• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Sikertörténet szorgalmas munkával

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 április 10-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A gyergyóalfalusi Gál Mária és családja laskagomba termesztéssel kezdte, ma több lábon áll a vállalkozása. Vele készült interjúnk. Majd az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án múlt 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. A küküllőkeményfalvi szósz- és mustárgyár termékét már külföldön is ismerik. Sikertörténetünkben Bíró Jolán és Bíró Zoltán vállalkozókkal beszélgetünk. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

A jelenleg nyújtható 15.000 euróról 25.000 ezer euróra növelné a tagállamok kormányai által egy farmnak biztosítható “de minimis” támogatás összegét az Európai Bizottság. Az úgynevezett csekély összegű támogatásban a nemzeti kormányok Brüsszel jóváhagyása nélkül részesíthetik a mezőgazdasági termelőket. Az utóbbi években Romániában ilyen jogcím alapján részesültek támogatásban a tenyészállat-vásárlásra pályázó juh- és szarvasmarhatartók, de ilyen támogatási formának számít az üveg és fóliasátras paradicsomtermesztőknek juttatandó támogatás is. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Ismét módosult az őstermelőkre vonatkozó törvény. Újdonság, hogy a gazdaságból származó mezőgazdasági termékek eladására a termelői igazolvánnyal rendelkező személynek nemcsak az első, hanem immár a másodfokú rokonai is jogosultak. Két évvel nőtt, így 5 helyett 7 évig érvényes a termelői engedély és termékértékesítési könyvecske. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Idén 33,4 tized millió lej értékben kapnak támogatást a méhészek az Országos Méhészeti Program révén, és jövő évben ugyanez az összeg fog rendelkezésre állni – derül ki a mezőgazdasági minisztérium által közzétett határozattervezetből. A szaktárca 99,34 millió lejt utalt a programnak a 2017-2019-es időszakra, melyből majdnem 50 millió lej az Európai Unió hozzájárulása. Az alapból berendezéseket szerezhetnek be, gyógyszereket vásárolhatnak a méheknek, illetve más méhészeti kellékeket, akárcsak anyaméheket és méhcsaládokat a hagyományos vagy környezetbarát méhészethez. A program célja a méhcsaládok számának növelése, a termékminőség és a termelési mutató javítása, a természetes források értékesítése. Mindez növelné a kínálatot és az exportot – áll a dokumentumban. Romániában több mint 40 ezer méhészt jegyeznek. (News.ro)

Az elhúzódó télies időjárás miatt kissé kitolódott az erdőkben a csemeteültetés időszaka, de idén is jelentős területeken végzik el ezt a munkát. Hargita megyében a saját nevelésű facsemetékből van a legtöbb, az ültetésben a megbízott cégek mellett a területek tulajdonosai, diákok, erdészek is részt vesznek. Az állami erdészet által ügykezelt területeken 281,09 hektáron végeznek erdő felújítási munkálatokat, ebből a természetes felújulás 108,39 hektárt érint, 172,7 hektáron pedig csemeteültetés lesz. Az ültetéshez 768 000 facsemetére van szükség, az állami erdészet viszont ennél többel, 1 165 000 darabbal rendelkezik, ezek túlnyomó részét saját csemetekertekben nevelték. A leggyakoribb a lucfenyő, a jegenyefenyő, a fehér- és vörösfenyő, de ültetnek bükköt és hegyi juhart is. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

A Magyar Kormány finanszírozásával elindított Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében idén több mint 400 mezőségi gazda és vállalkozó vásárolhat új mezőgazdasági munkagépeket/erőgépeket és felszereléseket, illetve más a vállalkozásuk fejlesztéséhez szükséges eszközöket és berendezéseket. A leadott 526 pályázatból 521 részesült pozitív elbírálásban és így összesen mintegy 21 millió lej értékben támogatta az Alapítvány a pályázókat. Az eszközbeszerzések területén a mezőségi gazdák és vállalkozók 130 traktor, 40 pótkocsi, 50 vetőgép, 30 kapagép és 40 kaszagép, valamint számos egyéb mezőgazdasági és nem mezőgazdasági eszköz, berendezés vásárlására nyertek finanszírozást. Voltak olyan pályázók is, akik nem szokványos munkagépeket vásároltak, így a listán szerepel egy Maros megyében egyedinek számító levendula betakarítógép, egy szalma brikettáló berendezés, valamint egy csirkenevelő automata ketrecrendszer is. (Közlemény/Gazdaélet)

Április 19-e és 22-e között újra megszervezésre kerül a GastroPan nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai és vendéglátóipari megoldásokat és technológiákat bemutató szakmai kiállítás. A tizedik GastroPan kiállításra Marosvásárhelyen kerül sor, ahol az iparág világszintű beszállítói találkoznak a szakma képviselőivel és az érdeklődőkkel. A kiállítók érdekes programokkal, innovatív technológiákkal és termékekkel várják a látogatókat a négynapos kiállításra. Ismét sor kerül a GastroPan versenyekre, megválasztják az Év Kenyerét és az Év Tortáját. A 10. Évforduló alkalmából díjazzák az elmúlt 10 év GastroPan Versenyeinek összes nyertesét. A legszerencsésebb látogatók nemcsak hasznos tapasztalatokkal és a kiállítók egyedülálló promócióival térhetnek haza, hanem ajándékokat vagy akár tanfolyamokat is nyerhetnek sorsolással. A kiállítás minden napján, 14 órától tombolahúzásra kerül sor. A kiállítást évente több mint 21.000 szakmabeli látogatja. Mivel idén a kiállítás 4 naposra bővült, így várhatóan a látogatók száma az előrejelzések szerint meghaladja majd a 21.000-et. (Közlemény/Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro