• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Korsótökből használati- és dísztárgyak

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 január 9-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, 2014 óta van a piacon a gyergyócsomafalvi Sándor Szilveszter vállalkozása, aki termékeivel a boldogság hormonjainkat célozza meg. Vele beszélgetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Ezt követően az erdőszentgyörgyi Jakab Erzsébet nyugalmazott óvónővel ismerkedünk meg, aki korsótökből készít használati- és dísztárgyakat. Méhészkedő hallgatóinkat a januári tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy után a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Több mint félmillió gazdálkodó számára 385 millió euró összértékben folyósította a különböző területalapú és állattenyésztési támogatásokat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Ugyancsak sor került a redisztributív támogatás maradék összegeinek végkifizetésére is. A támogatási jogcím alatt az 1-5 hektárt művelő gazdákat hektáronként 5 eurós kiegészítésben, míg az 5-30 hektárt művelőket hektáronként 48 eurós plusztámogatásban részesítették. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Ijesztő, a talajvédelem fontosságára utaló adatokat tett közzé honlapján az Európai Bizottság. Eszerint az Európai Unióban naponta 275 hektár talaj degradálódik. A termőtalajok ilyen mérvű eróziója megfelelő ellenintézkedések hiányában katasztrofális következményekkel járhat a gyorsan szaporodó népesség élelmiszer ellátására nézve. Az EU agrárpolitika irányítói évek óta különböző eszközökkel igyekeznek előmozdítani a Közösség talajainak védelmét. Többek között ezt szolgálja a közvetlen támogatásoknak a környezet- és talajvédelmi, illetve állategészségügyi normák és a “zöldítési intézkedések” betartásával való összekapcsolása. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Ingyen kaphatnának malacokat – legkevesebb kettőt, legtöbb tízet – azok a gazdák, akik a báznai vagy mangalicák tartását, majd a felhizlalt állomány 50 százalékának értékesítését vállalnák. Az állomány fennmaradó 50 százalékát viszont saját szükségletükre fordíthatják. A cél a két, vidékünkön is hagyományosnak tekinthető sertésfajta visszahonosítása, állománybővítése, illetve a külföldi húsbehozatal csökkentése érdekében a sertéshús hazai erőforrásokból történő biztosítása. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Idén is 3.000 eurós támogatást nyújt az állam a paradicsomtermesztőknek. A támogatást azok igényelhetik, akik legkevesebb 1.000 négyzetméteren termesztenek paradicsomot négyzetméterenkénti 2 kilogrammos zöldséghozammal, terményeiket január – május vagy november – december 20-a között értékesítik és szerepelnek a Mezőgazdasági Nyilvántartásban. Tavaly Maros megyében 61 termelő kapta meg a támogatást, idén legalább 70 igénylőre számítanak – nyilatkozta rádiónknak a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Ioan Rus. Az országos programra 40 millió eurót különített el a Mezőgazdasági Minisztérium. (Híradó/Gazdaélet)

Háromszéken az átfogó ellenőrzések során 235 élelmiszer gyártót, vágóhidat, szállítót, szupermarketet, kisboltot, piacot és vásárt valamint vendéglőket, szállodákat és panziókat vizsgáltak a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakfelügyelői. A több mint 200 megvizsgált vállalkozásból 17-nél találtak hiányosságokat, amelyek miatt 26.000 lejnyi pénzbírságot osztottak. 200 kilogramm élelmiszert koboztak el illetve közel 8 tonna – 170.000 lej értékű – élelmiszert vontak vissza a polcokról, mert azok nem bizonyultak emberi fogyasztásra alkalmasnak. Kisebb vétségekért 28 élelmiszeripari vállalkozás írásbeli figyelmeztetést kapott. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Az erdő őrzésének megszervezése az idei legégetőbb feladata a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE) vezetőségének, amely gőzerővel dolgozik a területek kimérésén és térképen való ábrázolásán. Reményeik szerint tavaszra sikerül egy nagyobb összefüggő részen rendezni a gondokat és a Csíkszépvízi Magánerdészettel megegyezhetnek az őrzésről. Jelenleg 408 tagja van az egyesületnek, amivel a Szentegyházához tartozó, nagyjából 2800 hektárnyi erdős területnek több mint felét fedik le. Bár az erdő őrzésének megoldása a prioritás, azért a legelőkkel is foglalkozniuk kell. Fennáll ugyanis a veszély, hogy a területek beerdősödnek, így a későbbiekben a törvény szerint átkerülnek az erdőalapba. Ez nagy gondot jelentene, hiszen a környéken rengetegen élnek állattartásból, és fontos számukra, hogy legeltetni tudják jószágaikat. (Székelyhon/Gazdaélet)

A botfalusi cukorgyár a világpiacon érvényes alacsony árak miatt nem tudja haszonnal értékesíteni termékét, a bevételek hiányában pedig nem képes kifizetni a termelők által leszállított répát. Jelenleg 1 lej 80 bani a cukor nagybani ára, ez messze a termelési költség alatti. Ahhoz, hogy nyereséges legyen az előállítása, legalább 2 lej 30 banis áron kellene értékesíteni. A botfalusi cukorgyárat 1889-ben építették. Jelenleg 780 nagy farmtól, illetve 1200 kistermelőtől vásárolja fel a cukorrépát Brassó és a szomszédos megyékből. 320 állandó alkalmazottal dolgozik. A műszaki fejlesztések eredményeként jelenleg az Európai Unió harmincadik cukorgyáraként tartják nyilván a cukorrépa-feldolgozás hatékonyságát illetően. (Háromszék/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Az Európai Gazdasági Térség munkaadói az Eures hálózaton keresztül 551 állást hirdetnek meg romániai munkavállalók számára. A legtöbb munkahely Spanyolországban, Máltán és Németországban van. Az Országos Munkerő-elosztó Ügynökség által összesített adatok szerint 164 mezőgazdászi állásra várják a jelentkezőket Spanyolországba, 158 munkahelyet ajánlanak Máltára (főleg autóbusz-sofőröket keresnek), Németországban pedig 87 kamionsofőrt alkalmaznának Romániából. Nagy-Britanniába zömében mészárosokat keresnek, összesen 61 munkahelyet hirdetnek romániai munkavállalók számára. Csehország 30, Belgium 28, Finnország 11, Luxemburg 10 munkahelyet ajánl, Norvégiába pedig két romániai borbélyt várnak az Eures hálózaton keresztül. (maszol.ro)

Január elsejétől forgalomba kerültek az új román bankjegyek és pénzérmék. Az új bankók és érmék csak a címer ábrázolásában térnek el a jelenlegiektől, illetve felkerült rájuk 2018. január elsejei dátum. A biztonsági elemek nem változnak. Az új címert tartalmazó bankjegyek és fémpénzek fokozatosan kerülnek forgalomba. (maszol.ro)

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Továbbra is várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A január 30-i sorsoláson azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facbookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro