• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

GAZDAÉLET – Támogassuk a helyi kezdeményezéseket!

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 július 31-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Összefogásra és mentalitásváltásra van szükség a mezőgazdaságban is. Csilip Árpáddal, a Hargita megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatójával készült interjúnk. Nagyon sokan részesítik előnyben a kézműves termékeket. Sándor Szilveszter gyergyócsomafalvi csokoládékészítővel beszélgetünk. Majd az augusztus elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben Bíró Jolán küküllőkeményfalvi üzletasszonyt és vállalkozását ismerhetik meg. Műsorunk végén sorsolunk a hűséges hallgatóink között. De ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat és műsorajánlóval is jelentkezünk.

Gazdahírek

Mezőgazdasági szempontból kedvezőtlen ez az év, főleg a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák látják kárát a túl száraz áprilisnak és májusnak, illetve a nagyon csapadékos júniusnak és júliusnak. Hargita megyében a sokévi júniusi csapadékátlag 95 liter négyzetméterenként, ehhez képest az elmúlt hónapban Székelyudvarhelyen és környékén 180 liter, Csíkszeredában és a közelében 217 liter, míg Gyergyószéken már-már szélsőséges mennyiség, 304 liter eső hullott. Hargita megyében a 67 községből 34-ben okoztak gondot az esőzések, főleg június közepe és július eleje között. 297 hektár termőföldet és 1448 hektár legelőt, illetve kaszálót öntött el az ár. A kárfelmérő bizottságok által összesített adatok alapján a gazdák 1,33 millió lej értékben nyújtottak be kártérítési igénylést a kormányhoz a termőföldek után, míg a kaszálók és legelők után 371 ezer lej értékben. (maszol/Gazdaélet)

Idén nagyon megviselte a májusi szárazság a gyergyóalfalvi feketeribizli-ültetvényt, a termés kétharmada elveszett, de így is közel duplája lett a leszüretelt feketeribizli a tavalyi mennyiségnek. Az alfalvi polgármester évekig dédelgetett álma megvalósult, az ültetvény idén 1560 kg gyümölcsöt termett. Várhatóan 3000 liter hidegen sajtolt szörp kerül le a gyártosorról és elsősorban alfalvi boltokban kell majd keresni. (Székelyhon/Gazdaélet)

Rég nem volt ilyen bőséges gombatermés, mint idén, ezzel együtt viszont a gombamérgezések veszélye is megnőtt. Ha a legapróbb kétely is felmerül egy gombával kapcsolatban, hogy az mérgező, akkor ne fogyasszuk el – figyelmeztetett Málnási András a marosvásárhelyi Málnásy László Gombászegyesület elnöke. Például egy gyilkos galóca kalapja ha bekerül egy gombapörköltbe, akkor az az egész család halálát okozhatja. Nagyon sok ehető gombának létezik úgynevezett mérgező párja is, ami azt jelenti, hogy nagyon hasonlít a kettő, és csak a szakember vagy a gombákat jól ismerő, tapasztalt személy tudja megkülönböztetni azokat egymástól. Például a gyilkos galóca fehér változata nagyon hasonlít a csiperkére. Azonban tudni kell, hogy míg a galóca kalapja alsó részén lévő lemezkék mindig fehérek, a csiperkéé a rózsaszín árnyalatától a barnáig terjed. Megtörténhet, hogy egy gomba nem friss, az is okozhat heveny hasmenést, hányást, az viszont nem gomba-, hanem ételmérgezés. Általában a mérgező gombákra létezik ellenszer, kivéve a gyilkos galócát, amire Svájcban kifejlesztettek egy szérumot, de azt Romániában még nem forgalmazzák – mondta a gombászegyesület elnöke. (Székelyhon/Gazdaélet)

A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány Kísérlet vagy modell? Az agrárinnováció, mint székelyföldi fejlesztési paradigma címmel jelentetett meg egy szakmai kiadványt, amelyet haszonnal forgathat bárki, nemcsak a szakemberek. Több tényező miatt ez az innovációs potenciál a székelyföldi térségben egyelőre csak kismértékben hat a térség agráriumára és a térségi társadalom egészére, az innovatív csoport térségi hatása visszafogott mértékű. Az eddigi hatás visszafogott mértéke több tényezővel is magyarázható. Mindenekelőtt azzal, hogy maga az innovációs folyamat még új jelenség. Bár egyes jelei az 1989-es romániai rendszerváltás után viszonylag hamar megmutatkoztak, és az első agrárinnovációs próbálkozások is megjelentek, a folyamat térségi térnyerése az utóbbi évtizedhez köthető. A jelentősebb társadalmi hatás késlekedését azonban az is magyarázza, hogy az innovatív kezdeményezésekre irányuló támogatások (anyagi, szervezési, tematizációs támogatások) elsősorban a kezdeményezőkre, és nem a folyamat egészére, illetve inkább a termékekre, és sokkal kevésbé az innovatív mőködési modellre irányultak. Sőt, arra sem került sor, hogy az agrárjellegű és a helyi termék jellegű tevékenységek sokkal szélesebb körén belül a tényleges innovatív tartalommal bíró agrárkezdeményezések halmaza névvel, tartalmi leírással és szakpolitikai programmal jellemezhető célcsoporttá váljon. (Gazdaélet)

A 2018-ban immáron nyolcadik éve működő „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program mára egy, az egész Kárpát-medencére kiterjedő karitatív kezdeményezéssé nőtte ki magát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) által szervezett programhoz csatlakozó, segíteni szándékozó gazdák száma évről évre emelkedik, és ezáltal azon rászoruló gyermekek száma is bővül, akiket boldoggá tehet a nekik adományozott új kenyér, határon innen és túl is. A program keretében a Kárpát-medence magyarlakta tájairól érkező zsákok tartalmát szombaton, augusztus 4-én a kárpátaljai Mezőgecsén, a sportpályán helyi idő szerint 14 órakor egyesítik, az Összeöntés Ünnepén. (Közlemény/Gazdaélet)

Szombaton, augusztus 4-én Homoródfürdőn tartják a IV. Hargita Megyei Berbécsvásárt. A fajtabemutató mellett szakmai előadások várják a juhtenyésztőket. Lesz juhnyírás és körmözés modern módszerekkel. De gépvásár, kézműves vásár, gyermeksarok és folklor műsor is várja a látogatókat. (Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro