• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.6664 RON
  • GBP5.8274 RON
  • HUF1.2631 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Összefogásban a jövő

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 december 18-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Fontos lenne a társulás, a közös értékesítés. Tánczos Barna szenátorral beszélgetünk. A Gyimesekben nem csak társultak a gazdálkodók, de a hagyományos termesztésről próbálnak áttérni a biotermesztésre. Farkas Tibor a Gyimesvölgyi Bio Egyesület elnöke nyilatkozik mikrofonunk előtt. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A magyar szürkemarha egyik erdélyi genetikai központja Székelyszenterzsébeten van. Kincses Kálmán református lelkészt kérdezzük. Az ízléssel feldolgozott gyapjútermékekre is van kereslet. Erre példa a homoródalmási Tündérligeti Tünde vállalkozása. A kőrispataki ifj. Szőcs Lajos a Kalap Vendégház tulajdonosa egy kis figyelmességgel lepte meg a Marosvásárhelyi Rádió munkaközösségét, mindannyiunk örömére. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Fokozott ellenőrzésekkel és állategészségügyi felügyelettel készül a közelgő ünnepi időszakra a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A megyében működő élelmiszergyártó, -tároló és -forgalmazó egységek ellenőrzését már el is kezdték a hatósági állatorvosok: a főhatósági akció a november 30-a és december 24-e közötti a karácsonyi, valamint a december 27. és január 8-a közötti szilveszteri, újesztendei ünnepi időszakra szól. A helyszíni ellenőrzések mellett a központi, megyei valamint az idén megalakult hét területi állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági kör szintjén is állandó ügyelettel fogadják a trichinella-vizsgálatra húsmintákkal érkező fogyasztókat, illetve az esetleges romlott élelmiszerekkel vagy más élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos panaszokat. Az ügyeletet biztosító körök elérhetőségét már kifüggesztették, míg a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság 24 órás élő telefonszolgálata a 0266–312-060-as számon áll a fogyasztók rendelkezésére. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Szigorította az EU a műtrágyára vonzatkozó előírásokat. A rendelet harmonizálja a – szerves vagy másodlagos nyersanyagokból készülő – termésnövelő anyagokra vonatkozó előírásokat Unió-szerte és ezzel új lehetőségeket teremt ezen anyagok nagyüzemi termelésére. Ezen túlmenően harmonizált korlátozásokat vezet be a rendelet az ásványi trágyákban fellelhető szennyező anyagok bizonyos körében. A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az uniós belső piacon szabadon forgalomba helyezhetők legyenek. E követelmények többek között a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjére, az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazására és a címkézésre vonatkoznak majd. A CE-jelöléssel nem ellátott műtrágyák gyártóinak továbbra is lehetőségük lesz termékük forgalomba hozatalára a belföldi piacon. Az új jogszabály a 2003 óta érvényes rendeletet váltja fel, és a műtrágyák minden fajtájára kiterjed majd. Szakértők szerint innovatív és környezetbarátabb termésnövelő termékek széles skáláját lehet majd forgalomba hozni. (Maszol.ro/Gazdaélet)

A kaukázusi jegenyefenyőktől a helyi termesztésű fákig hatalmas kínálatból választhatnak a székelyföldi városok karácsonyra készülő lakói. Vannak települések, ahol közterületeken tilos fenyőfákat árusítani, ott a vállalkozók saját területeiket használják alternatívaként. Ugyanakkor a nagyobb áruházakban is lehet már külföldről hozott fákat vásárolni. Többnyire 50 lejtől kezdődik a karácsonyfának való fenyők ára. A kaukázusi jegenyefenyők, vagy másképpen Nordmann-fenyők uralják a piacot, aminek oka egy árus szerint az lehet, hogy a helyi közbirtokosságok még csak most kezdték el kivágni a fákat. A Nordmann-fenyők ára 120 és 250 lej között mozog, mérettől függően. (Székelyhon/Gazdaélet)

Saját nevelésű ezüstfenyőket árusít Gyergyóújfaluban Bányász József, aki inkább fizetéskiegészítésként gondol tevékenységére. Mint mondta, annak idején gyermekeit tanítva kezdett fákat ültetni, ez nőtte ki magát egy kisebb vállalkozássá. Nem célja, hogy sok embert kiszolgáljon, ezért nem is nagyon szokott reklámozni. Körülbelül ötszáz fa van a területén, amelyekből évente 30–50 darabot ad el, majd újakat ültet a helyükre. Különlegesség náluk, hogy a vevő nemcsak kiválasztja, de ki is áshatja, illetve ki is vághatja a neki tetsző fenyőt. Náluk ötven lejt kell fizetni a fa méterére, és legalább egyméteres kell legyen az a példány, amelyet eladnak. (Székelyhon/Gazdaélet)

Nem volt könnyű, de megérte idén paradicsomot termeszteni. A héten megkapták a háromezer eurós támogatást azok a Hargita megyei gazdák, akik a mezőgazdasági minisztérium által meghirdetett programhoz csatlakozva szezonon kívül árusítottak saját termesztésű paradicsomot. Csak Udvarhelyszékről jelentkeztek gazdák – összesen kilenc termelő -, ám ők mindannyian teljesítették a program előírásait. (Székelyhon/Gazdaélet)

Már folyósítja az uniós állattenyésztési támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, így a napokban már ellenőrizhetik bankszámláikat a törzskönyvezett szarvasmarhákkal rendelkező gazdák, de csak azok, akiknek parcellái nem estek teledetekciós ellenőrzés alá. Az uniós állattenyésztési támogatási jogcím alatt a húsmarhákra egyedenként 1359 lejt, a fejőstehenekre 1590 lejt, a bivalyokra pedig 750 lejt folyósít az APIA. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro