• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Ne engedjük magunkat becsapni!

A 2016 március 8-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A hétvégén XIV. alkalommal szervezték meg a Kertésznapot Nyárádszeredában. Ott készült összeállításunk. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Rangos versenyen nyertek második díjat a Sapientia EMTE tájépítész hallgatói. Őket ismerhetik meg. Legyünk óvatosak a gyümölcsfa vásárláskor, csak megbízható helyről vásároljunk. János Ferdinánd csíkmadarasi kertészmérnököt kérdezzük. Háromnegyed egy után megtudhatják játékunk kérdését, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

XIV. Kertesznap Nyaradszeredaban (2)

Gazdahírek:

Közzétette az adóhatóság az idei évre érvényes, agrártevékenységet folytatók számára meghatározott szabványjövedelmek mértékét összefoglaló táblázatokat. Az éves jövedelemnormák összeállításakor figyelembe veszik, hogy mennyire kedvező vagy sem az egyes ágazatok helyzete, annak függvényében döntenek. Emiatt történhetett meg, hogy míg idén az állatfajok többsége esetében csökkent a jövedelemnorma, addig a burgonya, gabona esetében nőtt. A mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem esetében az adófizetőknek május 25-éig kell benyújtaniuk adóbevallásukat, amelyet az év második felében két részletben törleszthetnek: az adó felét október 25-éig, a fennmaradó részt pedig december 15-éig fizethetik be. Azok a mezőgazdasági termelők, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek büntetésben is részesülhetnek. (Krónika/Gazdaélet)

Többek között a kávé, a kakaó, az alma és a mustár hiányzik majd az asztalunkról, ha folytatódik a beporzó fajok, például a házi és vadméhek, darazsak, lepkék pusztulása. A Magyar Tudományos Aladémia Ökológiai Kutatóközpont részvételével készült el az első átfogó nemzetközi jelentés a beporzók helyzetéről. A dokumentum szerint beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhet el, és milliók élete kerülhet veszélybe. A száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát rovarok vagy más állatok porozzák be. Az emberiség élelmének 30-35 százaléka – mennyiségi értelemben – az állati beporzás sikerességétől függ, ha viszont a növényi alapanyagok sokféleségére, az élelmiszerek minőségére gondolunk, akkor ez az arány jóval magasabb. A kihalással fenyegetett beporzó fajok száma folyamatosan növekszik, és emögött számos esetben az emberi tevékenység áll. (24.hu)

Kilenctagú háromszéki küldöttség vett részt egy tanulmányúton Dél-Tirolban az elmúlt héten az AgroSic Közösségi Társulás és a Kovászna megyei önkormányzat támogatásával. Az illyefalvi, kézdivásárhelyi és zágoni gazdák az autonóm tartományban működő szövetkezeti rendszert tanulmányozták, és tájékozódtak a régióban jól működő gazdálkodási formákról. A résztvevők találkoztak a helyi tejtermelők szövetségének elnökével, hús- és tejtermelésre szakosodott gazdaságokat látogattak meg, valamint almaraktározó, -válogató és -csomagoló központban is jártak. Orbán Miklós, az AgroSic elnöke elmondta, pár év alatt ki lehetne alakítani egy olyan krumplifeldolgozó rendszert, amely minden gazda számára előnyös lehetne Háromszéken. (Krónika/Gazdaélet)

Románia Európa harmadik legnagyobb juhtenyésztő nagyhatalma – derül ki egy friss femérésből. A mezőgazdasági minisztérium nyilvántartása szerint a gazdák 9,5 millió juhot tartanak, az Unió állományának (84,2 millió egyed) 11 százalékát. Romániát Spanyolország (18 százalék) előzi meg, első helyen az angolok állnak. A szigetország juhállománya eléri a 23 millió egyedet, az Unió állományának 27 százalékát. (Krónika)

A gabonatermesztésben jelenleg az ötödik helyen áll Románia. Tavaly az Unióban 331,7 millió tonna gabona termett, országunkban 22,1 millió. Az első Franciaország 72,7 millió tonna gabonával. Németország a második 52 millió tonnával, Lengyelország 31,9 tonnával a harmadik. (Krónika)

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezete (RMGE-Maros) március folyamán felkészítő tanfolyamot szervez olyan személyek számára, akik vegyszeres növényvédelmet végeznek, vagy ilyen szolgáltatásokkal foglalkoznak. Elméleti és gyakorlati felkészítésre is sor kerül. Az elméleti oktatást a Sapientia EMTE és a Marosvásárhelyi Növényvédelmi Központ szakemberei tartják. A gyakorlati oktatás keretében a tanfolyam résztvevői megismerkednek a Kolozsvári Agrártudományi Egyetem tesztelőberendezésével, amelynek segítségével be lehet állítani a gépeket, hogy a legmagasabb hatásfokkal és legalacsonyabb költségvonzattal működjenek. A tanfolyamokat a jelentkezők számának függvényében Marosvásárhelyen, Marosludason és Nyárádszeredában tartják majd. A tanfolyamra, amelynek részvételi díja 50 lej, március 10-ig lehet jelentkezni az egyesület székhelyén. (Marosvásárhely, Csokonai Vitéz Mihály/Laposnya utca 23. szám), Bővebb felvilágosítással a 0265-268-125 és a 0723-339-651-es telefonszámon szolgálnak. (Közlemény)

Évről évre népszerűbb a Közösség által támogatott mezőgazdaság elnevezésű székelyudvarhelyi kezdeményezés. A kölcsönös bizalomra épülő, helyi termelők és fogyasztók bevonásával zajló projektben idén 24 család vesz részt. A projekt lényege, hogy a helyi termelők által termesztett zöldségekkel több városi családot lássanak el. A kosárba igény szerint mintegy huszonötféle, tájegységünkre jellemző, vegyszermentesen gondozott zöldségféle kerülhet bele. A kereslet alapján módosulhat a kínálat: idén például bazsalikomot, rucolát és mángoldot kértek a vásárlók, s mintegy kiegészítésként tojást és gyümölcsleveket is lehet vásárolni a városhoz közeli falvak gazdáitól. (Krónika/Gazdaélet)

XIV. Kertesznap NyaradszeredabanPiaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 10 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hol vásárolhatunk minőségi gyümölcsfát?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 március 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro