• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Vásároljunk kézműves termékeket

A 2018 január 30-án jelentkező Gazdaélet műsor tartalma: Gazdahírek, Egy kormányprogram keretében támogatásban részesülnek azok a gazdálkodók, akik mangalica vagy báznai sertéseket tenyésztenek. Török Jenő mérnökkel, a Hargita megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezérigazgatójával beszélgetünk. A csíkbánkfalvi Bereczki Kovács Attila natúr, préselt gyümölcsleveket készít, és úgy tűnik erre nagy az igény a piacon. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. A kolozsvári Vígh Ferenc kézműves sörkészítésbe fogott. Vele készült interjúnkat hallhatják. Szombaton, február 3-án Csíkszentmiklóson V. alkalommal szervezik meg a Kolbászfesztivált. A részletekről Fekete Endre szervezőt kérdezzük. Háromnegyed egy után sorsolunk is azok között, akik véleményt mondtak a Gazdaéletről, valamint a facebookon megosztották vagy tetszikelték műsorainkat. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Január 31-ig nyújthatják be számláikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez az üzemanyagár-támogatásra jogosult gazdálkodók. A 2017 utolsó negyedévében vásárolt gázolaj-mennyiség után literenként 1 lej 74 banit fizetnek vissza. A hazai költségvetésből finanszírozott támogatást a növénytermesztők és állattenyésztők mellett a talajjavítási munkálatokat végző szakcégek is igénybe vehetik. (Gazdaélet)

Komolyabb megbetegedést kerülhetett el tizenkét személy azáltal, hogy a Szépvízen levágott sertés húsát tulajdonosa bevizsgáltatta, és miután kiderült, hogy az trichinellás, rögtön orvosi ellátást kértek az annak bőréből fogyasztók. A tisztiorvosok elkobozták a levágott sertést, és megsemmisítésre leadták. A betegség miatt kárba veszett jószágért az állam kártérítést fizet: a sertés piaci ára alapján térítik meg a gazdának a kárt. Azonban csak akkor kérhető a kártérítés, ha az állat szerepelt az országos adatbázisban, és rendelkezett fülszámmal. Fontos lenne, hogy mindenki vigyen mintát a levágott sertésből, egész pontosan annak rekeszizmából. (Székelyhon/Gazdaélet)

Bezár a nagyváradi cukorgyár, miután nem sikerült jövedelmezővé tenni. A német beruházó azonban a Diamant (Gyémánt) márkanevet is magával viszi, és Lengyelországban, valamint Ukrajnában folytatja a termelést. Az egykor jobb időket is megért üzem bezárása nemcsak a több mint 200 alkalmazott számára rossz hír, hanem további csaknem száz Bihar, Arad, Szatmár és Temes megyei családnak is, amelyek beszállítói voltak eddig a nagyváradi cukorgyárnak. (Krónika/Gazdaélet)

Két év leforgása alatt 8.000 fővel, azaz több mint 8,5 százalékkal csökkent a Hargita megyei szarvasmarha-állomány, de tavaly közel ezer egyeddel apadt a helyi gazdaságokban tartott lovak száma is. Múlt év végén a körzeti állatorvosok nyilvántartásában már csak 86.000 szarvasmarha és 14.000-nél is kevesebb hátas szerepelt. A juhállomány viszont 240.000 körül stabilizálódott. (Hargita Népe)

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint Romániában az egy főre eső tejfogyasztás 4,4-szer kisebb az európai átlagnál. Eszerint az uniós tejfogyasztási rangsor utolsó előtti helyén állunk. Kelet-Európa szintjén sem jó a helyzetünk, 2,4-szer kevesebb tejet iszunk, mint az övezet más országainak állampolgárai – mutat rá a nemzetközi tanulmány. (agroromania.ro/3szek)

A Magyar Pálinka Lovagrend decemberben megállapodott az erdélyivel arról, hogy a köznapi szóhasználatban használható legyen a pálinka megnevezés Erdélyben. Az uniós előírások azonban ma nem teszik lehetővé, hogy a pálinka megnevezés az Erdélyben előállított párlatok címkéin is szerepelhessen. (Hargita Népe)

Február 2-a és 5-e között X. alkalommal szervezik meg Csíkcsicsóban a Nemzetközi Böllértalálkozót, amely a különböző országok és vidékek disznóvágási szokásainak megszemlélését és sokféle feldolgozási módjának megismerését szolgálja. (Közlemény)

Állattenyésztő tanfolyamot szervez a Maros megyei Mezőgazdasági Igazgatóság nyárádszeredai képviselete. Jelentkezni február 5-ig lehet Nyárádszeredában, a polgármesteri hivatalban Fábián Attila mérnöknél. Hívható telefonszám: 0731-328-965. (Gazdaélet)

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Továbbra is várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A február 27-i sorsoláson azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facbookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro