• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9730 RON
  • USD4.6085 RON
  • GBP5.8167 RON
  • HUF1.2583 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Új mezőgazdasági építészet Székelyföldön

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2019 február 12-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Új mezőgazdasági építészet Székelyföldön címmel tartottak műhelygyakorlatot február 7-én Csíkszeredában a Sapientia EMTE-n. Ott készült összeállításunk. Majd a február közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sajtkóstolóval egybekötött sajtkészítő tanfolyam zajlott Csíkszeredában a megyeházán. Kis Ferenc körösladányi sajtmestert kérdeztük. A házias ízeket keresik a vásárlók. Mózes Jolán kénosi szörp- és lekvárkészítő válaszol kérdéseinkre. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Petre Daea mezőgazdasági miniszter 1443-as rendeletének értelmében az Országos Állattenyésztési Ügynökség fogja ellenőrizni azokat a kihalófélben lévő, veszélyeztetett háziállat-állományokat, amelyek esetében a tulajdonosok támogatásokat igényelnek. A farmokon történő ellenőrzések során az állatok meglétének bizonyítása mellett számos dokumentumot is a szakemberek rendelkezésére kell bocsátaniuk a gazdáknak. Juhok esetében a támogatás 87 euró számosállatonként. Támogatásra jogosultak a teleormani feketefejű, a racka, a botoșani-i, az erdélyi, a suseni-i, a kolozsvári, a palasi merinó és a rozsdáspofájú berke fajták törzskönyves egyedei. Kecskék esetében a támogatás számosállatonként 40 euró a kárpáti és bánáti fehér fajtákra. Szarvasmarhákra, bivalyokra a támogatás számosállatonként 200 euró a sztyeppei szürke marhák, illetve a román bivalyok esetében. A törzskönyvezett báznai és mangalica sertések támogatása 176 euró számosállatonként. (Háromszék/Gazdaélet)

Az utóbbi öt évben 2018-ban volt a legalacsonyabban a kiskereskedelmi forgalom (fogyasztás) volumenének növekedése. Míg tavaly 5,4 százalékkal bővült ez a volumen, addig 2017-ben 10,7 százalékos, 2016-ban 13,5 százalékos, 2015-ben 8,9 százalékos, 2014-ben pedig 6,4 százalékos volt. Ezzel szemben a nettó átlagfizetések folyamatosan nőttek: 2018-ban 2700 lej, 2017-ben 2384 lej, 2016-ban 2046 lej volt. Andrei Rădulescu makrogazdasági elemző szerint a fogyasztás csökkenése azt jelzi, hogy elkezdődött a takarékoskodás egyebek mellett a gazdaságpolitikában észlelhető kiszámíthatatlanság miatt. (Maszol/Gazdaélet)

Szerződéskötésre várja Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete azokat a gazdaegyesületeket – állattenyésztőket, zöldség- és gyümölcstermesztőket –, akik 2018 negyedik negyedévében benyújtott eszközbeszerzési pályázataik kedvező elbírálásáról hivatalos értesítőt kaptak. A támogatási szerződések aláírásával nem árt igyekezni, március végén ugyanis már a kapott támogatási összegek elszámolásán a sor. A csíkszentimrei gazdaegyesület például egy konténer típusú tejbegyűjtő beszerzésére kért és kapott pályázati támogatást. A tervezett beruházást a megyei önkormányzat közhasznú egyesülete 18 ezer lejjel segíti, amihez a kedvezményezett gazdaegyesület önrészként még legalább ugyanennyivel kell hozzájáruljon. Kedvezően véleményezte a Vidékfejlesztési Egyesület bírálóbizottsága az Erdélyi Húsmarhatenyésztők Egyesületének pályázatát is: a főként limousin tenyésztők alkotta egyesület a célra igényelt 34 ezer lejes támogatást – ami a teljes beruházási érték 49 százaléka – a húsmarhák termelésellenőrzését segítő mobilmérleg és karámrendszer vásárlására fordíthatja. A helyi tejbegyűjtő központ felszerelésére kért és kapott pályázati támogatást a csíkrákosi szarvasmarha-tenyésztők egyesülete is: a vissza nem térítendő támogatásból ezerliteres tejhűtőtankot vásárolnak. A kobátfalvi szarvasmarha-tenyésztők egyesülete szintén bővíti tárolókapacitásait: a 11.800 lejes pályázati támogatás felhasználásával vásárolt ezerliteres hűtőtartályt a gazdaegyesület siménfalvi tejbegyűjtő egységénél állítják szolgálatba. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Míg egyes székelyföldi városokban évente 40-50 kóbor kutyát fognak be, addig másokban ez a szám eléri a több százat. A felelőtlen kutyatartás az egyik fő oka, hogy a városokban rendszeresen kóbor kutyák jelennek meg, okoznak gondot. Csíkszeredában tavaly 260 ebbel kezdték az évet, és 450 új egyedet fogadtak be. Míg Csíkszeredában a városházának egy alapítvánnyal van szerződése, Székelyudvarhelyen a hulladékkezeléssel is foglalkozó cég gyűjti be a kóbor kutyákat, Marosvásárhelyen pedig az önkormányzat tart fenn kutyamenhelyt. Csíkszeredából és Marosvásárhelyről évente több száz négylábút adnak örökbe Németországba. A kutyamenhelyre kényszerült állatok számának csökkenésére részben megoldást jelentene az ingyenes ivartalanítás is, és ezt a Pro Animalia Alapítvány biztosítaná, de nem tudják megvalósítani, mivel a beavatkozást a csíkszeredai állatorvosok egy része nem nézi jó szemmel, sőt tiltakozik ellene. (Székelyhon/Gazdaélet)

Február 23-án immár 6. alkalommal szervezik meg a csíkszentmiklósi Kolbászfesztivált. Ez egy szép hagyomány, amely a kolbászkészítés köré épül. Lesz disznóvágás, kirakodóvásár de néptánc és kézügyeségi programok is várják a kicsiket és nagyokat. (Gazdaélet)

Idén második alkalommal szervezzik meg Csíkmadarason február 28 és március 2-a között a Garden Proiect kertészetnél, a népszerű kertészeti napokat és konferenciát, amelyen megvitatják az aktuális problémákat, bemutatják a főbb pályázati lehetőségeket, de előadásokat hallhatunk többek között a gyógynövénytermesztésről, -begyűjtésről és -feldolgozásról, a fekete ribizli jótékony hatásairól, a kert- és épülettervezési lehetőségekről vagy öntözőrendszerek telepítéséről. A rendezvényen a gyümölcs és bogyós gyümölcsűek termesztésének új technológiáját is ismertetik. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni az office@gardenproiect.ro címen lehet. (Garden Proiect)

Március 2-án, XVII. alkalommal kerül sor az immár hagyományossá vált nyárádszeredai kertésznap megrendezésére a város művelődési házában és annak előterében. Várják a legkülönfélébb kertészeti szaporítóanyagokat, időszerű kertészeti-, szőlészeti-, méhészeti- és mezőgazdasági terméket, kelléket, kisgépet előállító, forgalmazó cégeket és magántermelőket. A kertésznap keretében gyümölcstermesztési, szőlőtermesztési, zöldségtermesztési, növényvédelmi és virágkötészeti tanácsadási lehetőséget is igénybe vehetnek az érdeklődők. A kiállított tárgyakon kívül mezőgazdasági témájú könyvek közül ‒ és nem csak – válogathatnak a látogatók. A kertésznappal párhuzamosan a művelődési ház nagytermében zajlik a Nyárádvölgye Méhész Egyesület konferenciája. A kiállítófelületre az igénylést február 13-tól február 28-ig várjuk a 0748-620 908 telefonszámon. (Közlemény/Gazdaélet)

A vendéglátóipar, sütőipar és cukrászat újdonságait és tehetségeit népszerűsítő legnagyobb szakmai verseny zajlik 2019. március 28-a és 30-a között Aradon, a GastroPan kiállítás keretein belül. A GastroPan versenyeken a legtehetségesebb pékek, cukrászok és szakácsok találkoznak, hogy a szakma neves képviselőiből álló zsűri előtt bemutassák tudásukat. A GastroPan versenyek három kategóriába sorolhatók, amelyeken a szakmai zsűri kiválasztja azokat a munkákat, amelyek elnyerik 2019 Év Kenyere és Év Tortája díjakat. A 2019-es GastroPan versenyekre február 28-ig lehet jelentkezni a 0756-610-883 telefonszámon illetve a concurs@gastropan.ro e-mail címen. (GastroPan)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro