• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Van piaca a minőségi terméknek

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 január 24-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Pénteken 11. alkalommal szervezték meg a helyi termelők vásárát Marosvásárhelyen a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Rendeződni látszik a szentegyházi erdőgond. Lőrincz Csaba erdőtulajdonossal, önkormányzati képviselővel beszélgetünk. A Gyimesekben is egyre nehezebb a gazdálkodás, de vannak, akik nem adják fel. Tankó Péter gyimesfelsőloki gazdálkodónál jártunk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

A Grindeanu-kormány kiemelten támogatná ezentúl a paradicsom- és a sertéshústermelőket. Ugyanakkor az öntözőrendszert is felújítaná. Az új kormány azt szeretné elérni, hogy a romániai gazdák a más uniós tagállamokban dolgozó termelőkhöz hasonló esélyekkel rendelkezzenek, ezt elsősorban a támogatások határidőre történő kifizetésével lehet biztosítani. Nem normális, hogy 50 ezer tonna paradicsomot importálunk, és csak három tonnát exportálunk. Az sem normális, hogy 230 ezer tonna sertéshúst importálunk, és csak húszezret próbálunk a külföldi piacokon értékesíteni” – mutatott rá Sorin Grindeanu. Becslések szerint az intézkedés 40 ezer paradicsomtermelőt és 12 ezer sertéstenyésztőt érint. (Krónika/Gazdaélet)

Összesen 119 millió lejt oszt szét a napokban a gázolajár-támogatásra jogosult gazdák között az APIA. A mezőgazdasági kifizetési ügynökség a pénzt ezúttal a gazdák tavalyi harmadik negyedévi, július-szeptemberi elszámolásai alapján folyósítja. A rendelkezésre álló keretösszegből 112,256 millió lejt a növénytermesztő farmok, 6, 133 millió lejt az állattenyésztő gazdaságok és állattartó telepek, 726 ezer lejt pedig a talajjavítási munkálatokat végző szakcégek támogatására fordítják. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Az újabb halasztás szerint az év végéig le kell zárulnia a föld-visszaszolgáltatási folyamatnak, a tisztázatlan tulajdonjogú területek pedig állami tulajdonba kerülnek. Az RMDSZ szerint sokkal több időre van szükség ahhoz, hogy ezt a procedúrát le lehessen zárni. Csupán ideiglenes megoldásnak tekinthető az a sürgősségi kormányrendelet, amely egy évvel meghosszabbítja a jogtalanul elvett földek visszaszolgáltatásának határidejét – jelentette ki Tánczos Barna szenátor. Rámutatott, a 2013-ban elfogadott, 165-ös számú törvény jelenlegi formájában azt mondja ki, hogy jövő év elejéig kell megoldani a visszaigénylési kérelmeket és a földterületek birtokba helyezését, ellenkező esetben a vissza nem szolgáltatott földterületek 2018. január 1. után az Országos Mezőgazdasági Földalapba kerülnek, amelyet az Állami Földalap kezel. A határidőt egyébként immár másodszor írják át. (Krónika/Gazdaélet)

Rendeződni látszik az erdőkérdés Szentegyházán. A közbirtokosság újraélesztését kezdeményező csoport, melynek tagjai erdőtulajdonosok, helyi tanácsosok és polgármesterek, már konzultált ügyvéddel, közjegyzővel, erdészettel, hogy törvényesen elindíthassák a folyamatot. A közelmúltban tartott falugyűlésen több mint százan töltötték ki azt az űrlapot, amelyben vállalják, hogy tagjai szeretnének lenni a közbirtokosságnak. Ezt a szándékot a hamarosan sorra kerülő közbirtokosság alapítóülésig a többi erdőtulajdonos is megteheti. További részletekre a mai Gazdaéletben még visszatérünk. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Falugazdászok segítenek tanácsadással a székelyföldi gazdáknak. A szakemberek szerint a romániai mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy a kis és közepes méretű gazdaságok tulajdonosai nincsenek tisztában a rendszer nyújtotta lehetőségekkel, nem jutnak időben információkhoz, így sok mindenről lemaradnak. Ezen a helyzeten kívánna változtatni az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek a Szövetsége (EMGE) a falugazda-hálózat létrehozásával, melyet a magyar Földművelésügyi Minisztérium anyagi támogatásával próbálnak kialakítani. A kapcsolattartó, információátadó és érdekvédelmi szerepkö¬rön belül a falugazdászok felvállalják a gazdaságok bejegyzési jogszabályokkal kapcsolatos ügyintézését, tájékoztatását, tanácsadását, az agráriumot érintő pályázati, eszközbeszerzési lehetőségek figyelemmel kísérését és az azokról való időbeni tájékoztatást és tanácsadást, valamint szervezési és egyéb ügyek intézését is. Jelenleg Aranyosszéken, Udvarhelyszéken és az Érmelléken egy-egy szakembert, míg Maros megyében két falugazdászt tudnak foglalkoztatni. (Krónika/Gazdaélet)

Több mint kétszeresére emelkedett a szélerőművek energiatermelése Romániában az utóbbi napokban. Az ország szélerőműveinek többsége a Fekete-tenger partján lévő dobrudzsai megyékben található. Tavaly januárban a szélenergia Románia energiatermelésének 11,7 százalékát tette ki. (maszol.ro)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis pálinkárium a hétvégén újabb elismeréseket szerzett Lillafüreden a Quintessence pálinka és párlatversenyen. Idén 264 nevezőtől összesen 1318 pálinka és párlat minta érkezett Magyarország, Románia, Ukrajna, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Törökország és Kína területéről. A sepsiszentgyörgyi pálinkárium bodza és zeller párlata champion, a szilva és alma párlata arany díjban részesült. Dezső Tiborék emellett még 11 ezüstérmet is elhoztak termékeikkel. (Dezső Tibor/Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Mit termeszt a mezőpaniti Bodó Zoltán?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 január 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro