• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Van, ahol kolbászból van a kerítés

III. Kolbasz fesztival CsikszentmiklosonA 2016 február 2-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Szombaton III. alkalommal tartottak kolbász fesztivált Csíkszentmiklóson. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. A Brassó megyei Ürmösön nagy hagyománya van a farsangolásnak. A hétvégén nemcsak a falu apraja és nagyja, hanem az elszármazottak is ünnepeltek. Erről szól összeállításunk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A kertészkedésből teremti elő a mindennapit a backamadarasi Szőcs Antal kertészmérnök. Vele beszélgetünk. Még mindig elég alacsony áron tudják értékesíteni a burgonyát a Hargita megyei termelők. Török Jenő mérnök, a Hargita megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója nyilatkozik a Gazdaéletnek. Méhészkedő hallgatóinkat a februári tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy körül játékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

 

Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Zöldségeket és gyümölcsöket importáló török adócsalók jól szervezett hálózatát számolták fel Romániában. Az illetékes hatóság közlése szerint 2012 és 2014 között a török maffia 100 millió értékű árút értékesített anélkül, hogy adót fizessen, ezzel pedig mintegy 24 millió euró kárt okozott az államnak. A zöldség- és gyümölcsárú nyolc ismert bevásárlóközpontban került a polcokra: a Carrefourban, a Lidlben, a Metroban, a Selgrosban, a Billaban, a Realban, a Coraban és a Mega Imageben. A bűnszervezet 58 fantomcéget hozott létre, melyeken keresztül lebonyolította a Törökországból, illetve az EU egyes országaiból származó áru importját. További három céget csak azért hoztak létre, hogy közvetítői szerepet töltsenek be a fantomcégek és az üzletláncok között. Az adó kifizetése a fantomcégekre hárult, de amikor az adóhivatal behajtotta volna a tartozásokat, kiderült: ezek olyan fizetésképtelen személyek nevén vannak, akik nemrég telepedtek le az országban, vagy nem rendelkeznek semmilyen fedezettel. A törökök havi 100-200 lejt adtak ezeknek a személyeknek azért, hogy nevük tulajdonosként szerepeljen a fantomcégek hivatalos papírjain. A most lekapcsolt török bűnözői hálózat nem egyedüli az országban, a szervezett bűnözés elleni ügyészség már évek óta hiába küzd a török maffiával. Az államot károsító tevékenységük ugyanakkor nem csak zöldségek és gyümölcsök forgalmazására terjed ki. (Föter.ro)

A neonikotinoid alapú szerek használatának 2017-ig tartó tiltásáról még 2013-ban hoztak döntést, Románia azonban kivételt kérve, rendre a tiltott csávázószer használatának különengedélyezését kéri Brüsszeltől. A neonikotinoid alapú csávázószerek használatát főleg a hazai kukoricatermelők szorgalmazzák. Állításuk szerint ugyanis a magvak kezelése nélkül a kukoricabarkó jelentős terméskiesést okoz. A neonikotinoid alapú növényvédő szerek használata ellen viszont a méhészek tiltakoznak. Megfigyeléseik szerint ugyanis a csávázószerrel kezelt repce és napraforgó jelentős méhpusztulást okozott. (7hatar.ro/Gazdaélet)

Továbbra sem borítja hótakaró a Hargita megyei mezőgazdasági területek nagy részét. Egyelőre nem okoztak jelentős károkat az év eleji mínuszfokok, de a drasztikus hőmérséklet-csökkenés sokat árthat a vetésnek. A károk pontos felmérésére legalább márciusig várni kellene, azaz a növények vegetációjának kezdetéig. A szakemberek folyamatosan figyelik a parcellákat, a terepszemléik során pedig azzal szembesültek, hogy ugyan egyes területeken a fagy megsértette az őszi kalászosok leveleit, de az – ha a növény föld alatti része nem sérült – nem jelent majdani terméskiesést, hiszen tavasszal újrafejlődhet a gabona. (Krónika/Gazdaélet)

Méhet sem látott több, mézként árusított termék egyes romániai szupermarketekben – mutat rá egy román méhész szövetség által megrendelt termékvizsgálat. Az elemzés, bár a román sajtó frissként tálalja, nem mai: öt éve készült, de azóta sem változott semmi. Ez ellen védekezni csak úgy lehet, ha a vásárló megbízik a méhészekben, és tőlük vásárol igazi mézet. Mentalitásváltásra is szükség lenne, hiszen miközben Románia az uniós tagállamok között a második legnagyobb méztermelő, fogyasztásban az utolsó helyen kullog. (7hatar.ro/Gazdaélet)

A Cioloş-kormány a tavalyi év legutolsó kormányülésén döntötte el, hogy egy évvel elhalasztja a 2013-ban elfogadott, 165-ös számú törvény ama cikkelyének alkalmazását, amely szerint 2016. január elsejéig a helyi és megyei földosztó bizottságoknak véglegesen rendezniük kell az elkobzott ingatlanok (földek, erdők) visszaszolgáltatását. Rákossy Botond József csíkszeredai földmérő szerint nem valószínű, hogy a hátralévő munkát el lehetne végezni egy esztendő alatt. A munka volumenét tekintve legjobb esetben is legalább 5–10 évre lesz szükség, hogy teljesen tisztázottakká váljanak a birtokviszonyok. A munkát mindeddig elsősorban az hátráltatta, hogy a birtoklevelek kiadásához szükséges parcellázási tervek – amely által azonosítható, hogy hol helyezkedik el pontosan az adott terület – egyelőre nem készültek el. A másik fő probléma, amelyre a parcellázási tervek készítése során derült fény, hogy a kiállított birtoklevelek jelentős része hibás. A kiadott birtoklevelek mintegy 80 százalékában kisebb-nagyobb hibák vannak. Ez azt jelenti, hogy Hargita megyében 100 ezer körüli birtoklevelet kell kijavítani. (Krónika/Gazdaélet)

III. Kolbasz fesztival Csikszentmikloson (2)Piaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 9 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szervezték meg a kolbász fesztivált Csíkszentmiklóson?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 február 20-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro