• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON

GAZDAÉLET – Ne égessük fel a növényzetet!

A 2017 április 25-én jelentkező Gazdaélet műsor tartalma: Gazdahírek, Veszélyes és sokba kerül a gazdának, ha meggyújtja a növényi maradványokat. Kovrig Zoltánnal, a Nyárád- és Küküllő mente Natura 2000-es Területek Gondnokságának vezetőjével beszélgetünk. Vámosgálfalván egyre több fiatal próbál megélni a mezőgazdaságból. Szász János alpolgármesterrel készült interjúnk. Ezt követően az április végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Aki csak teheti gépesíti a mezőgazdaságot, így nem kell az embertársak jóindulatára számítani. Kerestély József farcádi vállalkozónál jártunk. Erdőszentgyörgyön is bemutatták Dr. Jakab Sámuel „A szükség parancsa” című könyvét, amelyben a nyárádszeredai kertészmérnök képzés 23 évét foglalja össze. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A képviselőház döntőházként fogadta el az RMDSZ azon törvénymódosító javaslatát, amely úgy módosítja a napszámos törvényt, hogy lehetővé teszi, hogy ezután 90 nap helyett 180 napra alkalmazhassanak napszámosokat az állattenyésztéssel és legeltetéssel foglalkozó gazdák. „A jogszabály már májustól alkalmazható lesz, így az érintettek a legeltetési szezon elején már élhetnek az új előírásokkal” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A kezdeményezését egy Hargita megyei ellenőrzés nyomán dolgozták ki, miután a megyei munkaügyi hivatal Kászon térségében tavaly több tízezer lejes bírsággal sújtotta azokat az állattenyésztéssel, legeltetéssel foglalkozó gazdákat, akik nem alkalmazták hivatalosan a pásztorokat. (maszol.ro/Gazdaélet)

Május 2-ig igényelhetik a tejtermelési különtámogatást azok a legkevesebb három-, de nem több mint kilenctehenes állománnyal rendelkező gazdák, akik 2015 április 1 és 2016 március 31-e közötti időszakra legalább 4 tonnányi tej közvetlen vagy feldolgozási célú értékesítését tudják bizonyítani. A közel 11 millió eurós támogatási keretösszegre csakis kistermelők nyújthatják be kérelmeiket. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az utóbbi napok hideg időjárása miatt aggódnak a szakemberek. A helyenkénti minusz hőmérsékleti értékek károkat tehettek a gyümölcsösökben. Elsősorban a már előrehaladott virágzásban lévő gyümölcsfák – a barack, cseresznye, meggy és korai szilva – vannak veszélyben. A kinyílt virágok már a fagypont közeli hőmérsékleti értékek miatt is károsodhattak. A csak virágrügyes állapotban lévő gyümölcsfák – mint a kései alma vagy szilva – még hozhatnak gyümölcsöt. A fagy miatt veszélyben vannak a gyümölcstermő cserjék is. Elsősorban a ribizlik – főleg a fekete, de a korai piros is. (Háromszék/Gazdaélet)

Április 15-től működőképes a jégeső-elhárítási rendszer Romániában. A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint 34 indítási ponttal félmillió hektár területnek biztosítanak védelmet, ez 78 százalékkal több, mint tavaly. A programot februárban kezdték bővíteni és év végéig 3 vezérlőből és 60 indítási pontból fog állni a rendszer. Jövő év végére 835.000 hektárra szeretnék bővíteni a védett területet. (Agerpres/Gazdaélet)

Április 29-én, szombaton 10 és 13 óra között erdélyi borversenyt rendeznek a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusában. A rendezvényre Erdély fontosabb bortermő vidékeiről várnak mintákat, amelyeket szakavatott zsűri bírál el. A rendezvényen számítanak Fazekas Sándor magyar földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterre is, aki a kertészmérnöki és tájépítészeti kar vendége lesz. (Népújság)

Játékunk kérdése:

Hány évig volt kertészmérnök képzés Nyárádszeredában?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 május 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro