• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: retroradio.hu

GAZDAÉLET – Oltassunk be veszettség ellen!

A 2016 október 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, 25 év után vadgazda mesterképzés is zajlik a gödöllői Szent István Egyetem csíkszeredai kihelyezett tagozatán. Magyar Ferenc főigazgató válaszol kérdéseinkre. Múlt hét végén immár 4. alkalommal szervezték meg Csíkszeredában a “Falu a városban” rendezvényt. Ott készült összeállításunk. Beváltotta a reményeket a szépvízi Csengő Tejszövetkezet. Ferencz Tibor polgármesterrel beszélgetünk. Majd az október elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Az állatok oltása elengedhetetlen, a gazdák mégsem veszik komolyan. Dr. Antal Lilla csíkkarcfalvi állatorvossal készült interjúnk. Ezt követően a gyümölcsösök telepítéséről János Ferdinánd csíkmadarasi kertészmérnököt kérdezzük. Méhészkedő hallgatóinkat az októberi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Az afrikai sertéspestis terjedésének veszélyére figyelmeztet a szakminisztérium. Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter szerint két nagyon fontos elemet kell figyelembe venni – az egyik a lakosság figyelmeztetése a betegség terjedésének veszélyeiről és a megelőző intézkedések, mivel a sertéspestis ellen nincsen védőoltás. Hozzátette, hogy egy esetleges járvány több millió eurós kárt okozna. A mezőgazdasági bizottság, írásban fogja tájékoztatni az érintett intézményeket egy esetleges járvány megelőzése érdekében. (Agerpres/Gazdaélet)

Népszavazás kiírását kezdeményezi a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (LAPAR) annak érdekében, hogy a kormány szigorúbb feltételekhez kösse a külföldiek földvásárlását. A szövetség ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdett, és azt szeretnék elérni, hogy a román termőföldet nyilvánítsák nemzeti vagyonná, ezt pedig az alaptörvény is rögzítse. Laurenţiu Baciu, a LAPAR elnöke az Agrointeligenţa szakportálnak azt nyilatkozta, felháborítónak tartják, hogy a mezőgazdasági minisztérium úgy próbál törvénytervezeteket kidolgozni, hogy nem veszi figyelembe a gazdaszervezetek javaslatait. Egy tanulmány szerint Románia az EU-ban első helyen áll a külföldiek birtokolta földterület terjedelme tekintetében. A jelentés szerint az ország termőföldjeinek immár mintegy negyven százaléka került idegenek kezére. (Krónika/Gazdaélet)

Az év eleje óta több mint 50 százalékkal nőtt a sertéshús ára a romániai piacokon, miután a termékkínálat fokozatosan csökkent az elmúlt hónapokban. Az áremelkedést főként az okozza, hogy a nagyobb – spanyolországi, németországi és dániai – húsipari vállalatok inkább az ázsiai piacokra viszik a friss árut, a növekedéshez ugyanakkor az is hozzájárul, hogy a nyári hónapokban a húskészítmények iránti kereslet is emelkedő tendenciát mutatott. Erről Ioan Ladoşi, a sertéshúsipari termelők országos szövetségének az elnöke beszélt a Ziarul Financiar című gazdasági hetilapnak. A szakember szerint várhatóan ismét csökkenni fog a sertéshús ára, a téli ünnepekkor pedig hagyományosan újabb növekedésre kell számítani. (Krónika/Gazdaélet)

73 vadkárt jelentettek idén a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél. Ezek közül több mint 30 kimondottan medvékre vonatkozik. Becslések szerint a megye területén mintegy 550 medve él. A legtöbb kárt a Küküllő-, a Nyárád-, a Felső Maros- és a Görgény – völgyéből jelentették. Lucian Goga prefektus szerint a megyében élő medvék száma nagyon magas, és bár nem híve az állatok elleni erőszaknak, intézkedni kellene a magas szám csökkentése érdekében, a lakosság javainak védelme érdekében. A prefektus Szászkézd esetét említette, ahonnan nemrég azt jelentették, hogy 11 medve tönkretett egy napraforgó-ültetvényt. (Híradó/Gazdaélet)

Október 8-ig lehet jelentkezni a Nyárádszeredába megszervezésre kerülő állattenyésztő- és sajtkészítő tanfolyamra. A tanfolyamok időtartama 3 hónap és 28-28 helyre várják a jelentkezőket. A Mezőgazdasági Kamara által szervezett tanfolyamon megszerzett oklevelet a tanügyminisztérium elismeri és felhasználható pályázások alkalmával. (Fábián Attila)

Szombaton, október 8-án állatvásárt és gazdanapot tartanak Csíkdánfalván a gödörben. A rendezvényen az adás-vételen kívül szakmai előadások, állatfajtánként vásár szépe, állattartási felszerelések kiállítása és vására, mezőgazdasági gépek kiállítása és kulturális programok is lesznek. (Gazdaélet)

Piaci árak:

A burgonya kilója 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 3 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé és káposztáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 9 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 7 és 8 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a főzőtök kilója 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a szőlő kilója 3 lej és 6 lej, a dióbéllé 28 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani.

Játékunk kérdése:

Hány hellyel indította el idén a Szent István Egyetem csíkszeredai tagozatán a vadgazda mesterképzést?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 október 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro