• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9762 RON
  • USD4.6699 RON
  • GBP5.7698 RON
  • HUF1.2629 RON

GAZDAÉLET – Sándor R, Maczalik E, Czupor N, Ambrus Z,

Ambrus Zoltan fenyedi mehesz2015 augusztus 25-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A kibédi hagymatermesztőknek nem kell piacra járni, a kapu elől eladják a termést. Sándor Rozália hagymatermesztővel készült interjúnk. Majd az augusztus végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A csíkkarcfalvi Maczalik Ernő biológus gyógy- és fűszernövényeket termeszt, amelyekből különleges fűszerkeverékeket készít. A torockói Czupor Nárcisz a szörp- és lekvárkészítés fortélyát édesanyjától leste el. Hamarosan őt kérdezzük. Az idei méhész szezon jobb volt a tavalyinál. Ambrus Zoltán fenyédi méhésszel beszélgetünk. Méhészkedő hallgatóinkat a szeptemberi tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A mezőgazdasági minisztérium kárpótlást fizetne azoknak, akiknek több mint 30 százalékos terménykiesést okozott a szárazsága. Tervek szerint a kisgazdák állami költségvetésből még idén megkapnák a kártérítést, a nagytermelők esetében az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség. Fontos ugyanakkor, hogy a gazdák még a termények betakarítása előtt jelezzék kártérítési igényüket, mert a megyei kárfelmérő bizottságok a terepen kell kárbecslést végezzenek. Az aszálykárokat a termelők az önkormányzatoknál jelenthetik be. (maszol.ro/Gazdaélet)

Az eddig összegyűlt, de még nem végleges adatok szerint 1,1 millió hektáron semmisült meg a termés az idei aszály miatt, a kár azonban tovább nőhet a még hiányzó jelentések beérkezését követően. Hargita megyében közel 163 ezer hektár területet tett tönkre a szárazság, ebből 4.900 hektárnyi burgonyaföld érintett 30-50%-os terméskieséssel, 2.760 hektár kukorica, 14 hektár cukorrépa, 18.750 hektár vetett takarmánynövény, valamint 58.550 hektár legelő. (7határ/Gazdaélet)

Kiegészítő támogatásra számíthatnak a tejtermelők. A Kovászna megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes szerint a szaktárca kilátásba helyezte, hogy hajlandó kiegészítő támogatást nyújtani az értékesítési gondokkal küzdő állattartóknak, egyelőre a támogatás összegéről nincs egyezség. Ötvös Mózes szerint a szarvasmarhatartók literenként 30 banis ártámogatást szeretnének kiharcolni. Ugyanakkor országos szintű tüntetéseket is kilátásba helyezett, amennyiben nem tudnak megegyezni a szaktárcával. A tejkvótarendszer áprilisi eltörlése óta több mint 20 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára az Európai Unió tagállamaiban. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Befejeződött a gabonák betakarítása Háromszéken, és a gazdák elégedettek hiszen a sokéves átlagnál 10-15 százalékkal nagyobb lett a termés. Hektáronként több mint 3.500 kilogramm búza termett 22.500 hektáron. Az elmúlt hetek szárazságának az volt az előnye, hogy csépléskor megfelelő lett a gabona nedvességszintje. Emellett a felvásárlók jelenleg 70-75 banit adnak a kenyérgabonáért, ami 20 banival több mint tavaly. A háromszéki gazdák további áremelkedésre számítanak, ezért aki teheti, elraktározza gabonáját. (maszol.ro/Gazdaélet)

Nem a sajtkészítéssel, hanem a tejhigiéniával, a tejtermelési tisztasággal van a legnagyobb probléma a székelyföldi gazdaságokban, sajtműhelyekben – véli Konrad Suter elismert svájci sajtmester, aki több évtizede foglalkozik sajtkészítéssel. A szakember Gyergyóditróban, Homoródalmáson, Cigánykúton és Háromkúton keresett fel sajtműhelyeket, esztenákat. Konrad szerint a tej tárolásával, valamint a tejhigiéniával is gondok vannak. Mindettől függetlenül „hihetetlen javulást” tapasztalt a felkeresett székelyföldi sajtműhelyeknél a két-három évvel ezelőtti állapotokhoz képest, de további problémaként értékeli hogy a gazdák, amikor a sajt minőségén szeretnének javítani, akkor csak a sajtra gondolnak, nem a forrásra, a nyersanyagra, a tejre, a tej nyerésének higiéniájára. A sajtmester szerint az itt előállított sajtokhoz nem szabad silótakarmánnyal termelt tejet használni, a hagyományok miatt a kaszálási időpontok túlságosan eltolódtak, a gazdák nem fiatal, fehérjedús szénát kaszálnak és a takarmánykészítést nem az elhibázott agrárpolitika szerinti EU-s támogatásokhoz, hanem a természet rendje szerint kellene követni. (7határ/Gazdaélet)

Nagy különbségeket mutat az egyes európai országok tejfogyasztási szokásai között az ENSZ felmérése. Finnek, hollandok, svédek: ők a fejenkénti tejfogyasztás éllovasai Európában 384, 339, illetve 332 literrel évente. Finnország egyébként nemcsak az öreg kontinensen, de világszinten is vezet tejivásban. Az adatok alapján a lista végén a szlovákok, a fehéroroszok, majd az ukránok vannak évi 129, 137, illetve 139 literrel. Románia és Magyarország a középmezőnyben szerepel, bár e két ország között is jelentős tejfogyasztási különbségek mutatkoznak: előbbiben átlag 236 liter, utóbbiban 161 liter tejet fogyaszt egy lakos egy év alatt. (7határ)

A világ legnagyobb túrós puliszkáját tervezik megfőzni a hétvégén, a 10. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon a Hidegségen. A csúcstartó túrós puliszka jelenleg 2.900 kg, a világrekordhoz 3,5 tonnást kell készíteni. Az eseményt hivatalosan, a helyszínen követik nyomon a Guinness rekordok könyvének hitelesítői. A szervezők nem titkolt célja az egész világgal megismertetni a gyimesi emberek legkedveltebb hagyományos ételét, a híres rakott túrós puliszkát. (7határ)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 7 és 8 lej, a zöldhagyma kötése pedig 80 bani és 1 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 3 lej, az uborkáé 1 lej és 2 lej, a padlizsáné 3 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a spenóté 2 lej 50 bani és 3 lej, a gomba kilójáért 8 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 10 lej, a hüvelyes paszuly kilója 4 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 5 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a sárgadinnyéé 2 lej és 2 lej 50 bani, a görögdinnyéé 1 lej és 1 lej 50 bani, a szőlő kilója 4 lej és 5 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mióta méhészkedik a fenyédi Ambrus Zoltán?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 október 3-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro