• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Mindennap újra kell kezdeni

Benedek Denes Kapolnasfalu bivalyA 2017 február 28-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Ne csak a támogatásokra hagyatkozzunk. Termesszünk olyan növényeket, amelyek keresettek a piacon. Balogh Elemér vámosgálfalvi kertészmérnököt kérdezzük. Benedek Dénes kápolnásfalusi bivalytenyésztő egyedüli a településen, aki kitart a bivalyok mellett. Ő válaszol kérdéseinkre. Majd a március elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben a gyimesfelsőloki Tankó Péter vállalkozót ismerhetik meg. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség elkezdte az összegek utalását a gazdák számláira. Az ügynökség eddig több mint 253 ezer gazdálkodónak hagyta jóvá a támogatások kifizetését, összesen 25 és fél millió euró értékben. A kormány ebben a hónapban fogadta el az idei évi kifizetések határértékét. Eszerint ebben az évben 119 millió euróban, azaz több mint 531 millió lejben részesülhet 680 ezer gazdálkodó. A pénzt az állami költségvetésből utalják ki a támogatásokra. Egy hektár után 17 euró 72 centet, azaz 78 lej 92 banit fizetnek. A pénzt a jogosult lejben kapja, 4 lej 45 banis euró-árfolyamon. (Digi 24/Gazdaélet)

Románia is vizsgálatot indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minőségét illetően – jelentette be Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Felállítottak egy munkabizottságot, amelyben a minisztérium, az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság, valamint a fogyasztóvédelem szakemberei kaptak helyet. A testület feladata megvizsgálni, hogy van-e eltérés a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott termékek összetétele és minősége között. (maszol.ro/Gazdaélet)

Megkönnyíti a kormány a mezőgazdasági termelők hozzáférését az Európai Unió-s alapokhoz. A kabinet sürgősségi rendelettel módosított két jogszabályt azzal a céllal, hogy egyszerűbbé tegye a mezőgazdasági termelők számára, hogy közvetlen kifizetésekhez jussanak uniós alapokból. A kormány közleménye szerint a jogszabály könnyítéseket vezet be azzal kapcsolatban, hogy miként lehet uniós alapokból közvetlen kifizetésekhez jutni, különös tekintettel arra, hogy közeledik a pályázatok március elseje és május 15-e közötti leadási időszaka. (Agerpres)

A méhészeti törvény módosítását javasolja a Szociáldemokrata Párt. Első körben a Szenátus tárgyalja azt a törvénytervezetet, amely szerint a „természetes termék” és a „román termék” feliratú címkét csak akkor kötelező használni, ha a két állítás megfelel az igazságnak, azaz: a használt nyersanyag 100 százalékban helyi méz és méhészeti termék. Ellenkező esetben 20 ezer és 25 ezer lej közötti pénzbírság szabható ki, és félévre visszavonják a működési engedélyt. (Agerpres)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A hétvégén, március 4-én, szombaton, idén is megszervezik a már hagyományosá vált kertésznapot Nyárádszeredában. Az egynyári- és évelővirág termesztők, faiskolások, gombatermesztők, virágkötészek, méhészek, bor- és pálinka készítők mellett a vetőmagforgalmazók is jelen lesznek. Ugyanakkor sor kerül az egykori kertészmérnök képzésben részt vevő oktatók, tanárok találkozójára is. A szervezők kérik az oktatókat, hogy részvételüket jelezzék a bocskai@lorinfo.ro címen. (Gazdaélet)

Március 4-én, szombaton Gyergyószentmiklóson 14 órától kezdődik a III. Gyergyói magbörze. Régi hagyományos magokat, szaporítóanyagokat várnak a cserére. Lehet vinni zöldség-, fűszer-, vagy virágmagokat is. A könnyebb csere érdekében a magokat csomagolják kis adagokba, felcímkézve őket a gyűjtő nevével, elérhetőségével, a begyűjtés idejével és helyével, tapasztalat szerinti ültetési tanácsokkal, valamint a növényfajta nevével. (Gazdaélet)

Négy uniós oklevelet biztosító akkreditált és egy nem elismert, informális gazdatanfolyamot indít március 15-től Csíkszeredában a Pro Agricultura Alapítvány. A képzési programokat a biotermelés és ökogazdálkodás, az általános mezőgazdász, a hegyvidéki gazdálkodás valamint a panzióüzemeltetés és agroturisztikai dolgozó témakörben szervezik. A nem akkreditált tanfolyam keretében a gyógynövénytermesztés alapjait sajátíthatják el a jelentkezők. Bővebb felvilágosítással a 0745-327-972-es telefonszámon szolgálnak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Milyen állatot tenyészt a kápolnásfalusi Benedek Dénes?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 március 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro