• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Kertészeti szakmai napok

A 2018 március 6-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Március 1-e és 3-a között kertészeti szakmai napokat szerveztek Csíkmadarason. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Szombaton, Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE-en metszési bemutatót tartottak. Dr. Bandi Attila csernátoni kertészmérnököt, egyetemi adjunktust kérdezzük. Majd a március elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án múlt 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Egyre nagyobb gondot jelent a gazdálkodóknak a barna csiga jelenléte. A vármezői Lokodi Imrével beszélgetünk. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Amennyiben a gazdák úgy döntenek, hogy szántóföldjeiket a békászó sas táplálkozó helyeként óvják, akkor megpályázhatják a 9.1-es támogatási csomagot, amelynek köszönhetően évente 200 eurót kaphatnak hektáronként. Ehhez azonban bizonyos feltételeknek kell eleget tenniük. Nem szabad repcét, kukoricát és napraforgót termeszteniük. A támogatásra megpályázott terület legkevesebb 10%-át, legtöbb 15%-át parlagon kell hagyni. Ezeket úgy kell elhelyezni, hogy összterületük ne haladja meg a 4 hektárt, és a földsávok kisebbek legyenek, mint 3 méter. Ugyanakkor a megművelt föld legkevesebb 10%-án, legtöbb 15%-án február végéig nem szabad begyűjteni a termést. A 9.2-es alcsomag a békászó sas táplálkozására alkalmas állandó gyepterületekre vonatkozik. Amennyiben könnyű gépi eszközökkel végeznek legelő karbantartást, az évi támogatás hektáronként 190 euró (9.2.2-es alcsomag), ha pedig kézzel takarítják, ez az összeg 269 euró. Ebben az esetben a gazdák vállalják, hogy a parcella legalább 10%,-át, legtöbb 15%-át csak október elsejétől kaszálják le. A 9.2.1-es alcsomagban csak állatokkal húzott, vagy kis kapacitású (lassú, rövid élű) kaszagépekkel takarítják, kezelik a területet, amelyet csak természetes trágyával szórhatnak meg. A víz alá került legelőkön az ár levonulása után csupán két héttel lehet legeltetni. Csak helyi virágfajtákkal szabad beültetni a leromlott területrészeket. Ugyanakkor tilos lecsapolni a legelőt. Maros megyében a következő helységekből lehet pályázni a békászó sas védelmét célzó programra: Ákosfalva, Fehéregyháza, Apold, Balavásár, Bere, Kibéd, Nyárádkarácson, Dános, Nyárádremete, Gyulakuta, Nyárádgálfalva, Dózsa György község, Makfalva, Hodos, Nyárádmagyarós, Segesvár, Szásznádas, Havadtő, Erdőszentgyörgy, Nyárádszereda, Backamadaras, Sóvárad, Szászkézd, Héjjasfalva, Székelyvécke és Csíkfalva. (Népújság)

A 10-es csomag (környezetkímélő gazdálkodás) nem csak szántóterületeken a békászó sas és a túzok védelmére vonatkozik, hanem kiegészül különböző madárfajokkal. Amennyiben a gazdák ún. ökológiai védelmet biztosítanak a madaraknak, akkor hektáronként évi 92 euróban részesülhetnek. Ebben az esetben a programba foglalt parcella legkevesebb 30%-át, legtöbb 40%-át parlagon kell hagyni. Az egyben levő terület legkevesebb 10%-át, legtöbb 15%-át négy évig érintetlenül kell hagyni. Gyepterület esetén csak augusztus elseje után szabad lekaszálni. A szántóföldön parlagon hagyott föld legkevesebb 10%-át, legtöbb 15%-át kitevő parcellát évente más-más helyen kell kijelölni. Ezekhez nem szabad hozzányúlni egy évig, minden esztendő október elejétől. Ugyanakkor a megműveletlenül hagyott területet tilos bármilyen vegyszeres kezelésnek (műtrágya, gyomirtó szer) alávetni, a kaszálót tilos felszántani vagy tárcsázni. A 10-es programcsomaggal, más támogatásokkal együtt az átmeneti időszakra hektáronként 119–449 eurót lehet megpályázni évente, az ökogazdálkodási programban tartott területek esetén hektáronként 153–483 euró hívható le hektáronként egy évben. Megnőttek az agrárgazdálkodás kiegészítő támogatásai is, az átállási időszakban levő legelőkre évente 19 euróval kaphatnak többet a gazdák hektáronként, mint az előző évben. Ha betartják az ökogazdálkodási szabályokat, 18 euróval többet vehetnek fel, mint 2017-ben. A 10-es, 11-es és 13-as programcsomagokra összesen 2,6 milliárd eurót különítettek el. Az említett programcsomagba foglalt támogatási kérvényeket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségekhez kell benyújtani május közepéig. (Népújság)

A mezőgazdasági minisztérium figyelmezteti a gazdákat: legyenek óvatosak a növénytermesztésben használt vegyszerek vásárlásakor, mivel a piacon sok hamisított termék van jelen, ezek hatása messze elmarad az eredeti gyártású vegyszerekétől. Az Országos Növényvédelmi Hatóság az utóbbi időben a hatóanyag szempontjából meg nem felelő vegyszereket azonosított. 47 gyomirtó szert vizsgáltak meg raktárakban és kereskedelmi egységekben, kiderült, nyolc esetében rendellenességek vannak. Ugyanakkor rágcsálóirtókban nem elfogadott aktív anyagokat fedeztek fel. Ajánlják a termelőknek, a vegyszerek vásárlása előtt tájékozódjanak a megyei növényvédelmi hivataloknál azokról a cégekről, ahonnan a vegyszereket be kívánják szerezni. (Háromszék)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Csütörtökön, március 8-án 14 és 16 óra között Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE-en előadás keretében nyerhetünk betekintést a mikroorganizmus-növény kapcsolat alapjaira, a talaj táplálékháló felépítésére és értékére, illetve feltárásra kerülnek azon hatások, amelyeket korunk tipikus agrotechnikája és a kemizálás gyakorol a talajéletre. Nem utolsó sorban gyakorlati példákkal alátámasztva bemutatásra kerül a Talaj Humusz Menedzsment módszer négy lépése: tudás, mikrobiológia, növény menedzsment és talajművelés. (Gazdaélet)

Pénteken, március 9-én délután 4 és este 8 óra között Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központban IV. alkalommal szerveznek Magbörzét. Előadást tart Bara István organikus gazda, Ferencz Lehel kertészmérnök és Jére Lajos őstermelő, magtermelő majd a vetőmagok csere-beréjére kerül sor. A belépés ingyenes. (Gazdaélet)

Március 10-én, szombaton, 9 órai kezdettel immár XVI. alkalommal kerül sor a hagyományossá vált nyárádszeredai Kertésznapra. Az eddigi szokásnak megfelelően a környékbeli és távolabbi vidékek termelői kínálják a legkülönfélébb kertészeti termékeiket: zöldség- és virágvetőmagokat, gyümölcsfa-csemetéket, bogyóstermésű gyümölcs szaporítóanyagokat, díszcserjéket, virágokat, gombát, borokat, pálinkát, mézet, növényvédőszereket, kertészeti kisgépeket, különböző kertészeti kellékeket és sok egyebet. Lesz könyvstand, és kertészeti tanácsadás is. (Közlemény)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro