• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Molnár Dénes/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Tarolt a versenyen a hazai pálinka

A 2018 február 20-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Nagyon sok programot támogat a Hargita Megyei Tanács mellett működő Vidékfejlesztési Egyesület. Márton István igazgatóval beszélgetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Sorozatban nyeri az aranyérmeket és a nagydíjakat termékeivel a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis pálinkárium. Dezső Tibor társtulajdonost kérdezzük. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

A Maros-Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program nyertes pályázói a napokban aláírták a támogatási szerződéseket. A magyar kormány által nyújtott támogatás összértéke másfél milliárd forint. Az 520 mezőségi nyertes pályázó – egyéni gazdálkodó és kisvállalkozó – gépek, eszközök beszerzésére, valamint a mezőgazdasági földterületek telekelésére kapott vissza nem térítendő támogatást. A magyar kormány célja, hogy az anyagi támogatás révén elősegítse a határon túli gazdálkodók és vállalkozók szülőföldön való boldogulását, gazdasági megerősödését.(Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A hegyvidéki mezőgazdaság alapját a szarvasmarhatartás képezi. A fajtaválasztásra, a szaporítóanyag minőségére, a takarmányozásra és a tartásra is szükséges figyelni, amennyiben valaki minőségi szarvasmarha-állomány tenyésztésében gondolkodik – hívta fel a figyelmet Tiboldi István nyugalmazott csíkszeredai állatorvos. Szerinte a hegyi tarka az a fajta, amely szinte tökéletesen megfelel a hegyvidéki tenyésztésre. Az ideális hegyi tarka legkevesebb 5 laktációt megélt, évente 5000 liter tejet ad, melynek 4 százalékos a zsír- és 3,4 százalékos a fehérjetartalma. Élőtömege 650-700 kilogramm, gépi fejésre alkalmas a tőgye, szilárd végtagokkal rendelkezik. Tiboldi kiemelte, hagyományos gazdálkodási formában is tenyészthető, szakmai tudással viszont gazdaságilag is előnyös a tenyésztése. (Székelyhon/Gazdaélet)

Idegen állampolgárok tulajdonában van a romániai mezőgazdasági területeknek több mint 40 százaléka – állította Daniel Buda europarlamenti képviselő. Románia esete az Európai Parlamentben is többször szóba kerül, ugyanis mezőgazdasági területeinek 43 százaléka külföldi kézben van. Emiatt megtörténhet, hogy a tulajdonos más országokból származó termést hoz a romániai piacra, a romániai termőföldeket pedig megműveletlenül hagyja – vélekedett a képviselő, aki szerint a földek idegen tulajdonba kerülése nemzetbiztonsági kérdés, és ha nem rendezik ezt sürgősen, akkor az a helyzet fog előállni, hogy a románok ‘saját országukban lesznek eperszedők. (Híradó/Gazdaélet)

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség fegyverek, robbanószerek és vegyi anyagok osztálya a segesvári bíróság melletti ügyészséggel és a rendkívüli bevetések osztályának közreműködésével kilenc házkutatást tartott Maros és Szeben megyei ingatlanokban. A házkutatást hét olyan 34 és 72 év közötti férfi lakásán tartották, akiket azzal gyanúsítanak, hogy értékesítés céljával engedély nélkül lőttek ki három védett barna medvét, illetve más vadakat is elejtettek. A házkutatás során engedély nélkül tartott légpuskát, éles lőfegyvert és töltényt, egy medvekoponyát, 67 szarvas- és őzkoponyát, vadhúst, kilenc vadászkést és egyéb javakat találtak. Csütörtökön a közös akció nyomán három gyanúsítottat előállítottak, pénteken a segesvári ügyészség melletti bíróságon előzetes letartóztatásukat javasolták. Az ügy kivizsgálását a fegyvertartásra és orvvadászatra vonatkozó bűncselekmények elkövetésének vádjával folytatják. Az okozott kár hozzávetőleg 120 ezer euró. (Népújság/Gazdaélet)

Február 24-én, harmadik alkalommal szerveznek magbörzét Szovátán. Ez alkalommal Dr. Bálint János székelyudvarhelyi növényorvos, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kertészmérnöki tanszékének adjunktusa tart előadást a magok tárolásával kapcsolatos növényvédelemről. A magbörze a szovátai kultúrház kistermében kerül megrendezésre. (Közlemény)

A Kis-Küküllő Menti Hegyközség és a Kis-Küküllő Borlovagrend közös szervezésében február 28-a és március 3-a között zajlik a 22. nemzetközi borverseny Balavásárán a Romantik vendéglőben. A résztvevők a bormintákat február 28-ig kell eljuttassák a szervezőkhöz. (Gazdaélet)

Március 10-én, szombaton, 9 órai kezdettel immár XVI. alkalommal kerül sor a hagyományossá vált nyárádszeredai Kertésznapra. Az eddigi szokásnak megfelelően a környékbeli és távolabbi vidékek termelői kínálják a legkülönfélébb kertészeti termékeiket: zöldség- és virágvetőmagokat, gyümölcsfa-csemetéket, bogyóstermésű gyümölcs szaporítóanyagokat, díszcserjéket, virágokat, gombát, borokat, pálinkát, mézet, növényvédőszereket, kertészeti kisgépeket, különböző kertészeti kellékeket és sok egyebet. Lesz könyvstand, és kertészeti tanácsadás is. (Közlemény)

Folytatódik a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett gazdatalálkozók sorozata. Február 23-án Bükszádon az oltmenti gazdáknak szerveznek találkozót. Március 2-án Barátoson az orbaiszéki, 23-án Ozsdolán a felső-háromszéki gazdákat várják. Ötvös Mózes egyesületi elnök hangsúlyozta: minden találkozóra meghívják a mezőgazdasággal kapcsolatban álló intézmények képviselőit, beleértve a mezőgazdasági minisztériumot is. Szeretnék, hogy a gazdák által megfogalmazott kérdésekre helyben adjanak kielégítő válaszokat az illetékesek. (Háromszék/Gazdaélet)

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Továbbra is várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A február 27-i sorsoláson azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facbookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro