• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Kitűnő a genetikai állomány

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 október 25-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Múlt hét végén kétnapos gazdanapot és vásárt tartottak Ákosfalván. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Egyre jobb a szarvasmarha genetikai állomány Hargita megyében. Sólyom Gizella nyugalmazott állattenyésztő mérnök értékel. Majd az október végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Nem könnyű a gazdálkodás, de kitartanak a Gyimesekben. A gyimesközéploki Tankó Attilával és Tankó Péterrel készült interjúnk. Van piaca a mustármagnak, az idei termést könnyen lehetett értékesíteni. Török Jenő mérnökkel beszélgetünk. Zsok László csíkdánfalvi vadász vérebeket tenyészt. Lassan kezdenek sokan lenni a gazdaságban. Vele készült interjúnk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Megkapják a területalapú támogatások előlegét a Maros megyei gazdálkodók. A területalapú támogatás idén több a tavalyinál, 79 euróról 97 euróra nőtt, és nemcsak előleget adnak, hanem más juttatásokat is – például zöldesítés után – , így egy hektárra akár 110-130 eurót is kaphatnak az arra jogosultak december 1-ig. Maros megyében 26 ezer gazdálkodó nyújtotta be kérését és majdnem mindannyian megkapják az előlegeket. Kivételt képez az a 4.200 gazdálkodó, akinél megkezdődött a terület ellenőrzése, ők ennek befejezése után kaphatják meg a támogatást. (Híradó/Gazdaélet)

Elfogadta a képviselőház az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvénytervezetet, amelynek része az is, hogy a szupermarketek kötelesek lesznek civil szervezeteknek felajánlani a lejáró szavatosságú idejű élelmiszereket. A szóban forgó élelmiszereket emberjogvédő vagy állatvédő szervezetek kaphatják meg adományként. A jogszabály intézkedéseket ír elő az élelmiszerlánc minden szintjére, kezdve a gyártástól a feldolgozáson és raktározáson át a szállításig, illetve a kereskedelemig, beleértve a szállodaipart is. Rendelkezik azokról a lehetőségekről is, amelyekkel árkedvezménnyel értékesíteni lehet a szavatossági idő lejártához közeledő élelmiszereket. A törvény előírásainak megszegése esetén 1.000 és 6.000 lej közötti bírság szabható ki. Az Európai Unióban évente kilencven millió tonna élelmiszert pazarolnak el, ebből Románia része évi ötmillió tonna, az unió minden lakosára pedig fejenként 180 kilogrammnyi mennyiség jut – áll a törvénytervezet indoklásában. (Agerpres)

Hatszázmillió forinttal támogatja a magyar kormány a külhoni magyar fiatal vállalkozókat. A júniusban meghirdetett pályázatra 967 támogatási kérelmet nyújtottak be, ezek közül 117 nyert. A legtöbb, 511 pályázat Erdélyből érkezett, ezek közül 68 kapott összesen több mint 340 millió forintot. A Vajdaságból a 154 pályázatból 15, a Felvidékről 147-ből 16, a Kárpátaljáról 139-ből 15 nyert. Muravidékről 9, Horvátországból 7 pályázat érkezett, és 2, illetve 1 kapott támogatást. A mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások közül 23 pályázó nyert, közülük 16 kezdő; a 94 támogatott nem mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozás közül 22 a most induló vállalkozás. A legtöbb támogatási igény a szolgáltatóiparból és a növénytermesztés területéről érkezett, de sok pályázat volt az építészet, a feldolgozóipar és az egészségügy területéről is. (Krónika/Gazdaélet)

A 15 év fölötti lakosság 65 százaléka nem fogyaszt naponta zöldséget- és gyümölcsöt. Ez az Eurostat legfrissebb felméréséből derül ki, amely szerint a hazai lakosságnál kevesebb zöldséget és gyümölcsöt egyetlen uniós tagállam állampolgárai sem fogyasztanak. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt a görögök, horvátok és szlovének fogyasztják. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden egyén egynapi zöldség- és gyümölcsadagjának el kéne érnie a 400 grammot, a burgonyán és más keményítőtartalmú gumókon kívül. (Digi 24)

Maros megyében 70 százalékkal gyengébb az idei méztermés a tavalyinál. Az akác-, a repce-, és a vegyesméz-termés gyakorlatilag hiányzott ebben az évben. A Maros Megyei Méhtenyésztők Egyesületének alelnöke, Cristina Cojocaru szerint a gyenge év ellenére a méz ára változatlan maradt, 22 lejbe kerül a vegyes-, 30 lejbe az akácméz kilogrammja. Közben idén ősszel méhbetegség is felütötte a fejét, a méhészeknek gondoskodniuk kell az állomány megfelelő kezeléséről. (Híradó/Gazdaélet)

A világ szellemi kulturális örökségének részeként akarja elismertetni a szarvasgombát Olaszország az UNESCO-val. A római kulturális minisztériumhoz benyújtott indítvány szerint a szarvasgomba-termelés “gazdag kulturális és gasztronómiai aspektusokban”. A világ legdrágább ínyencségének tartott szarvasgombát októbertől decemberig gyűjtik és ünneplik Olaszországban, főleg Umbria, Toszkána és Emilia-Romagna tartományokban. (Hirado.hu)

Szombaton, október 29-én újból megszervezik a gegesi almafesztivált. A szervező Református Egyházközség, a Reménység Alapítvány és a Havadi Polgármesteri Hivatal minden érdeklődőt szeretettel vár. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Piaci árak:

A burgonya és káposzta kilója 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 3 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé és káposztáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 9 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 7 és 8 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a főzőtök kilója 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a szőlő kilója 3 lej és 6 lej, a dióbéllé 28 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani.

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szervezték meg a gazdanapot és vásárt Ákosfalván?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 november 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro