• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9730 RON
  • USD4.6085 RON
  • GBP5.8167 RON
  • HUF1.2583 RON

GAZDAÉLET – Nagy A, László R, Kerekes J, Sófalvi L,

DSC_5697

Fotó: Raul Hațegan/RTM

A 2015 augusztus 11-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Jobb idényt zárnak idén a méhészek, azonban a hazai mézfogyasztás még gyerekcipőben jár. Nagy Attila parajdi méhészt kérdezzük. Majd az augusztus közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A gegesi László Róbert visszatelepedett a faluba és gazdálkodik. Vele beszélgetünk. A szaktudás mellett szeretni is kell a mezőgazdaságot. Csak így lehet eredményt elérni. Kerekes János küküllőszéplaki ezermesterrel készült interjúnk. Nem mindegy, hogy milyen fából, milyen munkát készítünk. Erről is kérdezzük Sófalvi László erdőszentgyörgyi fafaragót. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

DSCN9455

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Új tervezet jelent meg a mezőgazdasági minisztérium honlapján a termőföld adásvételéhez szükséges eljárásokkal kapcsolatban, amely módosítaná az egy évvel korábban elfogadott jogszabályt. A tervezet szerint a polgármesteri hivataloknak be kell jegyezniük a termőföldet áruba bocsátani kívánó kérelmét és ajánlatát, valamint a terület tulajdonjogára vonatkozó okiratokat. Az intézménynek létre kell hoznia az eladási javaslatok regiszterét, a beérkező ajánlatokat pedig közzé kell tenni a polgármesteri hivatal honlapján és a székház hirdetőtábláján. Össze kell állítani ugyanakkor az elővásárlási joggal rendelkezők névsorát – melyet a minisztériumhoz is el kell juttatni –, ezt a listát pedig szintén be kell mutatni a hivatal internetes oldalán. A termőföldet árusító gazdának rendelkeznie kell a polgármesteri hivatal által kibocsátott tulajdonbizonylat hitelesített másolatával, 30 napnál nem régebbi telekkönyvi kivonattal, valamint szükséges közjegyző előtt tett tulajdonosi minőségről szóló nyilatkozattal, hivatalos meghatalmazással, ha az eladó nem azonos a tulajdonossal. (Gazdaélet)

Felhívást intézett a hatóságokhoz a Hargita megyei prefektus, hogy vegyék elejét a felügyelet nélkül hagyott tarlótüzeknek. Adrian Jean Andrei ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét is arra, hogy a törvény értelmében elhúzódó aszály és nagy hőség esetén tilos meggyújtani a tarlót. A kormánybiztos emlékeztetett, hogy azok a gazdák, akik nem tartják be a vonatkozó rendelkezéseket, megbírságolhatók, sőt: akár a mezőgazdasági támogatásokat is megvonhatják tőlük. (Rádióújság)

Több mint kétmilliárd eurós kárt okozott a nyári csapadékmentes időszak Romániában – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (LAPAR). Laurenţiu Baciu, az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a kánikula miatt főleg a gabona- és a zöldségtermesztők számolhatnak jelentős terméskieséssel. A hosszan tartó szárazság miatt főként a moldvai megyékben keletkeztek hatalmas károk, de komoly veszteséggel kell számolniuk a bánsági és dobrudzsai termelőknek is. „Egyelőre kétmilliárd eurós kárról beszélhetünk a legfrissebb felméréseink alapján. Ezt az összeget a gazdák már befektették, és semmiképpen sem fog megtérülni” – mutatott rá Laurenţiu Baciu, aki szerint elkerülhetetlenné vált a zöldség- és gyümölcsfélék drágulása a közeljövőben. (Krónika/Gazdaélet)

Maros megyében 30.731 hektáron termesztettek búzát, ebből 27.670 hektáron már learatták, ami az összterület 90 százalékát jelenti. Hektáronként átlagosan 4.100 kg-os terméshozammal számolhatunk. A termelők egyelőre kivárnak, nagyon kis mennyiségű gabonát értékesítettek, hiszen a búza ára eléggé alacsony, kilogrammonként 60-65 bani között mozog. A gazdák arra számítanak, hogy 70 bani fölé emelkedik, s akkor minimális, de legtöbb 15-20 százalékos profittal zárhatják az évet. Azok a gazdák könyvelhetnek el nagyobb profitot, akik saját gépeikkel dolgozták meg a földet és saját kombájnjukkal arattak. Ugyanis egy hektár gabona learatása esetén 350-450 lejbe kerül a kombájnkölcsönzés. (Népújság/Gazdaélet)

A tartós júniusi és júliusi szárazság következményeként csökken a gabonatermés Romániában. 1,95 millió hektár búzával bevetett területről 6,7 millió tonnányi hozamot várnak a legfrissebb minisztériumi felmérés szerint. Ezzel a terméshozammal Románia lecsúszik a legnagyobb európai búzatermelők ötös listájáról, a hektáronkénti 3,4 tonna már csak a hatodik helyhez elég. Gondok vannak a krumpliterméssel is a székelyföldi megyékben. A júliusi tartós kánikula és a csapadékhiány miatt a krumpli hazájának számító Hargita és Kovászna megyében már 25-45 százalék közötti terméskieséssel számolnak. A szakértők szerint félő, hogy a termés minősége sem lesz kiváló, a csapadékhiány miatt ugyanis a gumók nem tudtak fejlődni az elmúlt hetekben. A korai és középkorai fajtákon már nem segítene az eső sem. (Krónika)

Elapadóban vannak a kutak és a mezei források, így több helyen már szekerekkel hordják a vizet a termőföldekre. Különösen rossz helyzetben vannak a Bögöz községi gazdák, hiszen az elmúlt időszakban egy csepp eső sem jutott nekik, még akkor sem, amikor más közeli térségekben kisebb-nagyobb zivatarok voltak. A helyi gazdaszövetség elnöke, Szilágyi Lajos szerint a termény megvédése érdekében általában reggelente öntöznek a gazdák, hiszen akkor még hűvös a talaj, délutánra viszont felforrósodik, akkor pedig meleg vizet kellene önteni a növényekre, különben nagyobb lesz a kár, mint a haszon. Noha vannak néhányan, akik a Küküllő környékén művelik földjeiket, ők pedig hozhatnak onnan vizet, ez csak keveseknek jelent megoldást, mivel a megművelt területek többsége távol esik a folyótól, a szállítás pedig nagy költségekkel jár. (Krónika/Gazdaélet)

Nem okoz érezhető élelmiszerár emelkedést a szárazság – erről biztosított Mugur Isărescu a központi bank kormányzója. A búzatermés esetében nincs visszaesés, a kukorica lényegesen kevesebb, akárcsak a napraforgó és a burgonya. Mindezek ellenére nem várhatóak érezhető hatások az árakban, ugyanis Románia szabad gazdasággal rendelkezik, a lej stabil, az import pedig számos lehetőséggel számol. (Rador/Gazdaélet)

Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének, mondta Károly brit trónörökös a BBC Radio 4-nek. Az interjúban a herceg mesélt erdélyi birtokairól, ahol fenntartható gazdálkodás folyik. Ezeket az ősi életformákat meg kell őrizni, integrált szemléletet kell alkalmazni, a kisgazdálkodó munkája pedig létfontosságú az élelmiszer-biztonság fenntartása szempontjából, nem kellene hagyni, hogy mindent a nagyvállalatok állítsanak elő. (Főtér/Gazdaélet)

A hétvégén először szerveztek nemzetközi szakmai konferenciát a pirostarka szarvasmarhák tenyésztői Marosvásárhelyen. Pénteken délelőtt kommunikációs tréninget, műhelynapot tartottak a pirostarka szarvasmarhatartás feltételeiről, a fajta jellegzetességeiről a marosvásárhelyi városháza épületében, majd 17 órától kezdődtek a konferencia munkálatai. Szombaton déli 12 órától a méntelepi lovardában a Simmental fajta pirostarka tenyészbikáit mutatták be a résztvevőknek. A konferencia kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a romániai állattenyésztők tapasztalt külföldi szakemberekkel találkozzanak. A konferencia céljai között szerepelt, hogy a romániai pirostarka-tenyésztők csatlakozzanak az európai tenyésztői csoporthoz, de azt is szeretnék, hogy a romániai állattartók vegyenek részt az európai fajnemesítő programban. (Gazdaélet)

Beteltek a meghirdetett helyek az új sepsiszentgyörgyi egyetemen. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ősztől indít agrármérnök szakot, ez Romániában az egyetlen, ahol magyar nyelven lehet agrármérnöki képzést végezni, a 25 tandíjmentes és az 5 tandíjas helyet is elfoglalták. Az új sepsiszentgyörgyi kar a marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karon belül működik a kertészmérnöki tanszék felügyelete mellett, megkapták a romániai felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökség engedélyét is. A sepsiszentgyörgyi karon négyéves alapképzést biztosítanak, az első három évfolyam végzősei akkreditált egyetemen kell államvizsgázzanak, a Sapientia azután kérheti a végleges akkreditálást. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és A káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 7 és 8 lej, a zöldhagyma kötése pedig 80 bani és 1 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé 1 lej és 2 lej, a padlizsáné 4 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a spenóté 2 lej 50 bani és 4 lej, a gomba kilójáért 8 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 10 lej, a hüvelyes paszuly kilója 4 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 5 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 2 lej 50 bani és 6 lej, a sárgadinnyéé 2 lej 50 bani és 4 lej, a görögdinnyéé 1 lej 50 bani, a szőlő kilója 4 lej és 5 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Milyen állatokat tart a parajdi Nagy Attila?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 augusztus 17-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro