• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Legyünk tudatos vásárlók

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 augusztus 29-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén Gazdanapot tartanak Mikházán a Csűrszínháznál. Csomós Attila az RMGE Maros Gazdaszervezet elnöke jön a részletekkel. A nyárádkarácsoni Fazakas Miklós zöldségtermesztő a nagyáruházaknak szállítja a megtermelt árut. Vele készült interjúnk. Ezt követően az augusztus végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Gépesíteni kell a mezőgazdaságot, ha eredményt akarunk elérni. Szőcs Jenő székelypeteki gazdálkodót kérdezzük. Egyre többen tapasztalják meg a feketeribizli jótékony hatását. Koronka Ila Mária marosvásárhelyi kertészmérnökkel beszélgetünk. A tudatos vásárló keresi a megkristályosodott mézet. Toth Annamária marosvásárhelyi méhész válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség közleménye szerint szigorú büntetésekre számíthatnak, akik égetéssel próbálják megtakarítani mezőgazdasági területeiket a növényi maradékoktól (szalma, burgonyaszár, kocsány stb.). A tarlóégetési tilalmat be nem tartó gazdák a támogatások részleges vagy teljes megvonására számíthatnak. (Háromszék)

Néhány Kovászna megyei nagygazda korszerű termesztői, feldolgozói és értékesítési tevékenységének köszönhetően egyre nagyobb igény fogalmazódik meg a székelyföldi krumpli iránt, a szupermarketek évről évre nagyobb mennyiséget igényelnek a nagytermelőktől. ifj. Orbán Miklós az AgroSic Közösségek Közti Társulás vezetője szerint a nagyáruházaknak termelő 5-6 háromszéki nagygazda, miután maximalizálta termelését, már bértermelőkkel termeszti meg azt a krumplimennyiséget, amivel ki tudja szolgálni a felvásárlói egyre növekedő igényeit. Ezek a piaci alapon létrejött termelői-feldolgozói és értékesítési „szövetkezetek” pedig kiváló lehetőséget jelentenek a kis és közepes gazdák, családok számára, hogy kiegészítsék bevételeiket. A bértermelők hektáronként akár 3000 eurós jövedelemre is szert tehetnek, ha teljesítik a minőségi elvárásokat. (maszol.ro/Gazdaélet)

Szakemberek szerint nagyon jó lett az idei krumplitermés Hargita megyében, fedezni tudná a megye szükségletét. Ebben az évben 8250 hektár összterületen termesztenek krumplit a megyében és átlagban 26 tonna termést takaríthatnak be hektáronként a termelők. Az idei termés nagy hányadát a vásárlók által leginkább kedvelt, első osztályú krumpli teszi ki. Az előző évekhez képest idén néhány nappal korábban kezdték el felszedni a földekről a burgonyát. Ez egyrészt a kedvező időjárásnak, másrészt a csipszgyárak részéről érkező keresletnek tudható be. A termesztőknek egyre nagyobb gondot okoz napszámosokat találni krumpliszedésre, így sokan áttértek a gépesített betakarításra. (Agerpres/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Lejárt a málnaszezon, de már megjelent a havasi meggy, azaz a vörös áfonya és a fekete áfonya. Nagyrészt ezt a két erdei gyümölcsöt árusítják a csíkszeredai zöldségpiacon. Viszont ezekből sincs sok és ami termett, azt is nehezen tudják leszedni és behozni a piacra. A legtöbb gyümölcsöt a Madarasi Hargitán gyűjtik be. Az erdei gyümölcsök kilójáért 20-25 lejt kérnek el a piacon, ugyanakkor egy 720 milliliteres befőttes üvegnyi gyümölcsért 10-12 lejt, egy vedernyiért, azaz öt literért 50 lejt kérnek el. (Szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Az erőteljes import ellenére van piaca az országban termesztett fokhagymának. Marius Lucian Cazan több éve foglalkozik fokhagymatermesztéssel, elmondása szerint eddig nagyon jól tudta értékesíteni a teljes termést. A román fehér fajta kilóját 12 lejért adja el, hektáronként 5–6 tonnát gyűjt be. A vevők az intenzív ízét értékelik, ami nem jellemző a külföldről behozott fokhagymára. Elmondása szerint az értékesítésben nagy segítséget nyújt a közösségi oldala. (Háromszék)

Szeptember első hetében szervezik meg Aradon Románia nyugati részének legnagyobb mezőgazdasági kiállítását. A 28. alkalommal sorra kerülő Agromalim nevű rendezvény növénytermesztőknek és állattenyésztőknek mutat be újdonságokat, de hangsúlyosan jelen lesz az agrársajtó, a mezőgazdasági szakkönyvek ugyancsak teret kapnak. A rendezvényen többek között sor kerül a Kárpát-medencei gazdaegyesületek találkozójára is. (Háromszék)

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet a hétvégén, szeptember 2-án és 3-án hatodik alkalommal szervezi meg, az immár két napos „Nemzetközi Gazdanap a Csűrszínházban” című szakmai és kulturális rendezvényt, melynek helyszínt az idei évben is Mikháza ad. Különlegesség, hogy a Gazdanap keretén belül első alkalommal lesz megszervezve a Sajtverseny és mustra, amelyre még ma lehet jelentkezni, maximálisan 3 féle sajttal az RMGE Maros székhelyén. Az esemény nyitott minden érdeklödő számára. (Közlemény)

Játékunk kérdése:

Hol értékesíti a megtermelt zöldséget a nyárádkarácsoni Fazakas Miklós?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 szeptember 23-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro