• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Van értelme a munkának

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 október 24-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén tartották az V. Kápolnási Őszi Gazdanapokat. Mikrofonunkkal mi is ott voltunk. Vegyük komolyan az állatok beoltatását. Dr. Antal Ernő csíkdánfalvi körzeti állatorvost kérdezzük. Ezt követően az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Úgy tűnik beváltja a reményeket a székely nyúl. Nemesítője Dr. Rákossy Zsigmond csíkpálfalvi állatorvos nyilatkozott a Gazdaéletnek. A minőségi terméknek mindig lesz piaca. A csíkmenasági Dániel Tibor sajtkészítővel beszélgetünk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

A múlt héten elkezdődött a rókák veszettségmegelőzését szolgáló csalétkek kézi kihelyezése, így az utak, lakott települések, vízfolyások környékén fokozott óvatosságra kérik a hatósági állatorvosok a természetjárókat, kutyasétáltatókat. Ha roncsolt, félig elrágott csalit találnak, szabad kézzel ne érintsék meg, illetve hollétéről értesítsék a körzeti állatorvost. A csalik kihelyezését követően az állategészségügyi hatóság a próbabevizsgálásokkal ellenőrzi a kampány sikerességét. Ehhez a vadásztársulatok, vadgazdák segítségét kérik, akik a próbavételekhez száz négyzetkilóméterenként 4 róka kilövésével és beszolgáltatásával járulnak hozzá. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Veszettség ellen oltják a körzeti állatorvosok a háztartásokban levő kutyákat és macskákat. Novemberben és decemberben ugyanakkor az állatorvosok munkája a folyamatban levők mellett a szarvasmarhák TBC-szűrővizsgálatával is kiegészül. A TBC-szűrővizsgálat azokra a tejelő kecskékre is kiterjed, amiket a gazdák a szarvasmarhákkal közös gazdaságban tartanak, az állatoktól fejt tejet pedig értékesítik. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Még egy hét áll a mezőgazdasági gázolajár-támogatásra jogosult gazdák rendelkezésére, hogy az idei harmadik negyedévi – azaz július-szeptember között vásárolt üzemanyagra vonatkozó – elszámolásaikat benyújtsák a Kifizetési és Intervenciós Ügynökségek megyei kirendeltségeihez. A növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők valamint a borsót és olajos növényeket termesztők egy évben hektáronként 78 liter üzemanyagra, a rizstermelők hektáronként 96 liter gázolajra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépatermelők 139 literre, a dohány és komló termelése során hektáronként 140 literre, a gógy- és fűszernövények termelése esetében hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gázolajár-támogatás az élelmezési célokra nem használható energianövények termesztésére is igénybe vehető. Az évente elszámolható mennyiséget ez esetben hektáronként 100 liter üzemanyagban korlátozzák. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Miközben a környezetvédelmi minisztérium továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a medveproblémával, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU számos tagállamában alkalmazzák a beavatkozási kvótát. Svédországban 3.000 medve él, és 312 egyed esetében hagyták jóvá a beavatkozást, az 1.500 egyedet számláló Horvátországban 110-et ártalmatlanítottak, a Szlovéniában élő 500 medvéből 65-öt emeltek ki, a szlovákiai ezres állományból 30 nagyvad esetében hagyták jóvá a beavatkozást, Finnország pedig az 1.500-ból 120 egyed ártalmatlanítását engedélyezte. Ehhez képest Romániában – noha nem állnak rendelkezésre hivatalos, illetve pontos adatok – a becslések szerint mintegy 7.000 medve él, ennek ellenére 2016-ban eltörölték a beavatkozási kvótát. Köztudott, hogy a beavatkozás híján romlik a populáció génállománya, ugyanakkor súlyosbodik az ember és a vadállatok közötti konfliktus. Borboly leszögezte: amennyiben nem születik érdemleges lépés az ügyben, az emberek előbb-utóbb saját kézbe veszik a problémák megoldását, azaz orvvadászattal teszik ártalmatlanná a veszélyes nagyvadakat. (Krónika/Gazdaélet)

A kecske- és juhállomány bővült leginkább Hargita megyében az elmúlt tíz évben, de a szarvasmarha-állomány is majdnem 30 ezerrel nőtt a 2000-es években bekövetkezett mélypont óta. A közel 400 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület mintegy 80 százalékát kaszálók és legelők alkotják, és ezek olcsó, egészséges táplálékforrást biztosítanak a kérődző haszonállatok számára. Ez kiegészül a szántóterületekről származó táppal, ugyanis ezeknek a földeknek majdnem a felén szintén takarmánynövényeket – például lucernát, lóherét, silókukoricát – termesztenek a gazdák, és ezek fontos alapját képezik az állatoknak adott takarmánynak. Idén kedvezett az időjárás a növénytermesztésnek, így egész évre elegendő takarmányt tudtak termelni a gazdák. (Krónika/Gazdaélet)

A Csíkmadarasi tejfeldolgozó termelésének 80-85%-át a nagy üzletláncokban értékesíti Romániában és Magyarországon, ahol saját brand alatt forgalmazzák termékeit. A cég egy európai uniós pályázattal, amelynek értéke 750.000 euró 50%-al szeretné növelni a tejfeldolgozást, elérve a 40.000 – 45.000 litert naponta. (zf.ro/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hány darab székely nyúl van tenyésztésben?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 október 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro