• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Szakmai alázat és szaktudás

A 2017 június 6-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Egyre nagyobb a munkaerőhiány a kertészetekben is. Adorjáni Balázs sepsiszentkirályi faiskolással beszélgetünk. Minden kezdet nehéz, de a szakmai alázat és a szaktudás túllendít a nehézségeken. Antal Mihály baróti dísznövénytermesztő válaszol kérdéseinkre. Ezt követően a június elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A szakmai szervezetekre nagy szükség van. Lukács Zoltánnal, a Magyar Díszkertész Szövetség vezetőségének a tagjával, a Magyar Faápolók Egyesületének választott elnökével készült interjúnk. A borászok minőségi termékkel kell betörjenek a piacra, ha sikeresek akarnak maradni. Dr. Balla Géza borászt, egyetemi adjunktust kérdezzük. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Bár a vadszámbecslési adatok szerint nem változott a medvepopuláció mérete az előző évhez képest, a bejelentett vadkárok száma tízzel nőtt a múlt év hasonló időszakához képest Hargita megyében. A megyei környezetvédelmi ügynökség feljegyzései szerint év eleje óta harmincnégy vadkár történt a megyében. Húszat medvék okozták, tízet a szintén szigorúan védett vadnak számító farkasok, a maradék négyet pedig vaddisznók. A hivatalos adatok szerint Hargita megyében valamivel több mint 1400 medve él, a vadásztársaságok szerint a térség élőhelyei nagyjából 750 egyedet tudnak eltartani. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

A környezetvédelmi minisztériumhoz fordultak segítségért a lakosság és a vadászegyesületek képviselői, miután az elmúlt napokban újabb háziállatokra támadtak medvék Hargita megyében. A közelmúltban Zetelakán és Székelyvarságon három medvetámadás történt, amelyeknek több szarvasmarha esett áldozatául. A Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterhez címzett megkeresésben a telektulajdonosok és vadászegyesületek kérik, hogy módosítsanak a medvék kilövését tiltó jogszabályon, ugyanis a nagyvadak okozta károk egyre nőnek, a lakosság türelme pedig fogy, és félő, hogy sajátos védekezési módszerekhez folyamodnak a szarvasmarha- és juhtenyésztők. A dokumentumban az is olvasható, hogy a nagytestű ragadozók viselkedése megváltozott, fokozatosan megszűnik az emberrel szemben érzett ösztönös félelmük. (maszol.ro/Gazdaélet)

Két helyen is átszakította a beüzemelt villanypásztor kábeleit egy medve Kápolnásfalu határában, ahol halálosan megsebesített egy tehenet, amely rövidesen el is pusztult. A hajnali órákban támadó nagyvadat a pásztor kutyái kergették el. A település polgármestere szerint az emberek is veszélyben vannak a környékükön túlszaporodott nagyvadak miatt, ezért mielőbb kilövési keretet kéne megállapítani a medvékre. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Újabb, a kistermelőket és a helyi gazdákat támogató programot indít Károly walesi herceg alapítványa. A Walesi Herceg Alapítvány programjára a brit trónörökös segítségével Nagy-Britanniában jelentős összeget gyűjtöttek össze, amelyből tíz hónapon át tartó kísérleti programba kezdenek. “Ellátogatunk a Deltába, Bukovinába, Máramarosba, Bánságba és Erdélybe, feltérképezzük a természetes, bio terményeket termesztő gazdákat, a termékek minőségét, mennyiségét, és azt is, hogy mennyire lehet javítani ezeken a mutatókon. Majd Romániából, Olaszországból és Nagy-Britanniából szakembereket hozunk, akik felmérik a cukor- és sótartalmat, megvizsgálják a csomagolást és így tovább. A végcél az, hogy a kísérleti program lejártával kiválasszunk öt terméket, ami kiváló minőségű, és sikeresen tudjuk értékesíteni Romániában és külföldön, a termelőknek pedig több pénz maradjon a zsebükben” – mondta Károly herceg alapítványának ügyvivője. (Agerpres/Gazdaélet)

Afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznótetemet találtak a múlt héten a beregszászi járási Beregújfalu határában. A betegség kórokozóját egy kijevi állatorvosi laboratóriumban azonosították. Az állattetemet elégették, a gazdaságban és a környéken állategészségügyi zárlatot vezettek be. A közeli településeken elrendelték a sertésállomány vizsgálatát. Fél éven belül másodízben bukkant fel az afrikai sertéspestis Kárpátalján, mindkét esetben a magyar-ukrán határ közelében. Január elején Nagyszőlősön, egy szállodakomplexum gazdaságában hullott el több vaddisznó afrikai sertéspestisben. (Híradó/Gazdaélet)

A világ legnagyobb búzaexportőre, Egyiptom 180 ezer tonna búzát vásárolt Oroszországból és Romániából a Beszerzési Közgyűlés által szervezett árverésen. A Romániából származó 60 ezer tonna gabonáért átlagban 198 dollárt fizetett tonnánként, kevesebbet, mint az előző alkalommal. Az Agerpres hírügynökség szerint Egyiptom az eltelt hónapokban előzmény nélküli mennyiséget vásárolt fel a gabonából a világpiacokról. (Agerpres)

Módosult a paradicsomtermesztőket évi háromezer euróval segítő minimis-támogatási jogszabály. A program révén értékesített paradicsommennyiség elszámolási határidejét május 31-ről június 15-re változtatták. Emellett a piaci árusok a paradicsomtermesztési programot népszerűsítő köténykét is kapnak. A program kedvező visszhangra talált, úgy tudni országos vizonylatban több mint 6800 paradicsomtermesztő a “haszonélvezője”. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Milyen dísznövényeket termeszt a baróti Antal Mihály?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 június 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro