• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Nemzetközi dísznövény kiállítás lesz a Sapientian

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 március 28-án jelentkező Gazdaélet műsor tartalma: Gazdahírek, Sok gazda nem veszi komolyan a kötelező oltásokat, és problémák adódhatnak. Dr. Kincses Sándor állatorvossal, a Maros megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetőjével készült interjúnk. Múlt szerdán közgyűlést tartottak az RMGE Maros gazdaszervezetnél. Mikrofonunkkal mi is ott voltunk. Ezt követően a március végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Május elején nemzetközi kertészeti kiállítást és vásárt szervez Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE egy magyarországi céggel társulva, az egyetem arborétumában. Erről lesz szó összeállításunkban. Sikertörténetünkben Kerezsi Miklós magyarországi vállalkozót ismerhetik meg, akinek érdekeltségei vannak Romániában. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

A kifizetések felfüggesztése által érintett állattenyésztők közül a sertéseket nevelő gazdák elsőként vehetik fel a támogatást. Petre Daea mezőgazdasági miniszter az Agerpres hírügynökségnek azt nyiltakozta: a támogatás összege mintegy 25 millió euróra emelkedik. A kifizetések a napokban kezdődnek el és több mint 100 gazdát érint. (Agerpres)

A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatala Romániába tavaly 6,51 milliárd euróra nőtt, ami csaknem 12 százalékos gyorsulást jelent az előző évhez mérten, és történelmi csúcsnak számít – közölte a román mezőgazdasági minisztérium. A román agrárexport értéke 5,95 milliárd euró volt, ami 3,8 százalékos bővülés 2015-höz mérten, így az agrár-külkereskedelmi mérleg hiánya elérte az 557,4 millió eurót. A deficit hatszor magasabb volt a 2015-ös évben jegyzett 89,2 millió euróhoz képest. Románia a többi uniós tagállammal szemben szintén történelmi csúcsnak számító 1,814 milliárd euró értékű agrár-külkereskedelmi mérleghiányt könyvelt el, amit az EU-n kívüli államok viszonyában elért 1,256 milliárd eurós agrár-külkereskedelmi többlet sem tudott ellensúlyozni. Románia tavaly főleg búzát exportált 7 millió tonna mennyiségben és 1,14 milliárd euró értékben, ami kétszer több 2015-höz mérten. Ugyanakkor 2,156 millió tonna búzát importált is 330,9 millió euró értékben, aminek nagy részét exportálta. Ez utóbbi jelentős része Magyarországról és Bulgáriából származott. A román agrárimportban a sertéshús áll az első helyen, amelyből 197 ezer tonnát hoztak be 343,6 millió euró értékben. A szaktárca szerint tavaly mennyiség szerint 26 százalékkal nőtt a tejimport, ebből Románia csaknem 191 ezer tonnát (74,9 millió euró) vásárolt az előző évi 151 ezer tonnához mérten. Romániának az Európai Unió a legfontosabb agrár-külkereskedelmi partnere, az export 60 százalékát és az import 83 százalékát EU-tagállammal bonyolította le. Romániában tavaly 13,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, miután a kormány többször csökkentette az általános forgalmi adót, és emiatt jelentősen megnőtt a belföldi fogyasztás. (Híradó)

Megerősítette a termelők gyanúját az Európai Bizottság kiemelt mézvizsgálata: a közös uniós piacon kapható mézek ötöde hamisítvány. Az eredményeket látva az Európai Bizottság egy központi mézadatbank létrehozását tervezi. A különböző mézfajták, a cukorszirupok és a méhek etetőanyagainak összegyűjtése segíthet abban, hogy a jövőben könnyebben kiszűrhetővé váljanak a hamis termékek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Romániában hagyományosként eladott termékek egy ötöde vagy hamisított, vagy nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyekhez kötik a hagyományos termék tanúsítványt – közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság. A hatóság által tavaly ellenőrzött 38 tonna élelmiszerből 7,4 tonna akadt fenn a szűrőn. 240 céget ellenőrizve 122-nél találtak szabálytalanságot, így közel 7 tonna élelmiszer forgalmazását tiltották be, 68 ezer lej értékben. Ahhoz, hogy egy termék hagyományosnak számítson, helyben kell készülnie, helyi összetevőkkel, adalékanyagok nélkül, hagyományos recept szerint. (Kolozsvári Rádió)

54 lejes felár ellenében idén is házhoz mennek a RAR Hargita megyei mérnökei, ezzel tovább folytatják a mezőgazdasági erőgépek megyében meghonosított, gazdabarát helyszíni törzskönyvezési és műszaki vizsgáztatási gyakorlatát, csak legyen idejük. Tavaly a szakemberek a vidéki vizsgapontokon több mint kétezer sárga és fehér rendszámtáblás traktor műszaki állapotát ellenőrizték. A géppark állapotfelmérését idén eddig Tusnádról, Homoródszentmártonból és Csíkszentdomokosról igényelték. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Digitális Hargita néven online ügyfélkapu-gyűjtőszolgáltatás indult a bővített mezőgazdasági gazdalajstrom internetes platformján. A folyamatosan bővülő felületen nemsokára megtaláljuk a megye valamennyi online közigazgatási ügyintézési lehetőségét, és elmélyülhetünk a mezőgazdasági területeink, bejelentett állatállományunk, helyi adófizetésünk adataiban. Az önkormányzatoknak és a lakosságnak is megkönnyíti a dolgát, lerövidíti az ügyintézési idejét. A szolgáltatás már tavaly óta elérhető 45 Hargita megyei község esetében, de a hiányos adatok miatt mindeddig nem igazán használták. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az idei, kilencedik GastroPan kiállításon Nagyszebenben, amelyet a szakemberek Délkelet Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállításaként tartanak számon nagyon sok székelyföldi vállalkozót díjaztak Pék kategóriában. A legtehetségesebb romániai pékek neveztek be a Pék kategória négy versenyszámára, akik különleges kenyerekkel, péksüteményekkel és csodálatos kenyértésztából készült művészi alkotásokkal érkeztek. A pékipar elismert szakembereiből és szakmai egyesületek vezetőiből álló zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen az idén kivételesen jó termékek születtek. A pénteki nap legjobban várt pillanata az „Év Kenyere, amelyet ipari technológiával állítottak elő Romániában” és az „Év Kenyere, amely kézműves módon készült Romániában” díjak átadása volt. A legjobb ipari technológiával készült kenyér a sepsiszentgyörgyi Diószegi László által készített barna pityókás kenyér lett, míg a legjobb kézműves kenyérnek a Napkenyér fantázianevet viselő terméket választotta a szakmai zsűri. A Napkenyeret Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocsor Pékség pékje készítette. (Közlemény)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Mikor szervezik meg Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE arborétumában a nemzetközi kertészeti kiállítást és vásárt?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 április 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro