolgoztatni. Az előírások a kisállatokra: kutyákra, macskákra is vonatkoznak. (Kovács Zsolt)

18 ezer lej értékben koboztak el fát az elmúlt napokban Maros megyében. Öt teherautónyi olyan faanyagra bukkantak a rendőrök, amelyeket a szállító nem tudott megfelelő dokumentációval igazolni. Összesen 12 ezer lej értékben róttak ki bírságot, és elkoboztak 60 köbméter fát, több mint 18 ezer lej értékben. (Híradó/Gazdaélet)

Átlagosan 8,2 százalékkal csökkent az élelmiszertermékek ára idén júniusban, az áfacsökkentés következtében – jelentette be a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. Daniel Constantin szerint az árcsökkenés múlt év júniusához viszonyítva 6,4 százalék volt. (Rádió Gaga)

Az összes élelmiszer közül a krumpli veszített legtöbbet az értékéből. 14,6 százalékkal került kevesebbe egy kilogramm burgonya júniusban, mint májusban: az élelmiszerek áfájának 24-ről 9 százalékra történő csökkentése ennél a terméknél éreztette leginkább a hatását. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint csökkent a kukoricaliszt ára is (12%), valamint a tehéntejé (11,5%). Csakhogy aminek örvend a vásárló, amiatt búsul a termelő. Míg ugyanis a burgonya kilogrammjának előállítási ára átlagosan 0,52 lej, az újkrumplit jóval a termelési ár alatt, 0,30–0,35 lejért tudják értékesíteni a gazdák. A Román Burgonyaszövetség elnöke, Gheorghe Botoman szerint azonban ez ismétlődő trend: a tavaly is hasonlóképpen alakult, ezért van remény arra, hogy őszre az eladási ár 5–10 százalékkal meghaladja a termelési árat. (7határ)

Újraindította a Frisset-közelről elnevezésű közvetlen értékesítési programját a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ. Az értékesítési rendszerhez az elmúlt évek során csaknem 400 marosvásárhelyi vásárló és több mint 10 környékbeli, többségükben nyárádmenti kistermelő csatlakozott, akik a hagyományosan megtermelt, többnyire bio-termékeiket értékesítették: zöldséget, mézet, házi tejet, sajtot, tejfölt, tehéntúrót. A gazdák által kínált termékekről az érdeklődők a Webkamra internetes oldalon tájékozódhatnak. (Híradó)

Alacsony a vásárlókedv a marosvásárhelyi piacokon. Az eladók azt nehezményezik, hogy bár nem drágítottak a termékeiken, mégsem tolongnak a vásárlók a piaci asztalok előtt. Marosvásárhelyen az árak tekintetében nincs nagy eltérés egyik vagy másik piacon kínált termékek között, mégis a helybéliek úgy vélik, a Kövesdombi piacon a legalacsonyabbak, a November 7 lakónegyedi piacon pedig a legmagasabbak az árak. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz tartozó piacigazgatóság vezetője, Ovidiu Sălcudean elmondta, a megyeszékhely hat piacán őstermelők árulnak, többnyire saját zöldség-, illetve gyümölcstermésüket kínálják. A vásárlók tehát bizalommal fordulhatnak a piaci árusokhoz. A piacigazgatóság internetes honlapján bárki tájékozódhat az idénytermékek árairól, amelyeket a hivatal háromnaponta frissít. (Híradó)

Jó lesz az idei méztermés Maros megyében. Az elmúlt év rendkívül gyenge gyűjtési idénye után, az idei méztermés a tavalyinak csaknem háromszorosára nőtt, elérve így a megszokott éves átlagot. A Romániai Méhészek Egyesületének Maros megyei alelnöke, Cristina Cojocaru elmondta, a repce- és az akácméz begyűjtése megtörtént már, következik a havasi virágok és a napraforgó idénye. A repceméz kilója 10 lej, míg az akácméz kilója 19 lejbe kerül. A méhészek arra panaszkodnak, hogy fokozatosan csökkennek azok a megmunkált földterületek, ahol a méhészet szempontjából az egyik legfontosabb növényt, a napraforgót termesztik. (Híradó)

A Tega Rt., a megyei és a városi önkormányzat augusztus 1-2. között, a volt Bodok Szálló előtti parkolóban szervezi meg Sepsiszentgyörgyön a Helyi Termelők és Kézművesek Vásárát. A kézművesek és hagyományos élelmiszerkészítők jelentkezését július 31-ig várják a 0367-401-911-es telefonszámon. (7határ)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 7 és 8 lej, a zöldhagyma kötése pedig 80 bani és 1 lej. A paprika kilója 5 lej és 6 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé 1 lej és 2 lej, a padlizsáné 6 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a spenóté 3 és 5 lej, a gomba kilójáért 8 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a hüvelyes paszuly kilója 4 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 2 lej 50 bani és 6 lej, a sárgadinnyéé 3 lej 50 bani és 4 lej, a görögdinnyéé 1 lej 50 bani, a szőlő kilója 5 lej és 7 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány kalandor ismerkedik a gazdálkodással idén a Nyárád mentén?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 augusztus 3-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro