• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9762 RON
  • USD4.6699 RON
  • GBP5.7698 RON
  • HUF1.2629 RON

GAZDAÉLET – Tájékoztató füzetekkel segítik a gazdálkodókat

Abraham Emma HR gazdatajekoztatoA 2016 január 19-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Tájékoztató füzetekkel segíti a gazdálkodókat a Hargita megyei Agrárkamara. Ábrahám Emma igazgató nyilatkozik a Gazdaéletnek. Nyolc éve működik Erdőszentgyörgyön a Europe Direct Târnave európai információs központ. Hogy milyen kérdésekkel fordulnak hozzuk az érdeklődök, megtudjuk Menyhárt István projektmenedzsertől. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A magyarzsákodi Hegedűs Lőrinc fiatal állattenyésztő juhtenyésztéssel foglalkozik. Vele beszélgetünk. Egyre nagyobb a kereslet a házias ízek iránt – vallja Bálint Irén a csíkdánfalvi húsfeldolgozó tulajdonosa. Háromnegyed egy után megtudhatják mai játékunk kérdését, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter elégedetlenségének adott hangot, hogy az unió vidékfejlesztési alapjába nagy össze¬get kell visszafizetnie Romániának. 2007 és 2013 között a vidékfejlesztési tervnél egymilliárd eurót nem sikerült felhasználnunk, és ezen kívül még 600 millió eurót kell kifizetnünk büntetésként, pénzügyi korrekcióként. Tehát 1,6 milliárd eurót buktunk, amely nagyban segítette volna a hazai mezőgazdaságot és a vidéki életet. (Gazdaélet)

Az új, 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési tervnél össze¬sen 9,47 milliárd euró pályázható, ebből 8,13 milliárd euró az unió vidékfejlesztési alapjából kerül kifizetésre, a többi a román költségvetésből. Achim Irimescu agrárminiszter az eligazító füzetek egyszerűsítése mellett könnyíteni szeretne a banki hitelekhez való hozzájutáson is. A mezőgazdasági hiteleknél bátorítani szeretné a bankokat, hogy könnyebben hitelezzenek, kevesebb bürokráciával. Az a terve, hogy egy sajátos hitelkeretet hozzon létre, amelyhez a kis vagy közepes gazdálkodók is fordulhatnának, és ezáltal megvalósulna a mezőgazdasági pályázatok önrészének biztosítása, ahol ez szükséges. (Háromszék/Gazdaélet)

A romániai gazdák a megtermelt tejmennyiség alig 22 százalékát tudják eladni a feldolgozóknak, és azt is nevetségesen alacsony áron – derül ki az Eurostat által készített friss felmérésből. Az Európai Unióban ez az átlag 92 százalék körül mozgott az elmúlt öt évben, így Románia sereghajtónak számít ebben a tekintetben. A felmérés szerint az országos átlagot az is rontja, hogy az egymillió fős szarvasmarha-állomány közel kétharmadát egyéni gazdaságok tartják. A romániai gazdák több alkalommal is tüntettek az elmúlt évben, a tejkvóta eltörlését követően. Az érdekvédelmi szervezetek képviselői szerint a termelők a kis- és közepes gazdaságok jövője miatt is aggódnak. Úgy vélik, a kormány egyáltalán nem védelmezi az érintetteket, a tejkvóta megszűnésével pedig a külföldről beáramló tejipari termékek kiszorítják a piacról a helyi termelőket. (Krónika/Gazdaélet)

Nem jelenthet problémát, hogy újraindítják a vemhes üszők vásárlását segítő támogatások rendszerét – jelentette be Achim Irimescu agrárminiszter. Konkrét döntés még nem született az ügyben, de minden lehetőség adott arra, hogy a tíz szarvasmarhánál kevesebbel rendelkező gazdák pályázhassanak üszővásárlásra. A húsmarhák vásárlását 2014-ben még támogatták, tavaly azonban nem különítettek el pénzt erre a célra. (Krónika)

Csak a legalább tíz tehénnel rendelkező gazdák kaphatnak termeléshez kötött támogatást. Az előírást azért vezették be, hogy ösztönözzék a farmok fejlődését. Januártól egyébként csak a törzskönyvezett juhok és kecskék után lehet támogatást igényelni. A fajtabejegyzést az Országos Állattenyésztési Ügynökség végzi megyei hivatalain keresztül – jelentette be Ioan Merca, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) ideiglenesen kinevezett vezérigazgatója. (Krónika)

Nem változik az asztalok bérleti díja a sepsiszentgyörgyi zöldségpiacon. Habár az idén minden termék, szolgáltatás általános forgalmi adója (áfa) négy százalékkal csökken, az eladók továbbra is az eddigi összegeket kénytelenek fizetni, hogy kipakolhassák terményeiket. Az áfacsökkentésből adódó különbözetet a városi önkormányzat döntése értelmében a piacgondnokságot ellátó Tega Rt. megtarthatja, mert e tevékenysége eddig is enyhén veszteséges, jó esetben nullszaldós volt. A piaci asztalfoglalás feltételeit a cég székhelyén vagy honlapján lehet tanulmányozni. A sepsiszentgyörgyi termelői igazolvánnyal 50, Kovászna megyeivel 20 százalékkal kevesebbet kell lepengetni a piacgondnokságon. (Háromszék/Gazdaélet)

VE Erdöszentgyörgy - Menyhart IstvanPiaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 9 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik a magyarzsákodi Hegedűs Lőrinc?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 január 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Balint Iren Csikdanfalva