• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Bereczky Sándor

GAZDAÉLET – Új lehetőségek a mezőgazdaságban

A 2017 március 14-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Múlt csütörtökön a romániai mezőgazdasági szektor új lehetőségeiről és erőforrásairól tartottak konferenciát Budapesten. Ott készült összeállításunk. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Kevesen ismerik az arónia jótékony hatását. Fancsali Mózes marosvásárhelyi kertészmérnök ismertet meg vele. Méhészkedő hallgatóinkat a márciusi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Bár országos szinten szigorították a tarlóégetés szabályait, a hatóságok naponta több száz tűzesetet jelentenek, melyeket rendszerint felelőtlen gazdák okoznak. Az egyre gyakoribb illegális tavaszi avarégetések miatt az elkövetkezendő időszakban fokozottabb ellenőrzésekre lehet majd számítani. A tarlóégetésre vonatkozó szabályozás szerint a gazdák kötelesek engedélyt kérni a területüket felügyelő környezetvédelmi szervektől, és minden esetben értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is. (Krónika/Gazdaélet)

Szinte akárhova megyünk a Nyárád- és Küküllő völgyében, mindenhol friss tavaszi tarlóégetés nyomát látjuk. Csütörtökön Rigmányban szénaboglyák égtek, Havad határában a Szentsimonból induló tűz gyümölcsösöket is károsított. Amellett, hogy egészségtelen, természetkárosító és tájseb-kialakító, a tavaszi tarlótüzek illegálisak is. Az 195/2005-ös Sürgősségi Kormányrendelet értelmében a tavaszi tarlóégetés büntetése 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztés, vagy 30.000-60.000 lej pénzbirság a tett súlyosságának értelmében. Ugyanazon rendelet kimondja azt is, hogy a védett terület adminisztratív személyzetének is jogában áll büntetni a védett területen. Továbbá, a területalapú támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megvonhatja vagy csökkentheti a felégetett területek esetében. (Közlemény)

Augusztus végéig fogadja a mezőgazdasági életjáradék-könyvecskék láttamozására érkező idős gazdákat vagy hozzátartozóikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A könyvecskék láttamozása a 2016-os esztendőre járó, idén kifizetendő támogatás fő feltétele. A mezőgazdasági életjáradék-program keretében Hargita megyéből tavaly kétszáz idős gazda láttamoztatta könyvecskéjét. Részükre a 268,6 hektárnyi eladott, illetve 761,28 hektárnyi bérbeadott terület után az APIA közel 300 ezer lej életjáradékot folyosított. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A krumpli árától függ az ágazat jövője Romániában, hiszen a termeléssel kapcsolatos kiadások évről évre növekednek, emellett a gazdáknak az importáruval is versenybe kell szállniuk – hívta fel a figyelmet Gheorghe Boţoman, a Krumplitermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az értékesítési problémák miatt 2016-ban már 50 ezer hektárral kevesebb mezőgazdasági területet használtak burgonyatermesztésre, mint egy évvel korábban. A mezőgazdasági minisztérium nyilvántartása szerint az elmúlt évben legtöbb 160.000 hektáron termesztettek burgonyát Romániában, ennek ellenére a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) statisztikáiban „alig” 36 ezer hektár szerepel, ami azt jelenti, hogy a legtöbb krumpliföldet a kisgazdák művelik meg, akik meg sem próbálnak támogatást igényelni, saját fogyasztásra termelnek. (Krónika/Gazdaélet)

Növekedik a Hargita megyei mezőgazdászok érdeklődése a fekete ribizli termesztése iránt, sőt, egy gyümölcsfeldolgozó szövetkezet létrehozását is fontolgatják. Az elmúlt években a megyében több feketeribizli-ültetvény jelent meg, a termesztők nemrégiben egy társulást is létrehoztak, amelynek célja a termény minél előnyösebb áron való érékesítése. A gyümölcs nyersen, szörp vagy kipréselt lé formájában való fogyasztása elősegíti a vérkeringést, de légzési- és szívpanaszokra, tüdőgyulladásra, magas vérnyomásra, reumás megbetegedésekre, alvászavarra és idegrendszeri megbetegedésekre is gyógyító hatással bír. (maszol.ro/Gazdaélet)

Megalakult az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete. Az alakuló ülésen Udvarhelyszék valamennyi községe képviseltette magát, a szervezet létjogosultságát több mint 50 gazda egyhangúlag szavazta meg. Az Egyesület az Udvarhelyszéken élő fiatal gazdák összefogását, a gazdák ügyeinek képviseletét és védelmét, az információhoz való hozzáférés megkönnyítését, a szakképzés és szaktanácsadás problémájának megoldását, a támogatásokhoz való hozzáférés lehetőségének elősegítését fogalmazta meg elsődleges célként. Az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesületének elnökévé Kovács Imre máréfalvi polgármestert választották, az alelnöki tisztséget Kolumbán Dávid székelykeresztúri vállalkozó tölti be. Az egyesület vezetősége abban bízik, hogy több udvarhelyszéki településen is sikerül tagszervezetet létrehoznia és sikerül kapcsolatot kialakítani hasonló fiatal gazdaszervezetekkel. (Közlemény)

Négy uniós oklevelet biztosító akkreditált és egy nem elismert, informális gazdatanfolyamot indít március 15-től Csíkszeredában a Pro Agricultura Alapítvány. A képzési programokat a biotermelés és ökogazdálkodás, az általános mezőgazdász, a hegyvidéki gazdálkodás valamint a panzióüzemeltetés és agroturisztikai dolgozó témakörben szervezik. A nem akkreditált tanfolyam keretében a gyógynövénytermesztés alapjait sajátíthatják el a jelentkezők. Bővebb felvilágosítással a 0745-327-972-es telefonszámon szolgálnak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Milyen nem akkreditált tanfolyamot indít Csíkszeredában a Pro Agricultura Alapítvány?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 március 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro