• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Megbízható helyről vásároljunk

A 2018 március 27-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Csak megbízható faiskolából vásároljunk gyümölcsfacsemetét. Ferencz Lehel gyergyóújfalusi kertészmérnököt kérdezzük. Majd a március végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án múlt 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. A mezőbándi Szabó Róbert Dezső állattenyésztéssel foglalkozik. A sok gond ellenére kitart emellett. Lassan beerdősödnek a felhagyott területek Küküllőkeményfalván. Incze Ferenccel, a közbirtokosság elnökével beszélgetünk. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, majd a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség értesítette a megyei egységeket, hogy tévesen számolta ki a 2017-es mezőgazdasági évre járó állattenyésztési támogatásokat, és a farmerek nagyobb összeget kaptak, mint amennyi járt volna. A húshasznú szarvasmarha után járó átmeneti társult támogatásra 70 euróval, a tejhasznú szarvasmarhák esetében 40 euróval, a hústermelésért pedig még 2 euróval többet kaptak a gazdák állatonként. Az összegeket átutalták már a gazdáknak, így kérdéses, hogy miként fizetik vissza a többletet. Egyelőre Adrian Pintea, az APIA vezérigazgatója nem indokolta meg a sajtónak azt, hogy miként történt a tévedés. (Népújság/Gazdaélet)

Az állattenyésztési hivatal helyszíni ellenőrzésére számíthatnak azok a méhészek, akik tavaly ugyan szerepeltek, de az új regisztrációs és kaptárazonosítási előírások alapján idénre már nem – vagy valamilyen okból kifolyólag még nem – kérték felvételüket a hivatal nyilvántartottainak sorába. Azok a méhészek, akiknek a tél folyamán méhcsaládjai pusztultak el, de már korábban, még az őszi időszakban eleget tettek regisztrációs kötelezettségeiknek, az Országos Állattenyésztési Hivatalnak nyilatkozatban szükséges jelezniük veszteségeiket. A méhészeti támogatás igénybevételéhez ugyanis már a szakhatóság új, naprakész állapotot tükröző igazolása szükséges. Az a méhész, aki még nem regisztrált a napokban is megteheti. (Hargita Népe/Gazdaélet)

4.500 kisgazdálkodó az összterületek 12 százalékára nyújtotta be eddig a 2018-as területalapú támogatási kérelmét a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez. Áprilisban az állattartók és a nagybirtokosok előtt is megnyílnak a támogatásigénylési kapuk. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Még mindig sokszoros eltérés mutatkozik az Európai Unió tagállamainak átlagos termőföldárai között – derül ki az Eurostat 2016-os viszonyokat bemutató adataiból. Hollandiában a legdrágább a föld: 63.000 eurót kell fizetni egy hektár szántóért. Igaz Olaszországban Liguria tartományban 108.000 eurót is elkérnek egy hektárnyi területért. Az ellenpontot Románia és Bulgária képezi. Két évvel ezelőtt hazánkban mindössze 1958 euróért lehetett egy hektár szántót megvásárolni. Bulgáriában ennél olcsóbban is, 1165 euróért volt beszerezhető ugyanaz a terület. (Gazdaélet)

Háromszéken is lendületet adott a paradicsomtermelésnek a mezőgazdasági minisztérium támogatási programja. Bár Háromszék éghajlati adottságai miatt nem hagyományos paradicsomtermő vidék, a tavalyi programban részt vevő 3 gazda sikerén felbuzdulva idén tucatnyi – csernátoni, kézdivásárhelyi, torjai, szörcsei és nagypataki – gazda vág bele a paradicsomtermesztésbe. A programra még lehet jelentkezni a Mezőgazdasági Igazgatóságnál. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Házi rekordot döntött a Hargita megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesületének idei Kiskertész-programjára jelentkező diákok száma. Az ötfajta zöldségből álló vetőmagcsomagot ez alkalommal 808 tanuló egyénileg kérte, 33 pedig osztályközösségként igényelt. A vetőmagcsomagokat az egyesület munkatársai ezen a héten az udvarhelyszéki tanintézményekben kezdik kiosztani, majd a Csíkból, Gyergyóból illetve Maroshévíz környékéről jelentkezett iskolákat keresik fel. (Hargita Népe/Gazdaélet)

 

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro