• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Még van egy kis lelkesedés…

A 2018 június 19-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, 30 méhcsalád felett kötelező a vándorlás. Nagy Imre oroszhegyi méhésszel beszélgetünk. Majd a június közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Többen foglalkoznak ipari burgonya termesztéssel Háromszéken. A lázárfalvi Ábrahám Árpádnál jártunk. Sok munkával ugyan, de itthon is meg lehet élni. Fülöp Zoltán fiatal felsősófalvi gazdálkodót kérdezzük. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük. Majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Egyre többen folyamodnak szociális segélyért, miközben a mezőgazdaságban nagy a munkaerőhiány – jelentette ki a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének elnöke, Laurenţiu Baciu. Nincsenek mezőgazdasági szakközépiskolák. Ezrek végeznek az egyetemi szakoktatásban, de azok nem térnek vissza falura. A vidéki lakosság elöregedik. A földet megművelők száma egyre csökken. Laurenţiu Baciu számítása szerint eurómilliárdok mennek el szociális segélyre úgy, hogy ennek kedvezményezettjei nem fizetnek sem adót, sem társadalombiztosítást, sem járulékokat, és nem érdekli őket a tanulás sem. A polgármesterek nem világosítják fel a jogaikról, hanem azt mondják nekik, hogy ha elmennek dolgozni, nem kapják tovább a szociális segélyt, a napszám azonban nem befolyásolja az állami segélyt – mondta a LAPAR elnöke. (Agerpres)

Fizetik az első negyedévi gázolaj-támogatást arra az üzemanyagra, amelyet a mezőgazdaságban használtak fel – jelentette be a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A mintegy 10.000 gazda csaknem 70 millió lej támogatásban részesül. Az állam 2018-ban literenként 1 lej 73 banit térít meg a mezőgazdaságban használt gázolaj jövedéki adójából. (Agerpres)

A július elsejei határidő helyett szeptember első napjáig adhatják le kifizetési kérelmeiket ‒ bemutatva a gyapjúeladásról szóló számlát vagy termelési könyvet ‒ azok a juhtartó gazdák, akik tavaly igényelték a gyapjúértékesítést serkentő támogatást. Hargita megyében 641 juhtartó gazda élt ezzel a lehetőséggel. Az értékesített gyapjú kilója után az állam ugyan csak egylejes juttatást biztosít, de a program hozadékaként megugrott a gyapjú ára. Az év elején a berke gyapjúért 3 lej – 3 lej 50 banis árat kínáltak, míg a szálas gyapjúért 1 lej – 1 lej 50 banit kaphattak kilónként a gazdák a felvásárlóktól. (Székelyhon/Gazdaélet)

Közösségi fűszerkertet hoztak létre Homoródalmáson, melynek segítségével első körben a helyiek megtanulhatják a növények gondozását, a későbbiekben pedig saját kertjükbe is ültethetnek fűszernövényeket, felhasználásukkal gazdagabbá, ízesebbé téve az ételeket. Tavaly ősszel Maczalik Ernő biológus tartott előadást Homoródalmáson, ennek hatására született meg a fűszerkert gondolata és került a kertbe lestyán, izsóp, kétféle bazsalikom, valamint citromfű, zsálya, levendula, indiai és hagyományos tárkony, oregánó, kakukkfű, bors- és fodormenta. A helyet az unitárius egyháztól kapták használatba, egy általuk vásárolt ház udvarán. Mivel a fűszereknek nálunk korlátozott a felhasználása, reményeink szerint ezzel kissé a helyi gasztronómia is gazdagodik. (Székelyhon/Gazdaélet)

Még mindig készenléti állapot van a szöcskék miatt Szárhegyen. Bár megfogyatkoztak, de most is ciripelnek, és ha a káposztáskert felé vennék az irányt, permetezéssel fognak találkozni – ezt az eljárást látja a legjobbnak a polgármester. A güdüci részen a rovarok felvonultak az erdő irányába. Ebben a zónában a szöcskék egy krumpliföldön tizedelték meg a burgonya levélzetét, illetve érintették a falu szélén lévő veteményeskerteket. (Székelyhon/Gazdaélet)

Romániai eredetvédett termék lett a szebeni sóstúró – közölte Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A szebeni telemea június hetedikén kapta meg a védettséget. Ezáltal megakadályoznak bármely, a termék hamisítására irányuló kísérletet. Gyártási, logóhasználati és forgalmazási joga kizárólag a helybéli, Szeben megyei termelőknek van, és közülük is csak azoknak, akik engedélyezettek, ellenőrzik őket, és betartják a feladatfüzetben található előírásokat. (News.ro/Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro