• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Látogatóban a tejgyárban

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 november 15-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Nagy érdeklődés mellett zajlott szombaton, a III. Agrárakadémia Mezőcsáváson. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Kimondottan kis kiszerelésben értékesíti a megtermelt mézet a homoródkarácsonyfalvi ifjú Benedek Mihály. Vele beszélgetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Ezt követően a székelykeresztúri tejgyárba látogatunk. Ott készült összeállításunk. Egyre kevesebb a tűzifa, de a csíkdánfalvi közbirtokosságnál még nem szenvednek hiányt. Lukács Gábor elnököt kérdezzük. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Az afrikai sertéspestis-járvány megelőzése érdekében foganatosított sürgősségi intézkedéseket a kormány. A program azt rögzíti, miként kell fellépniük az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság állatorvosainak a gócpontok elszigetelése érdekében. Az állati eredetű élelmiszerek fokozott ellenőrzését írja elő a határátlépőknél. A döntést azért hozták, mert közvetlen járványveszély fenyeget – nyilatkozta Liviu Iolu kormányszóvivő. (Rador)

Háromszéken nem vásárolják fel a földeket a külföldiek, azok a helyi emberek kezében vannak. Könczei Csaba a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint, a térségre jellemző nadrágszíjparcellákon nem lehet hatékonyan gazdálkodni, ezért nem vonzza a székely termőföld a külföldieket. Háromszéken jelenleg lehetetlen 50 hektár egybefüggő termőföldet vásárolni, mondta a szakember, aki szerint inkább az jellemző, hogy a helyi nagygazdák bérlik a földeket, majd meg is veszik a bérelt földet. A tavaly év elejétől életbe lépett törvény elővásárlási jogot biztosít és átláthatóbbá tette a földpiacot. (Híradó)

Kovászna megyében 1949 szerződést kötöttek, ezek során mindössze 2642 hektár terület cserélt gazdát. A területek kétharmadát szabadeladásban értékesítették, 331 esetben élt a vevő elővásárlási jogával, általában a bérlők vették meg az általuk megművelt földet. Sok esetben a korábbi zsebszerződéseket hivatalosították. A háromszéki árakat nehéz meghatározni, mert kistérségenként is nagyok az eltérések és a termőföld minőségétől függően is változik az ár. Könczei Csaba szerint hirdettek már egy hektár földet 450 ezer lejért és 1200 lejért is. Kovászna megyében 186 ezer hektár szántó, legelő, kaszáló és gyümölcsös van, ezek többsége a helyi gazdák tulajdonában. Ezzel szemben országos szinten a 8,3 millió hektár termőföldből 2 millió hektárt már külföldiek birtokolnak. (Híradó)

Január elsejétől több információt találunk a bolti áruk címkéjén. Az Európai Bizottság új elvárásainak megfelelően, a címkéken tájékoztatást kell nyújtani például a termék zsír- és sótartalmáról, az allergén anyagokról, mint például a szója, a dió, a laktóz, valamint a származási országról – jelentette be a Fogyasztóvédelmi Hatóság igazgatója, Paul Anghel. A helytelen címkézés 1.000 és 10.000 lej közötti bírságot, az információk szándékos visszatartása 5 és 50 ezer lej közötti bírságot vonhat maga után. (Kolozsvári Rádió)

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 180 órás farmerképző tanfolyamokat indít, a következő szakmák számára: állattenyésztő farmer, növénytermesztő farmer, zöldség és gyümölcstermesztő farmer. A tanfolyamokra azon személyek jelentkezhetnek, akik rendelkeznek saját gazdasággal az említett szakmákban. Az állattenyésztő farmer képző jövő pénteken, November 25-én indul. A tanfolyamok befejezése és a záró vizsga sikeres letéte után a résztvevők a Munkaügyi Minisztérium és Oktatási Minisztérium által elismert szakmai oklevelet kapnak. A tanfolyamokra jelentkezni lehet az egyesület székházában, Marosvásárhelyen a Laposna utca 23 szám alatt naponta 9 és 17 óra között. (Közlemény)

Szombaton, november 19-én Az Erdélyi Agrárium – kihívások és lehetőségek a harmadik évezred küszöbén címmel tartanak agrárkonferenciát Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a sepsiillyefalvi LAM Alapítvány szervezésében. Az előadások keretében többek között a magyar gazdákat érintő aktuális kérdésekről, a klímaváltozás okozta aszálykárok enyhítéséről, a környezetbarát gyomszabályozás lehetőségeiről, a biomasszáról, mint megújuló energiaforrásról, a vadkárokról valamint a húsmarhatenyésztés lehetőségeiről és buktatóiról hallhatnak a résztvevők. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hány féle termékkel van jelen a székelykeresztúri tejgyár a piacon?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 november 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro