• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Vásároljunk helyi termékeket

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 január 23-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Beváltotta a reményeket a hagyományos termékek havi vására Csíkszeredában. Csilip Árpáddal a Hargita megyei Fejlesztési Ügynökség munkatársával készült interjúnk. A gyimesközéploki Antal Tibor sajtkészítéssel foglalkozik és nem panaszkodik. Ha nem csurran, cseppen – mondja. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Bármilyen vállalkozást sikerre lehet vinni – ha van szaktudás. Kósa Alpár fiatal szőkefalvi vállalkozóval beszélgetünk. A szentgericei Szőcs Mihály és családja zöldségtermesztéssel és értékesítéssel foglalkozik. Egy bizonyos mennyiség savanyítva kerül a piacra. Háromnegyed egy után a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Hektáronként 16 euró támogatás jár 2017-re a szántóterületeken termelt kultúrákra, az erre a célra szánt átmeneti támogatás felső határa 110,89 millió euró – jelentette be a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). Ugyanakkor megállapították az állattenyésztési ágazatra érvényes támogatásokat: szarvasmarha (hús és tej), juh és kecske esetében. A legnagyobb támogatás a dohánytermesztőknek jár, majd a komló, cukorrépa, valamint a len- és kendertermelők következnek. Az egységárakat úgy állapították meg, hogy a rendelkezésre álló pénzösszeget elosztották a támogatásra jogosult terület nagyságával. Az átmeneti támogatásokon belül a növénytermesztési ágazat támogatási keretének felső határa 114,63 millió euró, az állattartó ágazat támogatási alapjának felső határa 176,065 millió euró. (maszol.ro/Gazdaélet)

A romániai mezőgazdaságnak a legnagyobb gondot továbbra is a feldarabolt földterületek jelentik, ami megakadályozza a gazdákat, hogy hatékonyan értékesítsék termésüket – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal által készített tanulmányból. 2010-hez képest 11 százalékkal csökkent a gazdaságok száma, ami azt tükrözi, hogy nagyobb farmok alakultak – mondta Tudor Andrei a hivatal vezetője. Uniós viszonylatban-Romániában van a farmok 33 százaléka. Petre Daea mezőgazdasági miniszter több intézkedést jelentett be a nagy gazdaságok létrejöttének ösztönzésére a domb és hegyvidéken. (Agerpres/Gazdaélet)

Trichinellózissal kezelnek három Etéd községi személyt a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban. A fertőzést egy nem rég levágott sertés be nem vizsgált húsának fogyasztása következtében kapták el egy család tagjai. Hogyha valaki disznót vág, és időben, még a fogyasztás előtt állatorvosnál bevizsgáltatja a húsát, akkor amennyiben trichinellával volt fertőzött az állat, a tulajdonosa visszakapja annak értékét az aznapi piaci áron. Az etédi család nem vizsgáltatta be időben a húst, ezért ők nem jogosultak a kártérítésre. A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai a teljes mennyiséget – mintegy 50 kilogramm húst – elkobozták és biztonságos körülmények között ezután megsemmisítik. (maszol.ro/Gazdaélet)

Január 31-ig nyújthatják be számláikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez az üzemanyagár-támogatásra jogosult gazdálkodók. A 2017 utolsó negyedévében vásárolt gázolaj-mennyiség után literenként 1 lej 74 banit fizet vissza. A hazai költségvetésből finanszírozott támogatást a növénytermesztők és állattenyésztők mellett a talajjavítási munkálatokat végző szakcégek is igénybe vehetik. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Május 11-ig nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséghez azok a kisgazdálkodók, akik a területalapú támogatás 120 százalékáért hajlandók átengedni területeiket aktív gazdatársaiknak. A 6.5-ös intézkedés az idős gazdálkodókat földjeik és állataik átadására 2020 végéig legtöbb évi 1500 eurós vissza nem térítendő támogatással kecsegteti. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 180 órás farmerképző tanfolyamokat indít állattenyésztő farmerek és növénytermesztő farmerek számára. A tanfolyamokra azon személyek jelentkezhetnek, akik rendelkeznek saját gazdasággal az említett szakmákban. A tanfolyamok befejezése és a záró vizsga sikeres letéte után a résztvevők a Munkaügyi Minisztérium és Oktatási Minisztérium által elismert szakmai oklevelet kapnak. A tanfolyamokra jelentkezni lehet az egyesület székházában, Marosvásárhelyen a Laposna utca 23 szám alatt, naponta 9 és 14 óra között. (Gazdaélet)

Február 2-a és 5-e között X. alkalommal szervezik meg Csíkcsicsóban a Nemzetközi Böllértalálkozót, amely a különböző országok és vidékek disznóvágási szokásainak megszemlélését és sokféle feldolgozási módjának megismerését szolgálja. (Közlemény)

Február 3-án Csíkszentmiklóson V. alkalommal szerveznek nemzetközi Kolbászfesztivált, amelyre a hazai csapatok mellett magyarországi és szlovákiai csapatok is jelentkeztek. A kóstolás mellett gazdag program is várja az odalátogatókat. Csíkszeredából délelőtt fél 10-kor és fél 11-kor indul autóbusz a fesztiválra. Délután 4 órakor pedig visszaszállítják az érdeklődőket. (Közlemény)

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Továbbra is várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A január 30-i sorsoláson azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facbookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro