• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Tájépítészeti kiállítás

A 2017 július 11-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Színvonalas tájépítészeti kiállítás tekinthető meg a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán. Ott készült riportunk. Ezt követően a július közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sokan vagyunk, akik csak akkorát merünk álmodni, amekkorák a lehetőségek. Szabó József Szabolcs fiatal vámosgálfalvi kertészmérnököt kérdezzük. Sikertörténetünkben a lövétei Márton Józsefet és vállalkozását ismerhetik meg. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Pénzbeli kárpótlást kapnak azon természetvédelmi területen lévő erdők tulajdonosai, ahol korlátozzák a fakitermelést. A kormány kidolgozta a módszertani eljárást arra vonatkozóan, hogy a tulajdonosok a ki nem termelt famennyiség arányában kárpótlást kapjanak. “A 2017-2020-as időszakra a kormány 285 millió lejre becsüli a kárpótlási összeg felső határát, ebből 2017-ben 19 millió lej kerül kifizetésre. A kormány számításai szerint a kárpótlás mintegy 216.000 hektár erdőterületre terjed ki, amelyre, a besorolás függvényében, a tulajdonosok évente 226 – 493 lej kárpótlásra jogosultak hektáronként. Az érdekelteknek minden évben június 30-ig kell benyújtaniuk igénylésüket. 2017-ben a határidőt jelen határozat érvénybe lépésétől számított 90 napig meghosszabbítják. (Agerpres)

Módosult a napszámosmunkát szabályozó törvény, így bizonyos ágazatokban hosszabb ideig alkalmazhatnak időszakos dolgozókat. Az állattartó gazdák és botanikus kertek 180 napig foglalkoztathatnak napszámosokat – ismertette Liliana Balmuş főfelügyelő-helyettes, aki szerint a többi ágazatban továbbra is csak 90 napot dolgozhatnak napszámosok. A nyilvántartásukra vonatkozó előírás is változott, így elég, ha a munkaadó hét végén bejegyzi a napszámosnaplóba a ledolgozott napokat – korábban ezt minden munkanap végén meg kellett tennie. A területi munkafelügyelőségnél májusban 11 500 napszámot jegyeztek – Háromszéken jobbára állattartásban, mezőgazdaságban foglalkoztatnak napszámosokat, de erdők, illetve legelők tisztítására, karbantartására egyaránt igénybe veszik az időszakos munkaerőt. Liliana Balmuş ugyanakkor megerősítette, a szociális segélyre jogosultak nem veszítik el ezt a juttatást, ha napszámosként dolgoznak. (Háromszék)

Október 15-én megkezdik a 2017-re járó mezőgazdasági támogatások folyósítását – nyilatkozta a mezőgazdasági miniszter. Petre Daea azt mondta, hogy a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakemberei elkezdték az ellenőrzéseket, és a támogatások kifizetésének alapjául szolgáló dokumentáció október elsejére elkészül. A 2016-ra járó kifizetéseket 2017. március 31-én fejezte be az ügynökség, ám a miniszter azt szeretné, hogy a mezőgazdászok ugyanabban az évben kapják meg a támogatást, amelyben a mezőgazdasági munkálatokat elvégezték – közölte az Agerpres hírügynökség. (Háromszék)

Románia uniós viszonylatban a hetedik helyen áll az átlagos évi sörfogyasztás terén. Fejenként 80 liter sört fogyaszt évente a lakosság, az elfogyasztott italnak a 97 százalékát pedig idehaza állítják elő, az alapanyagok 70 százaléka is romániai. A felmérések szerint az üveges sörök fogyasztása növekedőben van, a pillepalackosoké pedig csökken. Az előállításhoz használt alapanyagok között meghatározó szerepe van a komlónak vagy a sörárpának. Romániában, Maros megyében termelik az ország komlószükségletének a 80 százalékát. Segesvár környékén több mint 160 éves múltra tekint vissza ez a mezőgazdasági ág, sajnos ma már sokkal kevesebb a komló, mint volt a privatizációt megelőzően. Azokban az országokban ahol évszázados hagyománya van a sörgyártásnak, például Németországban vagy Csehországban, olyan komlót használnak, amely bőséges termést hoz és amelyet országos védelem alá helyeztek, nem lehet onnan külföldre szállítani. Maros megyében jelenleg 220 hektáron termesztenek komlót, a cél az 500 hektár. (maszol.ro)

Július 29-én Csíkszeredában szervezik meg a csíki övezet legnagyobb berbécsvásárát. Eladó tenyészállataikat a juhosgazdák a Nagyrét utcában, a Dedeman barkácsárúházzal szemben elkerített területen mutathatják be. Várják a felcsíki, alcsíki, kászoni, homoródi juhászok mellett a szebeni és besztercei juhtenyésztőket is. A törzskönyvezett berbécsek iránt már jelenleg is nagy kereslet mutatkozik, a juhtenyésztők munkája és erőfeszítése ugyanakkor a növekvő állattenyésztési támogatások révén is egyre kifizetődőbbé válik. A gazdák július 26-ig jelentkezhetnek. Bővebb információval Márton Zoltán szolgál a 0743-198-899-es telefonszámon. (Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Mi a tematikája a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán megtekinthető kiállításnak?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 július 22-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro