• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Van piaca a fűszerpaprikának

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 november 22-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztálya szombaton, Sepsiszentgyörgyön tartotta XII. konferenciáját. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. A génmódosított növényekről sokan sokféle nézeteket vallanak. Tóth Katalint a Magyar Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát kérdezzük. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre többen fedezik fel újra a gyógynövények jótékony hatását. A harasztkereki Veress Eszterrel beszélgetünk. Virág Margit Lukafalván fűszerpaprika termesztéssel foglalkozik és az idő őt igazolja, hogy jól döntött. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Szigorú járványvédelmi kényszerintézkedéseket vezettek be a magyarországi hatóságok a Romániával határos Békés, Csongrád, valamint Bács-Kiskun megyében, miután az elmúlt időszakban több településen is madárinfluenza-megbetegedéseket mutattak ki. Az állategészségügyi hatóság és a földművelésügyi minisztérium a baromfitartó gazdákat meghatározatlan ideig arra kötelezik, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. A rendelkezés nem egyedülálló Európában: a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló döntést hozott Ausztria, Németország, Hollandia és Franciaország is, hogy ezáltal is csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége. Bár az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) korábban azt tanácsolta a már érintett országoknak és szomszédaiknak, hogy fokozott készültségben kövessék a fejleményeket, és szigorítsák a biológiai biztonsági intézkedéseket, Románia egyelőre nem aggódik a terjedő vírus miatt. (Krónika/Gazdaélet)

Ingyenessé válik a 30 hektárnál kisebb, magántulajdonban lévő erdők védelme az elkövetkező négy évben egy friss kormányrendelet alapján. Az Agerpres hírügynökség szerint a Cioloş-kabinet 248,9 millió lejes támogatási keretet hagyott jóvá az érintett magán- vagy jogi személyek tulajdonának a védelmére, az intézkedés az előzetes számítások szerint legalább kétmillió tulajdonost érinthet. A határozat alapján a 2016/2020-as időszakban a pénzt azoknak az erdészeteknek osztják ki, akik szerződés alapján vállalják a 30 hektárnál kisebb területek őrzését. Az intézkedés első számú célja az illegális fakitermelés visszaszorítása. (Krónika/Gazdaélet)

Megugrott a tejtermelést-ellenőrző programba bekapcsolódott Hargita megyei szarvasmarhatartó gazdák száma az elmúlt időszakban. Szász Ilona a Hargita Megyei Állatnemesítő és Szaporodásbiológiai Hivatal vezetője elmondta, 2015-ben még csak két, Brassó és Maros megyei egyesület által vehettek részt a tejellenőrző programban a romániai piros-tarka tenyésztők. Tavaly decemberben a brassói egyesület 351 farm 6292 szarvasmarhájának tejellenőrzését végezte el, míg a marosi egyesület 27 gazdaság 358 állatáét. A megugrott érdeklődést elsősorban a jelentős értékű támogatásokkal magyarázza az intézményvezető, ugyanis a gazdák kellőképpen voltak informálva mind a De minimis program által vásárolt állatok, mind a tejkontroll adta lehetőségekről. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Elkészült Csíkszentkirály teljes adminisztratív területének parcellázási terve. A Cesar-program keretében megvalósult munkálat hozzávetőleg két és fél évig tartott, amely során 5300 hektárnyi területre készült el a parcellázási terv. Ez mintegy 17 ezer parcella összehangolt felmérését, berajzolását jelentette. Jelenleg a Hargita Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatalnál van az összeállított dokumentáció, amelynek átvizsgálása után december elején kifüggesztik a polgármesteri hivatalban, hogy két hónapig bárki jelezhesse észrevételeit azzal kapcsolatban. (Krónika/Gazdaélet)

Két kecskét és egy juhot pusztított el a medve az elmúlt napokban Etéden, ahol este kilenc óra után rendszeresen a falu utcáin sétál a nagyvad. A helybéliek már nem tudják, miként védhetnék meg állataikat, hiszen sokszor a villanypásztor sem riasztja el a ragadozót. Attól tartanak, ha a hatóságok nem tesznek valamit, előbb-utóbb emberáldozata lesz a vaddal történő találkozásnak. Kevesebb mint fél év alatt huszonháromszor tört be községbeli háztartásokhoz a medve. Július elseje óta 31 hivatalosan bejelentett vadkár történt Etéd községben, ebből 23 alkalommal medvék téptek szét haszonállatokat: juhokat, kecskéket, sertéseket, teheneket és tyúkokat is. A szóbeszéd szerint ennél jóval több eset történt, ám a lakók már nem jelentik a hivatalnál, ha a nagyvad a kerítéseket vagy a pajtát rongálja meg, esetleg csak kisebb anyagi kárt okoz. A megsebesített állatokat is inkább levágják, mint hogy a hivatalos szervektől kérjenek segítséget. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 180 órás farmerképző tanfolyamokat indít, a következő szakmák számára: állattenyésztő farmer, növénytermesztő farmer, zöldség és gyümölcstermesztő farmer. A tanfolyamokra azon személyek jelentkezhetnek, akik rendelkeznek saját gazdasággal az említett szakmákban. Az állattenyésztő farmer képző pénteken, november 25-én indul. A tanfolyamok befejezése és a záró vizsga sikeres letéte után a résztvevők a Munkaügyi Minisztérium és Oktatási Minisztérium által elismert szakmai oklevelet kapnak. A tanfolyamokra jelentkezni lehet az egyesület székházában, Marosvásárhelyen a Laposnya utca 23 szám alatt naponta 9 és 17 óra között. (Közlemény)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hol tartotta idén XII. konferenciáját az EME Agrártudományi szakosztálya?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 november 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro