• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Vásároljunk helyi terméket

A 2017 július 25-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Versenyképessé kell tennünk a mezőgazdasági termékeinket. Nagy Ágnessel, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagjával, egyetemi rektorral beszélgetünk. Fontos, hogy minél több helyi termék megkapja az oltalom alatt álló földrajzi jelzést. Bíró Jolán küküllőkeményfalvi vállalkozót kérdezzük. Ezt követően a július végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Szaktudással és sok munkával itthon is meg lehet élni. Benő Tibor csíkszentmiklósi gazdálkodónál jártunk. A kalákázást legtöbb helyen csak hírből ismerik. A gépek vették át ennek helyét. Szörcsén Benedek Klárával és férjével, Edmonddal készült interjúnk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

A magyar kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan. Az intézkedések arról szólnak, hogy az embereknek hogyan lehet jó minőségű élelmiszereket biztosítani és megvédeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségűeket adjanak el nekik. A kormány hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít, hogy érdemben javuljon az élelmiszerminőség. Az elmúlt hét évben 30-ról közel 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban. (Krónika/Gazdaélet)

A cseh mezőgazdasági tárca megbízásából készített, a napokban ismertetett nemzetközi összehasonlító felmérésből kiderül, hogy Németországban és Ausztriában jobb az áruminőség, mint Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. A vizsgálat egy gyártó kiválasztott termékének mind az öt országban azonos logó alatt árusított termékeire irányult. A felmérésben 21 élelmiszer és kozmetikai termék összetételét vizsgálták meg az említett öt országban. Hasonló összevetésre készülnek a bukaresti hatóságok is. Összesen 29, Németországból, Hollandiából és Belgiumból hozott élelmiszermintát vetnek össze Romániában értékesített megfelelőjükkel. Köztük húsból készült termékek, tejtermékek, halkonzervek és csokoládék is vannak. (Krónika/Gazdaélet)

Maros megyében idén több mint 45 ezer hektáron termesztenek szalmásgabonát, ebből 27.200 hektáron búzát. Ennek aratása folyamatban van. Az aratás július 5-én kezdődött el, megyeszerte 3100 hektáron sikerült learatni a búzát, ez az összfelület 12 százaléka. Az őszi árpa nagy részét már betakarították, csak kisebb területek maradtak még. A megyében összesen 2500 hektáron termeltek őszi árpát, ebből 2400 hektáron már elvégezték az aratást. A gazdák 4000-4100 kg-os átlaggal számoltak. De vannak olyan farmok is, amelyek rekordtermést értek el, itt 6000-7000 kilogramm árpa termett hektáronként. Ott, ahol a jégeső nem tette tönkre a búzatáblákat, a búzatermés jónak mutatkozik. Előzetes becslések szerint átlagban 4000 kilogrammos hozamokkal számolnak, sőt a 4200 kilogrammos hozamot is elérhetik. (Népújság/Gazdaélet)

Védett márka lesz az Érmelléki Minőségi Termék, miután az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) a négyezer lejes illetéket kifizetve iktatta a szükséges iratokat a védjegyhivatalban – jelentette be a szervezetet elnöklő Csomortányi István. Az elkövetkező harminc napban még megtámadható a név és az embléma, utána viszont már hivatalosan is biztosított lesz a térség kistermelőinek támogatására szánt brand. Ezzel a védjeggyel a régióban élő őstermelőket kívánják népszerűsíteni és ösztönözni őket arra, hogy piacképes termékeket állítsanak elő. Az érmelléki kisgazdák támogatását célozzák az ÉGE által szervezett nagyváradi termékvásárok is. (Krónika/Gazdaélet)

Július végéig várja a példaképként bemutatható mintagazdák jelentkezését a Hargita megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesülete. Azon gazdák jelentkezésére számítanak, akik úgy gondolják, a juh- és szarvasmarha-tenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve a nagykultúrás növénytermesztés területén példásan, szakmailag felkészülten végzik munkájukat. Az érdekeltek a karikascsilla@hargitamegye.ro email címen vagy a 0740-169-850-es telefonszámon jelentkezzenek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Július 29-én Csíkszeredában szervezik meg a csíki övezet legnagyobb berbécsvásárát. Eladó tenyészállataikat a juhosgazdák a Nagyrét utcában, a Dedeman barkácsárúházzal szemben elkerített területen mutathatják be. Várják a felcsíki, alcsíki, kászoni, homoródi juhászok mellett a szebeni és besztercei juhtenyésztőket is. A törzskönyvezett berbécsek iránt már jelenleg is nagy kereslet mutatkozik, a juhtenyésztők munkája és erőfeszítése ugyanakkor a növekvő állattenyésztési támogatások révén is egyre kifizetődőbbé válik. (Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Milyen terméknek szeretné megszerezni az oltalom alatt álló földrajzi jelzést a küküllőkeményfalvi Bíró Jolán válallkozó?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 augusztus 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro