• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: pixabay

GAZDAÉLET – Olcsó módszer a varroa atka ellen

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 május 23-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Egyszerű, olcsó módszerrel megszabadulhatnának a méhészek a varroa atkától, azonban valamiért ez nem terjedt el mifelénk. Dán József jeddi állatorvossal beszélgetünk. Ezt követően a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ hobbyképzés sorozata nagy népszerűségnek örvend. Illyés Ferenc ügyvezető igazgatóval készült interjúnk. A nyárádgálfalvi Szarka-Tanászi Levente és felesége Melinda lassan két éve foglalkozik csiperkegomba termesztéssel. Sikertörténetünkben őket hallhatják. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Az import visszaszorítása érdekében négy év alatt 446 millió eurót fordít a kormány a hazai sertéstartók támogatására. A 10 ezer eurós csomagonként megállapított pénzügyi támogatásra viszont a legalább 600 egyeddel bíró hizlaldák válnak jogosulttá. Az állatokat kizárólag engedélyekkel rendelkező vágóhidaknak értékesíthetik az állattenyésztők. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Kihirdette Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely szerint az állattartás, illetve a botanikus kertek gondozása terén munkát vállaló napszámosok egy naptári évből 180 napot dolgozhatnak. A korábbi törvény csak 90 napot hagyott jóvá. Az államfő által kihirdetett törvény a napszámosok tevékenységét szabályozó, 2011/52-es jogszabályt módosítja. (Agerpres/Gazdaélet)

A hatóságok támogatását kérték a hazai juhtenyésztők annak érdekében, hogy új külföldi értékesítési lehetőségek nyíljanak meg előttük. Kérésüket azután fogalmazták meg, hogy a húsvéti ünnepeket követően a bárányok nagy részét nem adták el. Szeretnének bejutni az arab piacra, ahol a bárányhús iránt nagy a kereslet, ám ehhez kormányzati beavatkozás szükséges. A ProOvis Szövetség – amely 15 megyei juhtenyésztő-egyesület érdekeit képviseli – arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdáknak eddig a bárányok 10 százalékát sem sikerült értékesíteniük. A húsvéti időszakban csak a horvátok, az olaszok és a görögök vásároltak bárányt Romániából, az arab országok semmit nem importáltak innen. (Rador)

Átvevőközpontok létrehozásával és kilónként legkevesebb 1 lejes felvásárlási árral ösztönözné jövőtől a kormány a juhosgazdákat az állataikról lenyírt gyapjú hasznosítására. A begyűjtött gyapjúból hőszigetelő anyag készülne. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Elégedetten távozott Háromszékről Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki a napokban villámlátogatásra érkezett. Elsősorban a mezőgazdasági támogatások leadásának a folyamata felől informálódott, majd két csernátoni nagygazdát látogatott meg, akik az elmúlt évben jelentős, több mint egy millió eurós támogatást kaptak az ipari- és vetőmag krumpli termésük után. A tárcavezető elégedett volt, mert a csernátoni gazdák több százezer eurót fektettek be korszerű munkagépekbe. A miniszter felkereste a szitabodzai tejbegyűjtő központot és épülő karantén istállót illetve a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis pálinkafőzőt is. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Helytörténészeknek, agrárszakembereknek, diákoknak és az agrárium iránt érdeklődőknek egyaránt hasznos lehet az a tizenegy kötetes hiánypotló gyűjtemény, amelyben Kiss Károly, nyugalmazott mezőgazdasági mérnök ötévnyi kutatómunka eredményeként az erdélyi magyar mezőgazdasági örökség elképesztően gazdag tárházát mutatja be. A megyénként, tájegységenként, szócikkenként rendszerezett, adatokkal, magyarázatokkal ellátott sok ezer oldalas gyűjtemény az interneten immár teljes terjedelmében olvasható. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Többévnyi kihagyás után hivatalosan elismert sajtkészítő tanfolyam indítását tervezi a Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. Várhatóan az októbertől induló 450 órás, elméleti és gyakorlati felkészítőt egyaránt tartalmazó képzésre már előzetesen várják a jelentkezőket. További információval a csíkszeredai megyeházán levő 244-es számú irodában, e-mailon a karikascsilla@hargitamegye.ro címen illetve a 0740-169-850-es telefonszámon szolgálnak. (Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Mivel lehetne hatékonyan védekezni a varroa atka ellen?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 május 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro