• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON

GAZDAÉLET – Szőcs M, Benedek D, Kedves T, Király H, Bara CsM,

Benedek Denes Kapolnasfalu bivalyA 2015 október 20-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Az elmúlt évek alatt megteremtette saját kis világát a szentgericei Szőcs Mihály. Vele készült interjúnk. A kápolnásfalusi Benedek Dénes bivalytenyésztéssel foglalkozik. Őt kérdezzük a gazdálkodás örömeiről és buktatóiról. Majd az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A csíkjenőfalvi Kedves Tamás sajtjait határon túl is ismerik. Vele beszélgetünk. A koronkai Király Hajnal szörpkészítéssel foglalkozik. Erről kérdezzük. Bara Csilla Mária csíkpálfalvi méhész sikeresnek tartja az idei szezont és vallja, hogy a minőségi árúnak mindig lesz piaca. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat.Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

A Kis- és Közepes Vállalkozások Hiteleit Garantáló Országos Garanciaalap (FNGCIMM) október elsejétől 100 százalékos garanciát vállal szervezetek és szakmai egyesületek által a Vidékfejlesztési Országos Program (PNDR) keretében igényelt, az öntözési ágazat beruházásaira fordított hitelekre. Mint a garancialap közleményéből kiderül, az Öntözési Vizet Használó Szervezetek és Egyesületek (OUAI/FOUAI) számára a Kis- és Közepes Vállalkozások Hiteleit Garantáló Országos Garanciaalap garancialevelet állít ki, amellyel garantálja a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) által biztosított előleget. (Mediafax/Gazdaélet)

Épülő Székelyföld Leader-partnerséggel címmel első alkalommal szerveztek konferenciát október 15-én, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán. A Hargita és Kovászna megye tanácsa, valamint marosszéki önkormányzatok összefogásával megvalósuló VI. Székelyföld Napok keretében megtartott rendezvényen részt vett Kis Miklós Zsolt, Magyarország kormányának agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára is. Beszámolót tartottak eddigi tevékenységükről a régió Leader-csoportjai: Hargita megyéből a Csík Leader, a G10, a Homoród-Rika-Küküllő, a Sóvidék-Hegyalja; Kovászna megyéből az Alutus Régió Egyesület és az Angustia egyesület; Maros megyéből a Marosmenti Leader Egyesület, a Nyárádmente Leader Egyesület, valamint a Kis-Küküllő Leader. A konferencia végén a Leader-akciócsoportok képviselői a 2007–2013-as időszakban tapasztalt problémák alapján javaslatokat fogalmaztak meg a jövőre nézve. Az összeállított lista szerint közös képzéseket igényelnek az irányító hatóság, a Leader-egyesületek vezetői és alkalmazottjai számára, szorgalmazták az alulról való építkezést, tanulmányút szervezését, szakember felkérését tanácsadásra. Emellett közbenjárást szeretnének a benyújtott visszaigénylés engedélyezési eljárásának gyorsítására, illetve a bankoknál gyors, egy-két hónapra szóló kölcsön érdekében. (Közlemény/Gazdaélet)

Kovászna megyében idén elsősorban a krumplitermést tizedelte meg a száraz¬ság. A beérkezett jelentések alapján egy bizottság vizsgálta meg azok valóságtartalmát, és kártérítésre terjesztették fel a jogosnak ítélt igényeket. Ez alapján magánszemélyek 125,59 hektár tönkrement termésért kapnának 789 ezer lejt, mezőgazdasági cégek pedig 122 hektárért 716 ezer lejt. Emellett Háromszéken egy szójababtermelő vállalkozást ért kár az esőhiány miatt, négyhektáros területe terménykieséséért 6300 lejre számíthat. Legelőkárosodást magánszemély jelentett, a 30 hektáron felmért kiesésért 2625 lejt kaphat. Egyelőre csak az összesítés történt meg, a pénz átutalására még várniuk kell az érintett gazdáknak. (Háromszék)

A klímaváltozás, de a száraz és esős időszakok váltakozása miatt is időszerű és nem idegen az öntözés kérdése Alcsíkon. Erre állítanának fel egy rendszert, hogy a vizet minél hatékonyabban felhasználják. Erről tanácskoztak polgármesterek, termelők, az Alcsík Kistérségi Társulás, Hargita Megye Tanácsának képviselői, illetve a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara és a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének munkatársai Csíkkozmáson. A résztvevők egyet értettek abban, hogy Alcsíkon egy több lépcsős rendszert kellene kialakítani, hogy árvízvédelmi tevékenységeket is ellásson. (Közlemény/Gazdaélet)

A Romániai Magyar Gazdák Egyesület Maros Szervezet szakképesítési tanfolyamot indít méhészek számára. Jelentkezni október 23-ig, péntekig lehet Marosvásárhelyen, a Laposnya utca 23 szám alatt naponta 10 és 14 óra között. (Gazdaélet)

Csütörtökön nyílik meg Marosvásárhelyen a múzeumként és látványműhelyként is működő hentesbolt, amellyel erősíteni szeretnék a város turizmusát. A hentes múzeumot a Petry cég valósítja meg, amely az 1990-ben nyílt üzletét újítja fel. A múzeumban olyan látványhentes műhelyt rendez be, ahol az érdeklődők betekinthetnek a hentesáruk készítésébe, sőt a saját, szülőktől, nagyszülőktől örökölt receptjeiket is bevihetik, a szakemberek azok alapján elkészítik a család ínyencségeit. (Maszol/Gazdaélet)

Szombaton, október 24-én Szépvízen megszervezik a már hagyományossá vált Gazdanapot és állatvásárt. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. (Gazdaélet)

Szöcs Mihaly SzentgericePiaci árak:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 7 és 8 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 3 lej, az uborkáé 1 lej és 2 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 8 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 5 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 2 lej és 4 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik a szentgericei Szőcs Mihály?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 október 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Kiraly Hajnal Koronka