• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Méhész konferencia Marosvásárhelyen

A 2019 január 15-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Nagy érdeklődés mellett zajlott szombaton a méhész konferencia Marosvásárhelyen. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Fokozottan figyeljünk állataink egészségére. Dr. Lázár Ferenc oroszhegyi állatorvossal beszélgetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben a kisillyei Márkodi Sándor Józsefet és családi vállalkozásukat ismerhetik meg. A homoródszentpáli halgazdaság a kereskedők mellett a sporthorgászokat is várja. Farkas Nándor ügyvezetővel készült interjúnk. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Nagyon igyekezniük kell a dokumentumok összeállításával azoknak a pályázóknak, akik igényt tartanak a mobil vágópontok létrehozására vagy a már a létező vágóhidak korszerűsítésére kínált 50-70 százalékos hányadú vissza nem térítendő uniós támogatásra. A Vidékfejlesztési Program 4.2-es intézkedésére január 31-ig fogadják a fejleszteni kívánó vállalkozások, szövetekezetek, termelői csoportok beruházási terveit. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az utóbbi időszakban megszaporodtak a falopások Makfalván, ezért a közösség arra kérte az önkormányzatot, hogy próbálja meg visszaszorítani a jelenséget, védje meg a lakosság javait. Annak ellenére, hogy a tüzelővel való ellátás meg van oldva, Makfalván mégis lopják a fát, s erre főleg a „vízen túliak”, a romák „szakosodtak”. Nappal járják az erdőt, vágják a „lábon álló” fát, ami éjszaka szekérrel vagy autóval jut el a megrendelőhöz, többnyire makfalviakhoz. Mert legtöbbször nem a családjuk szükségletére próbálnak eltulajdonítani fát, hanem eladásra. A tolvajok attól sem riadnak vissza, hogy a már kitermelt, esetleg méterbe rakott fát dézsmálják meg. Olyan eset is volt nemrég, hogy a tolvaj éjszaka elkötötte a szomszédja lovát, azzal ment az erdőre – erre akkor derült fény, amikor rendőrkézre került. A fatolvajlásért igen borsos bírság jár, ötezer lej, de Vass Imre polgármester arra is felhívja a helyiek figyelmét: hasonló büntetésre számíthat az is, aki a tolvajoktól nyugta, szállítólevél nélkül megvásárolja a tűzifát. A falopások száma télen viszonylag nagy, hetente jegyeznek néhány illegális szállítmányt a hatóságok. (Népújság/Gazdaélet)

Ijesztő jelentést közölt a világ termőföldjeinek általános állapotáról az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete. A FAO szerint a világ talajainak mintegy 33 százaléka fertőzött, a szennyeződések fő forrását az emberi tevékenység képezi. A talajok többek között elektronikus hulladékokkal, kezeletlen szennyvizekkel és peszticid-maradványokkal szennyezettek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Hargita Megyei Méhészegyesület szakembereivel együttműködésben akkreditált méhészképzést indít Csíkszeredában a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A tanfolyamot – a szóba kerülő új atkakezelési, méhegészségügyi és méhészeti technológiák okán – nemcsak kezdők, hanem gyakorlott méhészek számára is ajánlják. A 120 órányi elméleti és 240 órányi gyakorlati felkészítőt követően sikeresen vizsgázó méhészek a munkaügyi hivatal, uniós szinten elismert diplomáját vehetik át. A tanfolyamra iratkozni vagy a tudnivalókról bővebb felvilágosítást kérni a képzést szervező Mezőgazdasági Igazgatóság csíkszeredai, Megyeházán lévő 245-ös irodáján, vagy pedig a Hargita Megyei Méhészegyesület Temesvári sugárúti székhelyén, illetve a mellette működő méhészüzletben lehet. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Egyre több eszköz bizonyítja, hogy az informatikát és a telekommunikációt ötvöző okos-megoldásoknak a mezőgazdaságban is létjogosultságuk van. Egy ausztrál cég például olyan szarvasmarha-füljelzőt fejleszt, amely nemcsak nyomon követi az állatok hollétét, hanem azt is jelzi, ha valami szokatlant észlel. Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával, és GPS-adója lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egy webportálon megnézhessék, merre is jár egy konkrét állat. Így nemcsak azt tudják, merre legel a csorda, hanem hasznos eszköz az elkóborolt vagy ellopott szarvasmarhák megtalálására is. Az eszközben gyorsulásmérő is van, ami jelzi a tehenek szokatlanul gyors vagy lassú mozgását, így következtetni lehet arra, hogy betegek vagy elleni készülnek. Ilyen esetben a rendszer a gazda okostelefonjára küldi a riasztást. Miután a közelmúltban száz egyeden tesztelték a készüléket, a fejlesztők most azon dolgoznak, hogy a fülbevalók könnyebbek legyenek, ugyanakkor legyen bennük testhőmérséklet-érzékelő, amely lehetővé tenné a betegségek korai észlelését. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Szombaton, január 19-én 13 órától az RMGE Maros szervezésében Gazda bált tartanak Balavásárán a Romantik vendéglőben. A jó hangulatról Vaszi Levente ceremóniamester valamint Miklós Károly és népi zenekara gondoskodik. (Gazdaélet)

A Petry Cégcsoport harmadik alkalommal szervezi meg a Kolbásztöltő Fesztivált Kelementelkén. A kolbásztöltő versenyre min. 5 fős csapatok jelentkezését várják január 22-ig. A nevező csapatoknak biztosítják a helyet, asztalt, padot, sütőt, érkezéskor finomságokat, a legjobbaknak értékes nyereményeket, igény szerint alapanyagot, és természetesen a jó hangulatot. Érdeklődni, jelentkezni a 0735-206-265-ös telefonszámon, illetve a pr@petry.ro e-mail címen lehet. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro