• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Merjünk nagyot álmodni

A 2018 január 16-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Nagy szükség lenne minden településen a Polgárőrségre. A zetelaki szervezetről kérdezzük Nagy Attila polgármestert. Egyre nehezebb szezonmunkást találni a mezőgazdaságban. A küküllőkeményfalvi Incze Ferenc fiatal gazdálkodó is legtöbbször csak a családra számíthat. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Ezt követően a csíkkarcfalvi Gidró Lehel válaszol kérdéseinkre, aki azt vallja, hogy több lábon kell állni és nagyban kell álmodni. A hazai sertéstenyésztőknek konkurenciát jelent az unióból beáramló élő és vágott állat. Szabó János mezőbándi vállalkozónál jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Háromnegyed egy után a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Sertéspestis-góc jelent meg a Moldovai Köztársaságban, a román-moldáv határ mellett. A vírust Botoşani megye közelében, egy moldáv településen mutatták ki. A megyei hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, hogy a sertéspestis ne terjedjen az ország területére. Az ellenőrző intézkedéseket kiterjesztik a térség húsfeldolgozó egységeire és a hússzállító járművekre, illetve 30 napos tilalmat vezetnek be a vadászatra jogosultak számára is. (Román Rádió – Hírcsatorna)

Több mint 320 millió lej támogatást adna a gazdáknak a mezőgazdasági minisztérium az elhasznált gázolaj jövedéki adójának csökkentése érdekében – derül ki a szaktárca honlapján található kormányhatározat-tervezetből. A tervezet szerzői szerint az intézkedés ösztönözné a mezőgazdasági vállalkozásokat, és előreláthatóságot biztosítana az üzemanyag termelési és forgalmazási terén tevékenykedő vállalatok esetében. (News.ro)

Romániának 2019-ig jégvédelmi és csapadéknövelő rendszere lesz – nyilatkozta Sorin Roşu-Mareş mezőgazdasági államtitkár. A minisztérium szintjén meglévő, ám egyelőre mindössze az ország kis részében működő rendszerek fejlesztését idén és jövő évben fejezik be. Az ország területének 95 százalékát szeretnék lefedni. Egy ilyen rendszert Dicsőszentmártonban helyeznek üzembe, egy másikat Máramarosban – utóbbi Beszterce-Naszód megyét is lefedné. (Rador/Gazdaélet)

A tej és kifli mellett ősztől ingyen mézet is kapnak az óvodások és az elemi osztályosok – értesült a Román Rádió. A kormányprogram keretén belül havonta fejenként egy negyedkilós üveg mézben részesülnek a gyermekek. A programmal ösztönözni szeretnék a mézfogyasztást, és segíteni a méhészeket – mondta Sorin Roşu-Mareş a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. (Híradó/Gazdaélet)

Több száz millió forintos magyarországi támogatásban részesülnek a határon túli falugazdászok – jelentette be Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter. A Magyar kormány első körben százmillió forintot fogadott el a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére, ezt egy kormánydöntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a falugazdász hálózatba. Kiválogatásuk a térség gazdaszervezeteinek az ajánlásával fog megtörténni. A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában, a szakoktatáshoz való hozzáférésben segítenek, átadják a jó szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, amelyeken tevékenykednek. (Hirado.hu/Gazdaélet)

Míg az állatállomány terén Maros megye a második helyen áll, tejmennyiség szempontjából az országban az első helyet foglalja el. 2017 első 11 hónapjában a megyében összesen több mint 2,7 tized millió hektoliter tehéntejet termeltek. A Maros megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója, Ioan Rus az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: biztosítják a feldolgozás folyamatát is, a megyébe nem hoznak import tejet. Maros megye a környező megyéknek is biztosít tejet – tette hozzá az igazgató. (Agerpres/Gazdaélet)

Maros megyében összesen 800 tonna juhgyapjút termelnek, de ennek mindössze 30 százalékát értékesítik. A megmaradó mennyiséget eldobják vagy elégetik. Emiatt a mezőgazdasági minisztérium beavatkozására van szükség – véli a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Ioan Rus szerint gyapjúmosó központok létrehozása jelentené a megoldást, amivel azonban a környezetvédelmi hatóságok nem értenek egyet. Központok létrehozását kérik az ország más megyei mezőgazdasági igazgatóságai is. Egy évvel ezelőtt Maros megyében kilogrammonként 1 lejért, vagy akár 50 baniért értékesítették a gyapjút. (Agerpres/Gazdaélet)

Csíkszentmiklóson idén, február 3-án szervezik meg a hagyományossá vált kolbásztöltő versenyt. Ha szereted a kolbászt és el is tudod készíteni, akkor itt a helyed valamelyik kolbászgyúró csapatban. Ha pedig csak sokféle kolbászt szeretnél megkóstolni, akkor látogass el hozzánk, mint vendég! Senki se maradjon otthon, mindenkit nagy szeretettel várunk! – hangzik a szervezők felhívása. (Gazdaélet)

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Továbbra is várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A január 30-i sorsoláson azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facbookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro