• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON

GAZDAELET – Szabó E, Nagy J, Miklósi Nagy Sz, Todor GY, Demény A,

Todor György korondi fazekas
A 2015 augusztus 18-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Zöldségtermesztésből próbál megélni a gegesi Szabó Erzsébet. Vele készült interjúnk. Majd az augusztus közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A harasztkereki Nagy Jolán és lánya sajtkészítéssel foglalkoznak. Velük beszélgetünk. Értékesítési gondokkal küszködnek a korondi fazekasok. Todor György fazekas mestert kérdezzük. Torockó nagyon sok külföldi vendég célállomása. Demény Andrea vendéglátosnál jártunk. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

 

Gazdahírek:

Az Európai Bizottság (EB) legutóbbi előrejelzése szerint az elmúlt évhez képest akár tíz százalékkal is csökkenhet idén a gabonatermés az unió országaiban. Európában júliusban folyamatosan 35–40 Celsius-fokot is mértek, ez negatívan befolyásolta a szalmás gabonák magvainak kitelését. Ugyanakkor a kukorica virágzását is súlyosan érintette a magas hőmérséklet. Olaszország északi részein, Német-, Francia-, Lengyel-, Csehországban és Magyarországon, valamint Ausztriában a legnagyobbak a károk. (Háromszék/Gazdaélet)

Várhatóan nem lesz a tavalyihoz hasonló, rekord közeli az idei gabonatermés Oroszországban. A becslések szerint az idén 93 millió tonna terményt takarítanak be, amely elmarad az elmúlt évi 105 millió tonnától. Oroszországban tavaly 60 millió tonna búza került a tárolókba, 13,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A becslések szerint idén a búza mennyiség 51-56 millió tonna lesz, így várhatóan nem éri el a tavalyi rekord közeli termésmennyiségeket az orosz gabonapiac. (Székely Gazda/Gazdaélet)

A húsfeldolgozók 15 százalékkal több felvágottat állítottak elő júniusban és júliusban májushoz képest, miután 24 százalékról 9 százalékra csökkent az élelmiszeripari termékek általános forgalmi adója – jelentette be Radu Timiş, a Romániai Húsipari Termelők Egyesületének elnöke. Az üzletember szerint az állattenyésztés területén is javultak az eredmények az elmúlt két hónapban. Ugyanakkor egyre kevesebb hús kerül be feketén a romániai piacra – hangsúlyozta Radu Timiş. (Mediafax/Gazdaélet)

Ötéves szünet után idéntől újra termelnek minősített vetőmagot a csíkszentmártoni Burgabotek Mezőgazdasági Társulás parcelláin. A burgonyapiac összeomlása után az utóbbi években nem volt igény államilag elismert, elit típusú vetőgumó előállítására. A csíkszentmártoni mezőgazdasági társulásnál az elmúlt években is termeltek vetőmaggumót, azonban csak saját szükségletre. A vetőmag-szaporítóanyagot Hollandiából és Németországból vásárolták, az elit minősítésű burgonyát pedig tovább szaporítják. Az Alcsíkon előállított vetőmaggumó kilónként 1 lej 50 baniba kerül, míg az importgumóért 3 lejt is elkérnek. Romániában ma 130.000 – 150.000 hektáron termelnek burgonyát, azonban a területek negyedébe ültetnek minősített vetőmagot. (Székely Gazda/Gazdaélet)

Mezőgazdasági fejlesztési bankot szeretne létrehozni a mezőgazdasági minisztérium. Daniel Constantin tárcavezető ezzel kapcsolatban azt mondta: a pénzintézet a tervek szerint kisebb kamattal és hosszabb lejáratú hiteleket adna a gazdáknak, hogy biztosítani tudják az uniós pályázatokhoz szükséges önrészt. (Székely Gazda/Gazdaélet)

Augusztus 31-ig láttamoztathatják a 2014-es esztendőre folyósítandó mezőgazdasági életjáradék érdekében könyvecskéiket a támogatásra jogosult gazdák. A támogatási jogosultság igazolása személyesen, illetve közjegyzői felhatalmazás felmutatásával is lehetséges. A 2014-es esztendőre járó juttatást az életjáradék-programban részt vevő, de időközben elhunyt személyek hozzátartozói is megkaphatják: a láttamozáshoz a személyi igazolványra, az életjáradékos könyvecskére, valamint az érvényben lévő bérleti szerződés felmutatására van szükség – minden esetben eredeti formában. (Székely Gazda/Gazdaélet)

Nem gyűlt össze a tanfolyam indításához elégséges hallgatói létszám, ezért őszre halasztja a Hargita megyei gazdák számára tervezett biotermelés, ökogazdálkodás-képzést a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány. A négy hónapos, akkreditált ökogazdálkodási tanfolyamra jelentkezni a nyár folyamán Máthé Emmánál a 0745–327-972-es telefonszámon lehet. (Székely Gazda/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 7 és 8 lej, a zöldhagyma kötése pedig 80 bani és 1 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 3 lej, az uborkáé 1 lej és 2 lej, a padlizsáné 3 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a spenóté 2 lej 50 bani és 3 lej, a gomba kilójáért 8 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 10 lej, a hüvelyes paszuly kilója 4 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 5 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a sárgadinnyéé 2 lej és 2 lej 50 bani, a görögdinnyéé 1 lej és 1 lej 50 bani, a szőlő kilója 4 lej és 5 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik a gegesi Szabó Erzsébet?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 augusztus 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro