• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Országos vörös pofájú berke kiállítás

A 2018 augusztus 21-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Szombaton Kászonaltízen került sor a vörös pofájú berke kiállításra. Ott készült összeállításunk. Majd az augusztus közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Hosszú távon jó befektetésnek ígérkezik a gyógynövénytermesztés. A csíksomlyói Szent István Otthon koordinátorával, Balázs Melinda Erzsébettel készült interjúnk. Egyre nagyobb az igény a minőségi dísznövények iránt. Lokodi Gergely vármezői vállalkozóval beszélgetünk. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

HIBAIGAZÍTÁS: A vörös pofájú berke kiállításon készült összeállításunkban tévesen jelent meg a díjazottak neve. I. helyezettek a kézdivásárhelyi Kovács László állatai, II. helyezettek a kászonimpéri Balázs József állatai és III. helyezettek a kászonjakabfalvi László József állatai. Az érintettektől elnézést kérünk. (Dr. Rákossy Zsigmond)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

A hazai farmerek és külföldi spekulánsok a tavalyinál 9 százalékkal több termőföldet vásároltak az idei év első felében Romániában, a mezőgazdasági hitelezők pedig arra számítanak, hogy legalább 2020-ig fennmarad az évi 10 százalék körüli áremelkedés a földpiacon – derült ki a Capital.ro gazdasági portál elemzéséből. Tavaly 100 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület cserélt gazdát 4 380 eurós hektáronkénti átlagáron. A legkeresettebbek a Nyugat-romániai, Temes és Arad megyei szántóföldek, ahol az év első felében csaknem tízezer adásvételi szerződést kötöttek. Keresettek továbbá az olténiai Dolj, illetve a Brăila és Galac megyei földterületek. A legmagasabb hektáronkénti árat (9 000 eurót) idén egy Ilfov megyei 35 hektáros területért fizetett egy spanyol ingatlanbefektető, a Temes megyei Vejtén pedig az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági vállalkozó vásárolt 6 500 eurós hektáronkénti áron újabb 85 hektárnyi földet. (Maszol/Gazdaélet)

Meghosszabbították a gyapjútámogatást igényelő gazdák számára a gyapjúeladást bizonyító dokumentumok benyújtásának határidejét. A számlákat, nyugtákat, az eladási könyvek lapjait szeptember elsejéig lehet leadni a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon. A 2017/500-as kormányrendelet értelmében a gyapjúfeldolgozó egységeknek, felvásárló központoknak eladott gyapjú kilogrammjára egylejes támogatást biztosítanak de minimis támogatás formájában. Ezt igényelhetik a termelői bizonyítvánnyal rendelkező, valamint engedélyezett jogi formaként, egyéni vállalkozásként, családi vállalkozásként működő juhtenyésztők is. Feltétel, hogy gazdaságuk legyen bejegyezve az Országos Farmjegyzékbe és tegyenek eleget az állatok azonosítási követelményeinek. Idén azoknak a gazdáknak fizetik ki a gyapjú kilogrammja utáni egylejes támogatást, akik tavaly iratkoztak a támogatási programba. (Háromszék/Gazdaélet)

A jégeső megelőzésére bevethető hat repülőgépet vásárolna a mezőgazdasági minisztérium. Ezzel kiegészülne a jégeső-elhárító rakétaállomások lefedőképessége, gyakorlatilag az ország teljes agrárterülete védetté válna a jégesővel szemben. 2004-ben 17 jégeső-elhárító rakétaállomás volt az országban, 2017-ig újabb 13-at létesítettek. A mostani kormányprogramban 60 állomás létesítése szerepel, az elmúlt egy évben 40-et meg is valósítottak. (euroferma.ro/Gazdaélet)

Hazánk lakosságának 24 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik, ebben a tekintetben elsők vagyunk az Európai Unióban. Az unió országaiban átlagosan a lakosság 4,5 százaléka dolgozik a mezőgadaságban. A ranglistán Romániát Bulgária követi (19 százalék), majd Görögország (11 százalék), Lengyelország (10 százalék) következik. Ezzel szemben az iparban foglalkoztatottak számaránya a legnagyobb Csehországban (36 százalék), Szlovákiában és Lengyelországban 31 százalék, Romániában 30 százalék. Az unió szintjén 2000–2017 között csaknem felére csökkent a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számaránya, nyolc százalékról 4,5 százalékra. (lumeasatului.ro/Gazdaélet)

A Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend közös szervezésében idén harmadik alkalommal kerül sor az erdélyi pálinka- és párlatversenyre. A megmérettetésre minden erdélyi, házilag készített pálinkamintát várnak. Jelentkezni augusztus 28-ig lehet a Forgatag-irodába (Marosvásárhely, Bucegi utca 14. szám), amely hétfőtől péntekig 10 és 13 óra között van nyitva. Érdeklődni Nagy Évánál a 0748-158-826-os telefonszámon. (Közlemény/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro