• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON

GAZDAÉLET – Ne csak a támogatásra hagyatkozzunk!

A 2017 július 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Nem veszteséges a tejtermelés Csíkborzsován. Szakács Vilmos gazdálkodónál jártunk. Ne csak a támogatásokra hagyatkozzunk. Termesszünk olyan növényeket, amelyek keresettek a piacon. Balogh Elemér vámosgálfalvi kertészmérnököt kérdezzük. Ezt követően a július elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Aki csak teheti gépesíti a gazdaságát, hogy hatékonyabb és könnyebb legyen a termelés. Szőcs Tibor csíkszentgyörgyi fiatal gazdálkodót hallhatják. Kis pénzért nagyon sokat kell dolgozni a mezőgazdaságban. Kercuj János gyimesfelsőloki gazdálkodó válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Országos szinten 95 ezer területalapútámogatás-igénylő parcelláját veszi idén górcső alá helyszíni vagy teledetekciós eljárással a Kifizetési és Intervenciós Ügynökség. A megyénkénti ellenőrzési szelvényekbe kerülő gazdák névsorát a napokban állítják össze. (Gazdaélet)

ACOPA-COGECA, az unió mezőgazdasági termelőinek érdekvédelmi szervezete határozottan ellenzi az unió következő Közös Agrárpolitikája költségvetésének tervezett megkurtítását. A kilátásba helyezett csökkentés nemcsak a közösség agrártermelőinek megélhetését sodorja veszélybe, hanem az EU mezőgazdasági termelésének versenyképességét is erőssen lerontja a konkurenciával szemben. A tagországokban az agrártermelők jövedelme a legutóbbi négy évben mintegy 20%-al csökkent, és jelenleg az EU átlagjövedelmének mindössze 40%-át teszi ki. Egy további csökkenés a termeléssel való tömeges felhagyást válthatná ki. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Visszanyerte Románia az Európa gabonaraktára címet, miután az Európai Bizottság közölte, mi vagyunk az öreg kontinens legnagyobb búzaexportőrei. Az Eurostat májusi adatai szerint az Európába exportált gabona egynegyede Romániából származik. A piaci elemzések azonban azt mutatják, hogy ennek nem a hazai gazdák az elsőszámú haszonélvezői. Mivel az uniós piacra csak nagy tételben lehet exportálni, azok a gazdák, akik nem szövetkeztek, kimaradnak az exportból. Azaz csak úgy értékesíthetik a learatott gabonát, ha eladják egy felvásárlónak, amelyik az esetek többségében külföldi és aprópénzzel fizeti ki őket. A legfrissebb felmérések szerint az elmúlt 7 évben megkétszereződött a gabonatermesztéssel foglalkozó cégek száma az országban, több mint 7000 cég közel 40 ezer alkalmazottja dolgozik ezen a mezőgazdasági területen. Románia az elmúlt egy évben 7 millió tonna gabonát exportált az Európai Unió országaiba. Ebből 5 millió tonna búza. (Digi24)

Háromszéken a székelyföldi pityókás házikenyér lehetne az a termék, amelyet európai oltalom alá helyeztethetnének, hiszen ez a péktermék csak erre a térségre jellemző. A megyei mezőgazdasági igazgatóságra hárul a feladat, hogy, ha beazonosította az európai oltalomra javasolt terméket, kezdeményezze a helyi akciócsoport kialakítását, amelyek csoportba szerveződve igénylik a minősítést. Ugyanakkor nagyfokú kompromisszumkészség szükséges a termelők részéről, mivel meg kellene egyezniük a pityókás házikenyér egy közös receptjében és formájában. Romániában az ibăneşti-i telemea rendelkezik oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel. Ennek a terméknek az a jellegzetessége, hogy minden feldolgozó a Maros megyei Libánfalva sós kútjának vízét használja a sajtkészítményéhez. Emellett a szebeni szalámi, a topoloveni-i szilvalekvár és barcasági füstölt busa-szelet kapott eddig oltalom alatt álló földrajzi jelzést.(Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Egy hónappal megtoldva, július végéig várja a példaképként bemutatható mintagazdák jelentkezését a Hargita megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesülete. Azon gazdák jelentkezésére számítanak, akik úgy gondolják, a juh- és szarvasmarha-tenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve a nagykultúrás növénytermesztés területén példásan, szakmailag felkészülten végzik munkájukat. Az érdekeltek a karikascsilla@hargitamegye.ro email címen vagy a 0740-169-850-es telefonszámon jelentkezzenek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A hétvégén, július 8-án és 9-én harmadik alkalommal szervezik meg a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegségben a TatrospART Fesztet a Csángó-Fatányéros Panziónál. Szombaton a Gyimes Völgye Férfikórus katonadalokat énekel, majd a Zurgó együttes koncertjére, Berecz András Kossuth díjas énekes, mesemondó és fia Berecz István műsorára valamint a budapesti Válaszút Táncegyüttes műsorára kerül sor. Vasárnap a gyimesi zenészek találkozójára várnak minden érdeklődőt. (Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Milyen növény termesztésében lát jövőt a vámosgálfalvi Balogh Elemér kertészmérnök?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 július 22-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro