• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Színvonalas szakképzés

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 november 29-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Legtöbbször a szükség szüli a jó ötleteket. A havadi Bakó Ferenc sajtkészítőt kérdezzük. A marosvásárhelyi Toth Annamáriáék többek között méhészkedéssel is foglalkoznak. Úgy érzik, megtalálták helyüket a piacon. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Az erdőszentgyörgyi Tamási Pál Katalin szalmaképei egyre ötletesebbek. Vele beszélgetünk. Műsorunk második felében a marosvásárhelyi Traian Săvulescu mezőgazdasági kollégiumba látogatunk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladásának és a juhok súrlóbetegségének felügyeletére hívja fel a figyelmet az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság. Mindkét betegségre szigorú előírásokat és szabályokat dolgozott ki az Európai Bizottság, ezek az Európai Unió minden tagállamában kötelező érvényűek. A rendelkezések a gazdákra és az állatorvosokra is kiterjednek. Az állattartó gazdák minden elhullott vagy levágott kérődző állatot kötelesek bejelenteni a helyi állatorvosnál a kötelező mintavétel, illetve a helyi polgármesteri hivatalnál a tetemek elszállítása és elhamvasztása végett. Az állatorvosnak viszont kötelező a helyszínelés és mintát kell vennie az állatból. (Háromszék/Gazdaélet)

Farkasok támadtak egy juhnyájra a Szépvíz községhez tartozó Bükklok falu közelében, ahol 40 juhot elpusztítottak. A károsult gazda, Antal Béla szerint éjszaka támadtak a farkasok az akolban levő 150 juhra. A 70 éves gazda elmondta, volt még eset rá, hogy állatállományát dézsmálták meg a farkasok vagy a medve, de általában egy-két juhot vittek el, soha nem tettek ekkora kárt. 81 juhot a gazda és a szomszédok szedtek össze, miután ezek kiszabadultak az akolból. A becsült kár összege eléri a tízezer lejt. Az év elejétől Hargita megyében 180 alkalommal okoztak károkat a vadállatok. A legtöbb támadást medvék, farkasok és vaddisznók követték el. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Kötelezettségszegési eljárás indulhat Románia ellen, amennyiben nem igazítja az uniós normákhoz az élelmiszerforgalmazásra vonatkozó jogszabály előírásait. Arról a törvényről van szó, mely a nagy üzletláncokat arra kötelezi, hogy az árúba bocsátott termékeik 51% hazai termelőtől származzon. Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter szerint két megoldás van: egyik a határérték eltörlése, a másik az időhúzás. A tárcavezető közölte, elemzik azokat a lehetőségeket, amelyekkel az uniós normákhoz igazíthatják a jogszabály előírásait. (Agerpres/Gazdaélet)

5,6 százalékkal, 8,47 millió tonnára csökkent az idén a kukoricatermés Romániában a tavalyi évhez képest. A szakemberek nagyobb mértékű visszaesésre számítottak, mivel a nyári szárazság leginkább a kukoricát sújtotta. 2014-hez képest ugyanakkor 25 százalékkal esett vissza a terméshozam, akkor rekordmennyiséget, 11,3 millió tonnát gyűjtöttek be. Az ország évi szükséglete 4,5 millió tonna. Az idei első hét hónapban 1,363 millió tonna kukoricát exportáltak, 327,1 millió euró értékben. Az ország búzatermése az idén 6 százalékkal nőtt, elérte a 8,4 millió tonnát. Ez a mennyiség 2,077 millió hektáron termett meg. Az átlagtermés hektáronként 4 tonna volt, ami az elmúlt tíz évet tekintve rekord. Az idei első hét hónapban az ország 3,19 millió búzát exportált 537,9 millió euró értékben. (maszol.ro/Gazdaélet)

December 5-ig fogadja a jelentkezőket téli gazdaképző tanfolyamaira a Hargita Megyei Agrárkamara. A megyei munkaügyi hivatal által elismert, akkreditált képzési programok közül háromra – az általános mezőgazdászra, a méhészeti szakképzésre valamint a gyümölcstermesztési tanfolyamra várják a gazdákat. Bővebb felvilágosítással a 0266-312-318-as telefonszámon vagy személyesen Csíkszeredában az agrárkamara, megyeháza 245-ös számú irodájában szolgálnak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Ma este 17 órától Marosvásárhelyen a Bolyai-téri unitárius templom tanácstermében mutatják be a Dr. Jakab Sámuel összeállításában készült könyvet, amelynek címe: A szükség parancsa – Az erdélyi magyar kertészképzés szolgálatában. A könyvet Dr. Thiesz Rezső, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kar, kertészmérnöki tanszék tanára és Kuszálik Péter író ismerteti. (Kertbarátok)

December 10-én, szombaton gyimesi disznóvágásra várják az érdeklődőket a Hidegségbe. Reggel 8 órakor kezdődik a disznóvágás, de egész napos programot igérnek a szervezők. A feldolgozás mellett szekerezés, szánozás is szóba jöhet. A nótázás, farmlátogatás és kolbásztöltés szinte kihagyhatatlan programpont. A házias ízek, házias receptek alapján készült termékeket meg is lehet vásárolni. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik az erdőszentgyörgyi Tamási Pál Katalin?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 december 22-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro