• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Vásároljunk helyi termelőtől

A 2018 április 3-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Alakulóban a Gyimesvölgyi Biogazdák Egyesülete. Erről készült riportunk. Majd az április elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án múlt 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. 2014 óta van a piacon a gyergyócsomafalvi Sándor Szilveszter vállalkozása, aki termékeivel a boldogság hormonjainkat célozza meg. Vele beszélgetünk. A Székely Konyha egyesület minden évben meglepi vásárlóit valami újdonsággal. Vízi Lenkével készült interjúnk. Méhészkedő hallgatóinkat az áprilisi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Eladta romániai erdőit a Holzindustrie Schweighofer a svéd GreenGold Groupnak. A tranzakcióban 14 283 hektár Hunyad, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamt és Suceava megyei erdő érintett. A szerződő felek azonban úgy döntöttek, nem hozzák nyilvánosságra a vételárat, mint ahogy a szerződés más részleteit sem. Egyfajta arculatépítés lehet a hátterében, a Schweighofer elhatárolódik a fakitermeléstől, korábban is, amikor törvénytelenül kivágott fa felvásárlásával gyanúsították, azzal védekezett, hogy a gyáraiban csak feldolgozással foglalkozik, ők nem vágnak ki erdőket. Pletykaszinten olyan információk is keringenek, hogy a cég osztrák tulajdonosainak elegük van Romániából, a teljes kivonulást fontolgatják, de ezt senki nem tudta megerősíteni, és egyelőre jelei sincsenek. Mint ismeretes, a cég 2003-ban lépett be a romániai piacra. Jelen pillanatban három fűrészüzeme van, két gyárában pedig pannókat gyárt. Összesen mintegy 3100 alkalmazottat foglalkoztat. Két évvel ezelőtt azonban véglegesen visszavonták a cégtől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait, mert felmerült, hogy törvénytelenül kivágott fát dolgoz fel a romániai gyáraiban, sőt olyan információk is voltak, hogy megsérti a famérési előírásokat. A környezetvédő szervezetek, köztük az Agent Green, többször felhívták a figyelmet, hogy az egyik beszállítója a Retyezát Nemzeti Parkban törvénytelenül vágja az erdőt. A németországi Hornbach és a francia Leroy Merlin barkácsáruházak bejelentették, hogy a tanúsítvány megvonása miatt megszakították az együttműködést az osztrák vállalattal. (Krónika/Gazdaélet)

Augusztus végéig várják az idős gazdákat vagy hozzátartozóikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei kirendeltségeinél a mezőgazdasági életjáradék-könyvecskék láttamozására. (Gazdaélet)

Az állattenyésztési hivatal helyszíni ellenőrzésére számíthatnak azok a méhészek, akik tavaly ugyan szerepeltek, de az új regisztrációs és kaptárazonosítási előírások alapján idénre már nem – vagy valamilyen okból kifolyólag még nem – kérték felvételüket a hivatal nyilvántartottainak sorába. Azok a méhészek, akiknek a tél folyamán méhcsaládjai pusztultak el, de már korábban, még az őszi időszakban eleget tettek regisztrációs kötelezettségeiknek, az Országos Állattenyésztési Hivatalnak nyilatkozatban szükséges jelezniük veszteségeiket. A méhészeti támogatás igénybevételéhez ugyanis már a szakhatóság új, naprakész állapotot tükröző igazolása szükséges. Az a méhész, aki még nem regisztrált a napokban is megteheti. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Tizenhárom erdélyi borvidéket, szőlőfajtákat, valamint tizenegy erdélyi borászatot és pincészetet gyűjt össze a Kárpát-medencei Borkalauz Erdély című kiadványa, amelyet a közelmúltban mutattak be Budapesten. Az erdélyi borkalauz csaknem egy éves munka eredményeként a Nemzeti Borkiválóság Program keretében jött létre. A most megjelent kötet a Kárpát-medence szőlőfajtáit, borvidékeit és borait bemutató sorozat első része. A kiadvány egyfajta útikalauzként is szolgál az Erdélybe látogató turisták számára, támpontot ad a helyi pincészetekről. Összeállításakor csaknem 40 bort kóstoltak meg a szakértők. A fajtákat tekintve elég vegyes volt a kép, de elsősorban regionális borfajták érkeztek a bizottsághoz. A fehér fajták között döntő többségben volt a királyleányka, olaszrizling, furmint és a nemzetközi fajtákból készült chardonnay és sauvignon blanc is megjelent a borok között. A vörösborok között a fekete leányka volt a legjellemzőbb, a kadarkából készült borok mellett pinot noir is érkezett, de leginkább a helyi szőlőfajták jelentek meg. (Krónika/Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro