• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Van jövő a mezőgazdaságban

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 november 28-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Múlt szerdán Kerelőszentpálon a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmány gyártó létesítményének alapkövét helyezték el. Ott készült összeállításunk. Szombaton Szovátán szervezték meg az I. Erdélyi Agrárakadémiát. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A marosfői Bíró Boér Attila fűszerkészítéssel foglalkozik. Vele ismerkedünk meg. Az erdőszentgyörgyi Sándor László és családja faiskolát létesített. Vele készült interjúnk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

2018-tól kezdődően évi 100 millió euró támogatást fordít a hegyvidéki övezetek fejlesztésére, felzárkoztatására a Mezőgazdasági Minisztérium. A cél a hegyvidéki övezetben élők életkörülményeinek javítása, a térségben előállított termékek és szolgáltások értékének növelése. Romániában az ország területének 29 százalékát hegyvidéki térség képezi, a 4,8 millió hektárnyi kaszáló- és legelőterülete egymagában több mint, amivel Svájc, Hollandia és Belgium összeségében rendelkezik. A pénzt a hazai költségvetésből biztosítják. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Nincsenek rovarirtószer-maradványok a hazai paradicsomokon. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az elvégzett mérések alapján egyetlen fogyasztó esetében sem merül fel az a veszély, hogy rovarirtószer kerüljön a szervezetébe. A Maros megyei Növényegészségügyi Hatóság igazgatója, Marian Pogăcean rádiónknak elmondta: a marosvásárhelyi laboratóriumhoz 15 erdélyi és Észak-Moldva-i megye tartozik. Kifejtette: a tavaszi és jelenlegi vizsgálatok nyomán több mint 200 mintát vettek, a megengedett értékek meghaladására egyszer sem volt példa. Mint mondta: a termelők betartják a feltételeket, a követelményeknek megfelelő termékek pedig fogyasztásra alkalmasak. (Híradó)

Mivel közeledik a hagyományos disznóvágások időszaka, a Maros megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, Kincses Sándor azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy disznóvágáskor saját és mások egészsége érdekében vigyenek be húsmintát a rendelőkbe és végeztessék el a trichinella-vizsgálatot. A szűrés az állat-egészségügyi hatóság összes városi és községi kirendeltségén, valamint a magán állatorvosi rendelőknél elvégezhető. Utóbbiak ebben az időszakban hosszabbított programmal dolgoznak, szombaton és vasárnap is. A szakember szerint, amennyiben a vizsgálatra bevitt húsminta fertőzöttnek bizonyul, akkor az egész állatot megsemmisítik és ellenértékét az állami költségvetésből a piaci áron megtérítik, amennyiben rendelkezik auriculáris füljelzővel és szerepel az állatazonosításra szolgáló SNIIA-rendszerben. (Székelyhon/Gazdaélet)

Növekvőben a Hargita megyei juhállomány. Tavaly Romániában átlagosan évi 2,6 kg volt az egy főre eső birkahúsfogyasztás, amelynek nagy részét a húsvét körüli bárányhúsfogyasztás teszi ki. Az Európai Unió polgárai átlagosan két kilogramm birkahúst fogyasztanak évente. Románia nagy mennyiségű birkahúst exportál a közel-keleti államokba, viszont importálja is ezt a terméket főleg Magyarországról, Spanyolországból, Ausztriából és Görögországból. 1990-ben a juh- és kecskeállomány 278.654 volt, 2000-re 141.598-ra csökkent, 2010-ben elérte a 200.724-et, idén pedig már 338.797 egyedre tehető az állomány a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság adatai szerint. (Székelyhon/Gazdaélet)

Továbbra is alacsony a krumpli termelői ára Hargita megyében. Az idei rekordtermés miatt továbbra is nagyon olcsón tudják eladni a termelők a burgonyát. A bejelentett drágításokat a kereskedők hajtják végre. A megye termelői 40-50 baniért árusítják a pityóka kilogrammját. Ez az ár, akár meg is háromszorozódhat, és elérheti a kilogrammonkénti 1 lej 50 banit. (Agerpres/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Milyen létesítmény alapkövét helyezték el Kerelőszentpálon?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 december 16-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro