• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Marosvásárhelyi Rádió/Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Rettegésben a medvék miatt

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 december 13-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Rettegésben tartják a medvék a magyarzsákodi állattenyésztőket. Riportunk a helyszínen készült. Még érettségi előtt áll, de nagy terveket dédelget a jobbágytelki Bakó Zalán István. Vele beszélgetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben Lénárd András vállalkozót kérdezzük a korszerű málnási nyúlfarmról. Múlt szerdán Szent Ambrus napi misével kezdődött a méhésztalálkozó Marosvásárhelyen. Báldé Ernő szervező összegez. Méhészkedő hallgatóinkat a decemberi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Több mint 109 ezer gazda neve szerepel azon a listán, akiknek a 2016-os esztendei területalapú támogatás rendes kifizetését engedélyezték. Részükre a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség napokon belül 14,506 millió eurót folyósít. Azok a gazdák, akik október-november folyamán területalapú támogatáselőlegben részesültek, az alaptámogatásból még hektáronként 30 euróra, a zöldítési támogatásból még hektáronként 18 euróra, a fiatal gazdáknak járó különtámogatásból hektáronként 7 euróra, a redisztributív támogatásból – a művelt terület függvényében még hektáronként 1,5 illetve 15 euróra, míg a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki területekre járó hektáronkénti 86 euróból további 14 euróra számíthatnak. (Hargita Népe)

A berbécstulajdonosok után a szarvasmarhatartóknak is folyósítja a tenyészállat-vásárlási minimis-támogatási összegeket a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A kifizetéshez szükséges 3,145 millió lejt az államkincstár közvetítésével ma utalják át a gazdák számláira. A november 11-ig benyújtott igénylések alapján az egyedenkénti 5 ezer, 6 ezer, illetve 8 ezer lejes tenyészállat-vásárlási minimis-támogatásra Hargita megyéből 83 gazda számíthat, akik összesen 241 tejhasznú és 294 húshasznú vemhes üszővel, továbbá 22 húshasznú tenyészbikával gyarapították állományukat. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Ideiglenesen kiiktattak egy mondatot a vadászati törvényből, így – ha akarják – télen is legeltethetik a legeltetésre alkalmas mezőgazdasági területeken nyájaikat a hazai juhosgazdák. Ezt eredetileg december 6-a és április 24-e között nem tehették volna meg. (Hargita Népe)

Elindította az erdőfelügyelő portált a környezetvédelmi minisztérium. A www.inspectorulpadurii.ro weboldalon a felhasználók maguk is ellenőrizhetik, egy adott rendszámmal rendelkező rönkszállító adott időszakban törvényesen szállított fát vagy sem a közutakon. A honlap több szatellitkép-forrást is felhasznál, de még nincs kész minden szükséges háttéradatbázis a működéséhez. Elsősorban egy innovatív eszközként fog szolgálni a fatolvajok ellen küzdő hatóságok számára, de az egyszerű polgárok is követhetik, hogy reális időben mi történik Románia erdeiben. A honlapon egyelőre csak az állami tulajdonú erdőkről van adat és csak azokat lehet monitorizálni. (Híradó)

Fotó: Hegedüs Béla/Facebook

Fotó: Hegedüs Béla/Facebook

A Maros Megyei Erdészeti Igazgatóság idén több mint kétezer fenyőfát bocsát áruba. A fákat a tavalyihoz hasonló áron szerezhetjük be. A vásárlók élő, cserepes fenyőket is találnak. A lucfenyő ára – magasságától függően – 12 és 25 lej között változik, az ezüstfenyőé 15 és 35 lej között. A cserepes fenyőkből mindössze néhány tucat áll rendelkezésre, mivel ezek drágábbak a hagyományosnál, és alacsonyabb irántuk a kereslet. Egyméteres – másfél méteres cserepes fenyőfa 100 lej körüli összegbe kerül. (Híradó/Gazdaélet)

A Hargita Megyei Agrárkamara december 16-án és 17-én Karácsonyi vásárt szervez. Ha idejük engedi látogassanak el pénteken és szombaton a Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Agrárkamara és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által szervezett karácsonyi kiállításra és vásárra. Megvásárolhatnak minden finomságot a karácsonyi és az újévi asztalra, és kézműves termékek is kaphatók. A vásár Csíkszeredában a Szabadság téren mindkét napon reggel 9 órától délután 4 óráig tart nyitva. (Közlemény)

A karácsonyi ünnepre való tekintettel december 16-án, pénteken és 17-én, szombaton 8 és 19 óra között szervezi meg a Petry cég Marosvásárhelyen a Látványműhely és Múzeum udvarán a helyi farmereket támogató vásárt, ahol a különböző hagyományos és helyi termékekből: hústermékek, tejtermékek, sajt, méz, lekvár, szörp, gyümölcslé, bor, pálinka, zöldség, gyümölcs, tea, valamint kézművestermékek (házi készítésű kencék, szappanok, táskák, pénztárcák, ékszerek) közül lehet válogatni. (Népújság/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Milyen nyúlfajtát tenyészt Lénárd András csíkszentsimoni vállalkozó?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 december 22-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro