• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Minőségi vetőmagból, gazdag termés

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 október 3-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén tartották a Csíkszéki Gazdanapokat. Mikrofonunkkal végig kísértük az eseményeket. Ezt követően az október elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Marosvásárhelyen 6. alkalommal szerveztek kukorica-hibrid bemutatót a Sapientia EMTE tangazdaságában. Dr. Nyárádi Imre István adjunktus értékel. Szombaton tartották a Bekecsi Lovasnapokat. A Gazdaélet műsorunk ezen a rendezvényen is megfordult. Egyre kevesebben foglalkoznak állattenyésztéssel Vadasdon. György Ferenc állattenyésztő válaszol kérdéseinkre. Méhészkedő hallgatóinkat az októberi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat.

Gazdahírek

Október 16-ától elkezdi utalni a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (apia) az agrártámogatások előlegét, december 1-jétől pedig az összegek hátralevő részét is kifizetik. Az apia megyei kirendeltségeinek illetékesei és a mezőgazdasági igazgatóságok alkalmazottai jelenleg a kifizetéseket megelőző szokásos ellenőrzéseket végzik. Maros megyében 26.500 parcellát és mintegy 3.000 gazdát kell ellenőrizni. A Maros megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója, Ovidiu Săvâscă szerint az ellenőrzéseket idejében befejezik, hogy a jogosultak egyszerre kaphassák meg a területalapú támogatást. Mint mondta, egyre ritkábban tapasztalnak szabálytalanságot. Legtöbbször a parcellák helyszínen történő beazonosításával kapcsolatban merülnek fel apró gondok. Ilyen esetekben azonban nem feltétlenül büntetnek, hanem figyelmeztetik az érintetteket. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Több millió eurós pályázati pénzt hívtak le a háromszéki gazdaszervezetek mezőgazdasági vállalkozások létrehozásának támogatására, termelési és értékesítési láncok népszerűsítésére. 100 ezer eurós európai uniós támogatást nyertek, kürtős- és mézeskalácssütők valamint házikenyérsütők beszerzésére. Ugyanakkor egy év alatt 16 rendezvényt szerveznek, honlapot hoznak létre és szórólapokon, valamint óriásplakátokon reklámozzák a helyi termékeket. Szintén 100 ezer eurót nyertek, a tejszövetkezeti ernyőn keresztül arra, hogy a helyi tejtermékeket próbálják hatékonyan piacra juttatni. Emellett további kétmillió eurót hívtak le a humán-erőforrás operatív tengelyen, ebből egyenként 40 ezer euróval támogatják 16 vállalkozás létrehozását. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Megtizedelte az időjárás Maros megyében a gyümölcstermést. A termelők 50 százalékos terméskieséssel számolnak. Egyelőre csak a körte- és a szilvatermést összesítették, de az almaszüret után sem lesznek sokkal jobbak a mutatók. A megyében 430 hektáron termesztenek gyümölcsöt, a tavaszi fagyok azonban 140 hektárt tönkretettek. (Gazdaélet)

Rekord krumpliterméssel számolnak a Kovászna megyei termelők. A sokévi átlag 20-21 tonna, de idén 28 tonna is termett átlagosan egy hektáron. Ebben az évben 13.873 hektáron ültettek krumplit a Kovászna megyei gazdák, ez mintegy 2.000 hektárral több, mint az előző években. A jó termés hátulütője, hogy nagyon olcsón tudják értékesíteni, épp hogy fedezni fogja a bevétel a költségeket. Jelenleg is 35-40 banis kilónkénti áron kínálják a termést. Könczei Csaba a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezérigazgatója elmondta, hogy a megtermelt mennyiségnek csupán egyharmadát tudják elraktározni megfelelő körülmények között. Szerinte a termelőknek a vetőmagként használt burgonya termesztésére kellene szakosodniuk a következő években, ugyanis ezt jobb áron tudják értékesíteni a piacon. (Gazdaélet)

Sikeresnek bizonyul a Paradicsom program. A program nemrégiben elindított második szakaszának köszönhetően karácsonykor román farmerek által termesztett paradicsomot ehetünk – jelentette be Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Az első szakaszban 4.300 termelőnek 25.000 tonna paradicsomot sikerült a piacra vinnie. A tárcavezető szerint hamarosan román fajtákat is ehetünk, ugyanis Buzăuban létrehoznak egy román fajtákból álló génbankot. (Agerpres/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Miután a rendszer működőképessé válik, életjáradékot kapnak, halálukig a nevükön marad és használhatják is a földeket azon gazdák, akik a magyar államnak szeretnék eladni területeiket. Bár a vegyesvállalatok révén a külföldiek romániai földvásárlására eddig is kínálkozott lehetőség, egy statisztika szerint aránylag kevés erdélyi föld került magyarországi beruházók tulajdonába. Technikailag úgy történik a jelentkezés, hogy az ügyfél megkeresi a majdani ezzel foglalkozó irodát, amelynek munkatársai a helyszínen felbecsülik a földet és adnak egy ajánlatot. Ha ez megfelel, szerződést köt, életjáradékot kap, és amíg meg nem hal, a föld az ő nevén marad és ő is használhatja. Erdőügyben is létezik egy hasonló stratégia, azzal a kis különbséggel, hogy azt nem Budapest találta ki, hanem a székelyföldi önkormányzatok. Látván, hogy milyen ütemben fogynak az erdőterületek, a magyar államhoz fordultak segítségért. Ugyanis számos községháza rendelkezik saját erdővel, viszont képtelen azt menedzselni, de eladni sem szeretné. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

A mezőgazdasági termékek napja alkalmából október 10-én 10 és 18 óra között Marosvásárhelyen a Rózsák terén szerveznek eladással egybekötött termékkiállítást. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. (Közlemény)

Október 13-a és 15-e között VII. alkalommal szerveznek Káposztafesztivált a Gál-napi káposztavágás alkalmából Csíkcsicsóban. Színes programmal várják az érdeklődőket. (Közlemény)

Október 14-én Szépvízen immár X. alkalommal kerül sor a hagyományos káposztavágásra a Nád dülőben. Itt is gazdag programkínálattal jelentkeznek a szervezők. (Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szerveztek kukoricahibrid bemutatót Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE tangazdaságában?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 október 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro