• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON

GAZDAÉLET – Lassan eltűnik az erdő

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 január 10-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Tarthatatlanná váltak a szentegyházi falopások. Riportunk a helyszínen készült. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben ma a mezőpaniti Nagy Dánielt és vállalkozását ismerhetjük meg. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

118 millió lejjel egészítette ki a kormány a mezőgazdasági gázolajár-támogatásra szánt pénzkeretet, ugyanis a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség összesítése szerint ennyi szükségeltetett, hogy a támogatásra jogosult valamennyi kérelmezőt maradéktalanul ki tudjanak fizetni. A gépesített mezőgazdasági munkálatok során elhasznált üzemanyagok jövedéki adójának részbeni, literenkénti 1 lej 80 banis visszatérítésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 765,32 millió lejt fordított. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Országos szintű ellenőrző akció kezdődött január 9-én az állattartó gazdák körében. A következő időszakban országos szinten közel ötezer gazdaságban ellenőrzik, hogy az állattartók betartják-e a törvénybe foglalt gazdálkodási követelményeket, az állatjóléti előírásokat és a jó mezőgazdasági és környezeti szabályokat, amelyek kötelező érvényűek minden gazda számára, amely valamilyen típusú támogatásban részesült. Kovászna megyében háromszáz, Hargita megyében mintegy hatszáz állattartót fognak felkeresni az ellenőrök. Kovászna megyében az akció lebonyolításáért hat ellenőrző csoport felel, ez alkalommal főként az erdővidéki gazdákat keresik fel, de a megye minden régiójában jelen lesznek. (maszol.ro/Gazdaélet)

Két hét áll azon erdőtulajdonosok rendelkezésére, akik harminc hektárnál kisebb területet birtokolnak, hogy benyújtsák kéréseiket a 864/2016-os kormányrendelet által biztosított támogatásra. Háromszéken két helyszínen: Baróton és Sepsiszentgyörgyön várják a kéréseket január 20-ig. A támogatást erdőőrzésre, valamint erdészeti szolgáltatások ellenértékének törlesztésére használhatják fel a tulajdonosok. A rendelet, valamint az alkalmazási útmutató értelmében az érintetteknek az igénylési dossziét azon erdészeti intézményhez kell benyújtaniuk, amellyel szerződéses viszonyban állnak. (Háromszék)

A mézhamisítás visszaszorítása és a hazai minőségi mézek védelme érdekében 2017-ben újra megpróbálja betiltatni a keverékmézek romániai forgalmazását a Romániai Méhészegyesület – jelentette ki Ioan Fetea, a hazai méhészeket tömörítő egyesület elnöke. A szakember úgy véli, a mézkeverékeket gyártó és forgalmazó cégek a fogyasztókat megtévesztik, mert arról sem tájékoztatják, hogy a keverékhez felhasznált mézek mely országokból származnak. A probléma különösen az Unión kívülről – jellemzően Kínából – behozott, laboratoriumi körülmények között, olcsón, ipari mennyiségben előállított műmézekkel van. A keverés révén ezeknek a “műmézeknek” a feljavításához használják előszeretettel a romániai termelőktől felvásárolt mézet a kiszerelőüzemek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Ősz óta stagnálnak a burgonyaárak. A nagykereskedők a tonnánkénti 700-800 lejnél többet nem hajlandók fizetni a Hargita megyei termelőknek. A Lengyelországból behozott burgonya, úgy tűnik, ezúttal is erős konkurenciát teremt. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Továbbra is nagy az érdeklődés a termelők körében a Székely termék védjegy megszerzése iránt. Legutóbb Gyergyószentmiklóson adtak át újabb Székely termék tanúsítványokat, ezzel 106-ra nőtt a védjegyhasználók köre. A Székely termékek száma viszont már az ezret is meghaladta. A fogyasztók kedvelik és vásárolják a termékeket, ezzel is hozzájárulva a munkahelyek teremtéséhez és megtartásához. Ugyanakkor a védjegy használata garancia a vásárló felé, hogy minőségi terméket fogyaszthat. A termelők viszont mindvégig tudatában kell legyenek annak, hogy számukra is plusz körültekintéssel, felelősséggel jár a Székely termék logó használata. (Székely Gazda/Gazdaélet)

Hargita megyéből huszonegy pályázatot hirdetett nyertesnek a vidék jövedelemtermelő képességének javítását szolgáló 6.2-es intézkedésen a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A tevékenység függvényében 50-70 ezer euro vissza nem térítendő támogatás révén a falvakban agroturisztikai panziók, orvosi és állatorvosi rendelők, tervezőirodák, fodrászatok, autómosó- és gumijavító műhelyek létesülnek. A pályázatok összértéke 1 millió 270 ezer euro. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Székely Porta név alatt elsősorban a turistáknak szánt, ám az interneten keresztül is elérhető boltot nyit a helyi és környékbeli székely kézműves termékek értékesítésére a Madéfalvi Ökoturist Egyesület. A mélyfagyasztott áruk szállítására is alkalmas haszonjárművet már meg is vásárolták. Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete húszezer lejjel támogatta az Ökoturist Egyesületet. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Mekkora területen termeszti a mezőpaniti Nagy Dániel a csípős fűszerpaprikát?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 január 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro