• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Támogassuk a helyi termelőket

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 december 12-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Gáspár József fiatal mezőbándi gazdálkodó lát jövőt a mezőgazdaságban, a nehézségek ellenére is. Nála Jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. A nyárádremetei Bokor László gyógyteákban és egészséges ivólevekben látja a jövőt. Vele készült interjúnkat hallhatják. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Székelydályán Fülöp Szabolcs és családja bivalytejből készült termékeket készít. Őt kérdezzük. A minőségi szörpnek és lekvárnak is van piaca. A koronkai Király Hajnal évekkel ezelőtt már bízott a vállalkozás sikerében. A mezőpaniti Nagy Dániel fűszerpaprika termesztéssel foglalkozik. Ő sem panaszkodik értékesítési gondokra. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Az ökológiai termelésre és címkézésre vonatkozó új jogszabályt hagyott jóvá az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. A szabályok legalább évente szigorú ellenőrzéseket írnak elő minden szereplőnél. A növényvédő szerek és gyomirtók használtával kapcsolatban leszögezik, ha egy nem engedélyezett szer vagy műtrágya kimutatható az árúban, az illető terméket nem szabad biocímkével ellátni. Ha a szennyeződés szándékos volt, vagy a termelő nem alkalmazta megfelelően a szükséges óvintézkedéseket, a termék elveszíti bioélelmiszer minősítését. A szabályozás továbbra is megengedi a gazdaságok számára a hagyományos és a biotermelés egyidejű folytatását. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A juh- és kecsketartók esetében 6,2 százalékkal csökkenhet, a szárnyastartóknak változatlan marad, ám minden egyéb kategóriában nőhet jövőre a Hargita megyei állattartó gazdák 2018-ra meghatározott mezőgazdasági jövedelemadó-alapja. A növénytermesztők közül igazán csak a burgonyatermesztők örvendhetnek, míg a két hektárnál nagyobb búzavetéssel rendelkező gazdák adóterhe jövőre 6,5 százalékkal nőhet. Ehhez az szükséges, hogy a szakigazgatóság jövedelemnorma-számításait az adóhatóság a javasolt formában fogadja el és a mezőgazdasági termelők átalányadózási rendszere a jelenlegi formájában maradjon. Utóbbira viszont a jövedelemadó és az egészségbiztosítási járulékok tervezett módosítása miatt kevés esély mutatkozik. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Egyenként 3000 eurós támogatást kaptak azok az udvarhelyszéki paradicsomtermesztők, akik a helyi rossz időjárási viszonyok ellenére bekapcsolódtak a kormány által meghirdetett programba. Feladatuk az volt, hogy legalább két tonna paradicsomot értékesítsenek szezonon kívül. Hargita megyében a jellemzően hideg időjárás miatt csak Udvarhely, illetve Székelykeresztúr környéki gazdák kapcsolódtak be a programba – Máréfalváról, Alsóboldogfalváról, Malomfalváról és Bögözből –, ők az őszi időszakra vállalták az értékesítést. A kormány nyolc évre irányozta elő a paradicsomtermesztők támogatását, amellyel az a céljuk, hogy szezonon kívül is lehessen hazai zöldséget vásárolni. (Székelyhon/Gazdaélet)

Csökkent a tojás ára a farm kapujában, olyan körülmények között, hogy 7-8 százalékos növekedést jegyeztek a termelésben – nyilatkozta a Román Rádiónak a Baromfitenyésztők Országos Egyesületének vezetője. Ilie Van hozzátette, európai szinten stabilizálódtak az árak. A farm kapujában a tojás ára 0,52 és 0,56 lej között mozog. A Romániai Baromfitenyésztők Egyesülete szerint örvendetes lenne, ha megtartanák e termék árát az 1 lej alatti szinten. Az egyesületi elnök azonban nem tudott arról biztosítani, hogy a tojásár nő, vagy mérséklődik a jövőben, a jelenlegi helyzet szerint az ár stabilizálódott. (Híradó)

Cukorárcsökkenést hozhat az Európai Unión belüli túltermelés. Az EU cukortermelése a belső piaci szükségletnél a mostani cukorpiaci évben négymillió tonnával több lesz, ráadásul az izoglükóz-termelésben is növekedés várható. Ezek az árcsökkentés irányába viszik a piacot. Az uniós kvótaszabályozás szeptember végi leállását követően az ár immár kizárólag a piachoz igazodik az ágazatban. (MTI/Gazdaélet)

Románia az Európai Unió legnagyobb szilvatermelője – derül ki az Eurostat adataiból. Ugyanakkor Románia az Európai Unió második legnagyobb kukorica- és diótermelője. Az Unió bruttó nemzeti termékének 1,1 tized százalékát adja Románia, lakosságának 3,8 tized százalékát, összterületének 5,3 tized százalékát. (Agerpres)

Játékunk kérdése:

Idén mekkora területen termesztett fűszerpaprikát a mezőpaniti Nagy Dániel?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 december 16-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro