• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

GAZDAÉLET – Kistérségi kiállítás, Virág Gy, Szőcs A,

DSCN9453

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2015 augusztus 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A hétvégén a Kis-Küküllő menti napok alkalmával térségi kiállításra is sor került. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Majd az augusztus elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A társulás legtöbb településen csak papíron működik. Hogy hatékonnyá tegyük újra kéne szervezni őket. Virág György csíklázárfalvi farmerrel beszélgetünk. Nagy mennyiségben kell előállítani a zöldséget, ha be szeretnénk kerülni a nagy üzlethálózatokba. Szőcs Antal backamadarasi kertészmérnökkel készült interjúnk. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A tejkvóta április elsejei uniós felszámolását követően az EU országai közül Romániában esett vissza a legnagyobb mértékben a tejtermelés: április–május időszakban a begyűjtött tej mennyisége Romániában 8,7 százalékkal, 170.640 tonnára esett vissza a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 186. 900 tonnáról – derül ki az Európai Tejpiaci Megfigyelőközpont adataiból. A 28 tagország közül 9 regisztrált csökkenést a termelésben, az összes többiben növekedés volt. Azon országok közül, amelyek nyertek a tejkvóta felszámolásából, kitűnik Írország 11 százalékos termelés-növekedéssel, Luxemburg 8,7 százalékkal és Magyarország 7,2 százalékkal. Ugyanakkor az Országos Statitisztikai Hivatal adatai értelmében tavaly áprilishoz viszonyítva idén áprilisban a tehéntejtermelés 8,9 százalékkal esett vissza, míg az import 12,7 százalékkal nőtt. Májusban a tavalyi év májusához képest a feldolgozóegységek által begyűjtött tehéntej mennyisége 8,5 százalékkal csökkent, míg az import 31,6 százalékkal nőtt. (Háromszék)

A tartós júniusi és júliusi szárazság következményeként csökken a gabonatermés egész Európában, így Romániában is. Az 1,95 millió hektár búzával bevetett területről 6,7 millió tonnányi hozamot várnak a legfrissebb minisztériumi felmérés szerint. A gabonatermés 65-70 százaléka búza. A szaktárca 550-600 ezer tonna kenyérbúzára számít. Kovászna megyében idén nem panaszkodhatnak a gabonatermesztők: jónak tűnik az idei év. Habár hivatalos adatok még nincsenek, minden jel arra mutat, hogy 10-15 százalékkal az átlagos hozam fölötti termést takaríthatnak be a gazdák. (Krónika/Gazdaélet)

Hargita megyében csökkenhet a krumplitermés mennyisége, és romolhat a minősége, amennyiben a kánikulás időszak tovább tart – jelentette ki Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. A szakember szerint a száraz ősz, a levélbetegségek és a tavasz végi csapadékhiány miatt a gabonatermés is gyengébbnek ígérkezik. (Krónika/Gazdaélet)

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium 2007. 07. 13./580-as rendelete szabályozza a termelők nyilvántartásba vételét a növény-egészségügyi hivatalokban. Nyilvántartásra kötelezettek azok a személyek, akik 0,5 hektárnál nagyobb területen termesztenek burgonyát. Erre a rendelkezésre azért van szükség, hogy a növény-egészségügyi hatóságok ellenőrizni tudják a kórokozókat és kártevőket a burgonyánál. Ezután a termelők egyedi azonosító nyilvántartási számot kapnak, ami vetőmagtermelőknél a növényútlevélen is szerepel. Az étkezési burgonya Kovászna megyén kívül és az uniós tagállamokba a regisztrációs számmal szállítható és árusítható. A nyilvántartásba vett személyek minden év elején, a vegetációs időszak beálltáig kötelesek az engedély érvényességét meghosszabbítani. Azok a termelők, akiket nem vettek nyilvántartásba a növény-egészségügyi hivataloknál, terményüket nem értékesíthetik sem belföldön, sem az Európai Unió tagállamaiban a 2000. 08. 31./136-os kormányrendelet szerint. Ha mégis próbálkoznak értékesítéssel 3.000-től 5.000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók. (Háromszék/Gazdaélet)

Kijelölik öt természetvédelmi terület határát Háromszéken. A Bodoki- és Baróti hegység, Csomád-Bálványos, Csókás-Veczer dombság, Veresvíz tőzegláp és Rétyi Nyír határain a védett területeket jelző, piros négyszög fehér keretben egyezményes jeleket festik fel. Ugyanakkor összesen 263 tájékoztató táblát készítenek és helyeznek el a közutak, valamint erdei és mezei utak mellett ezekkel jelezve a Natura 2000-es területek bejáratait. A feliratokkal tájékoztatják a lakosságot és a turistákat, hogy természetvédelmi területen tartózkodnak, és hogy milyen alapszabályokat kell betartaniuk. A szerződés összértéke több mint 400 ezer lej, öt hónap alatt kell kivitelezni. Ez a projekt része Háromszék legnagyobb természetvédelmi beruházásának, a 13 millió lej értékű pályázat finanszírozási szerződését tavaly írta alá a Kovászna Megyei Tanács és a környezetvédelmi minisztérium. Ennek keretében elkészül ennek az öt természetvédelmi területnek a kezelési terve. Összesen 65 védett növény- és állatfajt, valamint 11 élőhelyet mérnek fel, és javaslatokat tesznek, hogy miként kell ezeket megőrizni. (Híradó)

Három E-kormányzás projektre sikeresen pályázott főpályázóként Hargita Megye Tanácsa, mindhárom projektben 15 helyi önkormányzattal társulva. Az online közszolgáltatási hálózatban lehetővé válik az internetes ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyíti. A rendszer előnye, hogy tömörít minden adatot, megkönnyíti például a különböző kimutatások elkészítését. Egy zárt rendszer, amelybe felhasználónévvel és jelszóval lehet belépni, ezt majd a polgármesteri hivataltól igényelheti a lakosság. (Közlemény/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 7 és 8 lej, a zöldhagyma kötése pedig 80 bani és 1 lej. A paprika kilója 5 lej és 6 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé 1 lej és 2 lej, a padlizsáné 6 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a spenóté 3 és 5 lej, a gomba kilójáért 8 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a hüvelyes paszuly kilója 4 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 2 lej 50 bani és 6 lej, a sárgadinnyéé 3 lej 50 bani és 4 lej, a görögdinnyéé 1 lej 50 bani, a szőlő kilója 5 lej és 7 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mekkora területen gazdálkodik Szőcs Antal backamadarasi kertészmérnök?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 augusztus 10-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro