• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Segítsük a kistermelőket

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 november 21-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Pénteken újból megszervezték a helyi termelők és kézművesek vásárát Marosvásárhelyen a Petry látványműhely és múzeum udvarán. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Érlelt sajtot készítők találkoztak Gyergyószentmiklóson a Caritas Vidékfejlesztési ágazatának szervezésében. Erről hallhatnak fél egy előtt. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A kebelei Cseh János feldolgozva értékesíti a gyümölcsöt és nem fél – akár – merész ötleteket is megvalósítani. Őt kérdezzük. Az idei méhész szezon is csak részben váltotta be a reményeket. Szőcs Levente székelyudvarhelyi méhésszel értékelünk. A kosárfonást is a ritka mesterségek közé sorolhatjuk. A szakma kulisszatitkairól Cininó Zoltán erdőszentgyörgyi kosárfonóval beszélgetünk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Hamarosan az állattenyésztők megkapják az összekapcsolt támogatási formák előlegeit. A bivalytartók az egyedenként 863,1 lej, a húsmarhatenyésztők az állatonkénti 2.391,4 lej, a fejőstehéntartók pedig a jószágonkénti 2.033,2 lej értékű juttatás hetven százalékát kaphatják meg. Hargita megyében 165 bivalyra kérelmezték az összekapcsolt támogatást, ez az országosan támogatott egyedszám 2,10 százaléka. Jelentősen jobb a helyzet a húsmarhák és tejelő szarvasmarhák esetében, hiszen előbbiből 2.245 állatra, utóbbiból 19.327 egyedre kérték a plusz támogatást, ami mindkét esetben az országosan támogatott létszám mintegy 10 százalékát teszi ki. A tervek szerint december elsejétől a támogatások teljes értékének kifizetése is elkezdődik, így valószínűleg a területalapú támogatást igénylő gazdák azt már idén levehetik számláikról. (Székelyhon/Gazdaélet)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség pályázata kiváló lehetőség a sertéshús import mennyigének csökkentésére. A pályázat szerint a lejárt szavatosságú élelmiszerekből vagy maradékokból sertéstáp készülhet. A pályázatra innovatív elképzelésekkel rendelkező csoportok jelentkezhetnek, amelyek legtöbb 500 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A pályázó csoportnak legalább két tagja kell, hogy legyen: egy kutatóközpontból vagy feldolgozóból és egy vagy akár több mezőgazdasági termelőből kell, hogy álljon. A nyertes pályázatok esetében döntő lesz az innováció, illetve az, hogy milyen módon nő a mezőgazdasági termelők versenyképessége. (Híradó/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Sajátos szimbólummal jelölik meg a minőségi háromszéki termékeket és szolgáltatásokat. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) egy évvel ezelőtt indította el a kommunikációs kampányát, amelyben a helyi termékekre, vállalkozásokra irányítják a figyelmet, próbálják tudatosítani, hogy a helyben elköltött pénz, helyben is marad, növeli a közösség „életerejét”. Ettől a hónaptól bevezetik a helyi termékeket, szolgáltatásokat jelölő szimbólumokat, azzal mérhető le a kampány hatása, hogy a vállalkozók milyen mértékben igénylik ezt, majd a vásárlók mennyire keresik. (Székelyhon/Gazdaélet)

A juhhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében indította el a Válaszd a birkát! elnevezésű kampányát a mezőgazdasági minisztérium. A kampány három hónapig tart, az ország egész területén megszervezik annak érdekében, hogy népszerűsítsék a juhhús, a juhhúsból készült termékek fogyasztását, továbbá támogassák az exporttevékenységet, illetve megőrizzék a gasztronómiai tradíciókat. A kampány végső célja, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a birkahús és a birkahúsból készült termékek elkészítési módjáról, és kialakítson egy fogyasztói kultúrát a birkahúst illetően. Ugyanakkor támogatni kívánják a hazai juhtenyésztőket, és létrehoznának egy nagybani piacot, amely kapcsolatot teremt a tenyésztők és a forgalmazók között. (Székelyhon/Gazdaélet)

A szűkös határidő ellenére Hargita megyében mostanra mindössze 11 közigazgatási egység jár a gyepterületek üzemtervének elkészíttetésének végén, és mintegy 15 esetében javában zajlanak a munkálatok. Csíkszéken három település (Gyimesközéplok, Csíkkarcfalva és Csíkszentsimon) fogott hozzá legkorábban a tervek elkészíttetéséhez, így ők be is fejezték annak összeállítását, jól halad a munkával ugyanakkor Csíkszentmárton és Csíkszentmihály is. Országos szinten egyelőre közepesnek mondható a Hargita megyei arány. Az év végére valószínűleg 32 közigazgatási egység esetében készül el az említett dokumentáció, ami a megyében lévő települések felét jelenti – a 67 önkormányzatból ugyanis kettő nem rendelkezik gyepterületekkel. (Székelyhon/Gazdaélet)

November 25-én, szombaton 10 órai kezdettel a szovátai közbirtokosság székházában, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) közös szervezésében tartják az első erdélyi agrárakadémiát. Az Innováció a mezőgazdaságban című előadás-sorozat első értekezlete a gabonatermesztésről szól. (Népújság/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Milyen sajtféleségekről értekeztek Gyergyószentmiklóson a sajtkészítők?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 november 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro